Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кафедра електромеханічного обладнання енергоємних виробництв / Л/р 11 ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУМОВИХ ЗАХИСТІВ ШАХТНИХ АПАРАТІВ.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
1.08 Mб
Скачать

II.3. Програма роботи

ІІ.3.1. Вивчити електричні схеми та принципи роботи досліджуваних блоків.

ІІ.3.2. Ознайомитись з дослідним стендом, скласти схему дослідження.

ІІ.3.3. Провести дослідження блока ПМЗ.

II.3.4. Провести дослідження блока УМЗ.

ІІ.3.5. Перевірити роботу блока ТЗП.

II.3.6. Зробити висновки за роботою.

II.4. Вказівки щодо проведення роботи

II.4.1. Перевірка блока ПМЗ

Подати напругу на блок, увімкнути лабораторний стенд. Тумблер "Перевірка ТЗП-ШЗ" встановити у положення "ПМЗ", а тумблер "відмикання УМЗ" - у положення "Відімкнено".

Увімкнути тумблер "Перевірка" на блоці ПМЗ. Перед вимиканням при­строю У5052 необхідно перевірити правильність встановлення тумблерів на його лицьовій панелі.

Увімкнути тумблер S10, тумблер S8 встановити у положення "Спрацьов.", S9 перевести у положення "115". Повільно, обертаючи ручку ТІ за годинниковою стрілкою, збільшити струм, контролюючи його значення за амперметром, ;розміщеним на лицьовій панелі блока К5ІЗ, та досягаючи спрацьовування блока ПМЗ, про що свідчить загоряння контрольної лампочки "Спрацьовування ПМЗ". Записати значення струму спра­цьовування ПМЗ при перевірці. На блоці К5ІЗ потенціометр ТІ вивести у нульове положення /проти годинникової стрілки до упору/, встановити тумблер S8 у положення "Возврат", а S10 - у положення "Откл.".

Звести ПМЗ натисканням на кнопку "Зведення ПМЗ" на стенді. Сигнальна лампочка "Спрацьов. ПМЗ" гасне, отже блок ЛМЗ - зведений.

Встановити тумблер "Перевірка - робота" на блоці ПМЗ у положення "Робота". Встановити рукояткою змінного. резистора першу уставку - на блоці ПМЗ. Увімкнути навантажувальний блок аналогічно попередньому випадку. Повільно збільшуючи струм навантаження, добитися спрацювання блока ПМЗ, про що свідчить загоряння контрольної лампочки "Спрацьов. ПМЗ". Записати значення струму першої уставки. Тумблер SQ перевести в положения "Возврат", а S10 - "Откл.". Звести блок натисканням на" кнопку "Взведения ПМЗ" - контрольна лампочка "Спрацьов. ПМЗ" - гасне.

Перевести тумблер S2 в положения "СЗ", SІ0 - "Вкл.", S8 -"Срабат.". Запускається мілісекундомір на час спрацювання ПМЗ, В разі спрацювання блока ПМЗ перевести тумблер S8 у положення "Воз­врат", S10 - "Откл.", S9 - "Откл.". Ручку ТІ виведено проти годинникової стрілки в нульове положення. Записати показники мілісекундоміра. Звести ПМЗ, тумблер S2. Дослід повторити для інших уставок захисту. Закінчити дослідження блока ПМЗ після дослідження захисту на пяти уставках.

II.4.2. Перевірка блока умз

Тумблер "Перевірка ТЗЛ-ПМЗ" на стенді перевести в нейтральне положення /для запобігання спрацьовуванню. блока ПМЗ або ТМЗ/. На стенді ввімкнути тумблер "Включ. УМЗ". На блоці УМЗ тумблери встановити в положения "Перевірка".

Увімкнути навантажуючий блок аналогічно досліду в п.II.4.1. По­вільно збільшуючи струм навантаження ручкою ТІ, добитися спрацьовування блока УМЗ, про що свідчитиме загоряння лампочки "Спрацьов.УМЗ", розміщеної на стенді. Записати значения струму спрацьовування блока УМЗ при перевірці. Ручку ТІ вивести проти годинникової стрілки, тумб­лер S8 - у положення "Возврат", S10 - "Откл.".

Взвести ПМЗ натисканням на кнопку "Взведено", розміщену на лицьовій панелі блока УМЗ. Сигнальна лампочка "Спрацьов.УМЗ" гасне. Встановити тумблери "Перевірка - робота" на блоці УМЗ у положенні "Робота". Рукояткою потенціометрів, розміщених на лицьовій панелі блока УМЗ, встановити першу уставку. Ввімкнути навантажувальний блок аналогічно дослідженню в попередньому пункті. Повільно збільшуючи струм рукояткою ТІ, обертаючи її за годинниковою стрілкою на блоці К5І3, добитися спрацьовування блока УМЗ, про що свідчитиме загоряння контрольної лампочки "Спрацьов. УМЗ". Записати значения струму спра­цьовування першої уставки.

На блоці К5ІЗ 6Ь перевести в положения "Возврат", S10 -"Откл.".Взвести блок УМЗ, перевіряючи згасання контрольної лампочки "Спрацьов.УМЗ". Надалі операції виконувати як при дослідженні ПМЗ на час спрацьовування. Записати час спрацьовування першої уставки. Дос­лід повторити для інших уставок, кількість яких має бути не більш як 3.