Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
26.25 Mб
Скачать

Розділ 3 Результати проведених досліджень.

3.1. Тенденції розвитку за результатами патентного пошуку

В ході досліджень було проведено патентний пошук із глибиною 10 років, який встановив, що динаміка патентування технологій «computer-to-print» є зростаючою та перспективною для подальших наукових досліджень (рисунок 3.1). Переважна частина відібраних патентів стосується струминного (71%) та електрофотографічного (18%) способів друку, а всі інші технології «computer-to-print» займають менше 25% відсотків від загальної кількості патентної інформації (рисунок 3.2). Такі тенденції можна пояснити тим, що на сьогодні саме ці технології дозволяють поєднати належну якість відбитка зі швидкістю його виготовлення на доволі широкому спектрі матеріалів, які задруковуються [16].

Рисунок 3.1 – Кумулятивна крива розвитку патентної інформації для технологїй «computer-to-print» за роками

Рисунок 3.2 – Напрямки патентного пошуку за технологіями

Для визначених більш перспективних технологій було проведено розподіл патентної інформації за наступними головними напрямками:

— матеріальне забезпечення;

— удосконалення технологій формування зображення;

— устаткування, його конструкційні особливості і удосконалення;

— засоби та методи контролю якості відбитка.

Рисунок 3.3 – Розподіл патентної інформації для струминного друку

Рисунок 3.4 – Розподіл патентної інформації для електрофотографічного друку

Після аналізу відібраних патентів було встановлено, що для обох способів друку переважаючими напрямками виявилося вдосконалення матеріалів, хоча для електрофотографії ця перевага виявилися найбільш значною (70% патентів).

Дещо менше уваги приділено проблемам удосконалення технології формування зображення та устаткуванню і найменше засобам та методам контролю якості відбитка (менше 2%).

Також було проведено аналіз розподілення патентів більш перспективних технологій за країнами створення, результати чого подано на рисунку 3. Найбільшим лідером з кількості патентів є Японія, наступними є США та Китай для обох технологій.

Рисунок 3.5 - Розподіл патентної інформації за країнами:

1 – для технології струминного друку; 2 – для технології електрофотографії

Проведений аналіз патентної інформації засвідчив, що розробки по вдосконаленню технологій «computer-to-print» більшою мірою ведуться для струминного та електрофотографічного способів друку. Однак в межах таких тенденцій надто мало уваги приділено саме методам контролю, що, безумовно, є актуальним напрямком подальших наукових досліджень, так як дозволить суттєво покращити якість відтворення поліграфічної продукції.

3.2. Вплив параметрів на якісні показники

Для оцінки впливу різних параметрів (технології Т, обладнання О, матеріалів М, вимірювань В, персоналу П) на відтворення репродукційно-графічних характеристик відбитків технологіями computer-to-print(електрофотографія, іонографія, струменевий друк, магнітографія, елкографія, термографія) з високою якістю, спроможною конкурувати з офсетним плоским способом друку використано експертний метод. В ході опитування були опитані експерти щодо впливовості наступних параметрів:

  • технологія (Т),

  • обладнання (О),

  • матеріали (М),

  • вимірювання (В)

  • персонал (П),

Для визначення ваги того чи іншого параметру було застосовано метод експертної розстановки пріоритетів з точки зору „важливо - неважливо" чи „вагомо - невагомо" за такою схемою:

  • параметр оцінки „більш важливий", наприклад, при порівнянні якості виконання (Я) та собівартості (С) якщо перевага, з точки зору експерта, надається першому, то вона позначається знаком „>";

  • параметр оцінки „менш важливий" позначається знаком „<";

  • параметр оцінки „еквівалентні" позначається знаком „=".

Кожна з оцінок має наступне числове вираження:

  • Xi,j= 1,5 при Xi >Xj, тобто, параметр, що порівнюється, є більш вагомим, ніж параметр, з яким порівнюється;

  • Xi,j= 1,0 при Xi = Xj , тобто, параметр, що порівнюється, еквівалентний за своєю вагомістю параметру, з яким порівнюється;

  • Xi,j= 0,5 при Xi <Xj, тобто, параметр, що порівнюється, менш вагомий, ніж параметр, з яким порівнюється [17].

Експертні оцінки були оброблені та зведені в таблиці 3.1. Шляхом математичного опрацювання визначено вагу кожного з параметрів, результатом чого є визначення найважливіших пріорітетних параметрів та найменш важливих параметрів видання.

Т

О

М

В

П

Сумарний коефіцієнт

Вага параметру

Технологія

9

10

10,5

12,5

13

55

24%

Обладнання

8

9

9,5

10,5

11,5

48,5

22%

Матеріали

7,5

8,5

9

11

10,5

46,5

21%

Вимірювання

5,5

7,5

7

9

10

39

17%

Персонал

5

6,5

7,5

8

9

36

16%

Таблиця 3.1 – Результати опрацювання оцінок експертів

Для наочності результатів побудована діаграма Парето (рисунок), в якій стовпчиками і кумулятивною кривою демонструється визначена вага параметрів.

Рисунок 3.6 – Діаграма Парето для визначення пріоритетних параметрів, що впливають на відтворення репродукційно-графічних характеристик відбитків

Рисунок 3.7 – Діаграма параметрів впливу на якість відбитків, відтворюваних з використанням технологій «computer-to-print»

3.3. Вплив процесу друкування на репродукційно-графічні характеристики відбитків

3.3.1 Дослідження якості відтворення штрихових елементів та тексту. В ході аналізу відбитків, виготовлених струменевим способом на Epson L8004 можна зробити висновок, що тріадні кольори відтворюються доволі чисто, без значних домішків інших фарб, що добре позначається на якості відтворення тексту на кольоровому фоні (див. рисунок 3.8 а). Проте розподіляється фарба недостатньо чітко по поверхні задруковуваного матеріалу, що помітно по розмитим нерівним краям літер. Можливо, це пов’язано всотуючими властивостями задруковуваних матеріалів. Це позначається на якості відтворення дрібних літер та особливо тексту, надрукованого вивороткою (див. рисунок 3.8 в).

а) б)

в) г)

Рисунок 3.8 – Спотворення тексту при друці струменевим способом на пристрої Epson L8004

а) б) в)

г) д)

Рисунок 3.9 – Спотворення штрихових елементів при друці струменевим способом на пристрої Epson L8004

Відповідно до отриманих данних дослідження зміни геометричних розмірів штрихових елементів відбитків, відтворених струменевим способом на пристрої Epson L8004 встановлено, що штрихи мають чіткі краї з майже відсутнім муаром, що, можливо, пов’язано з тим, що кольори відтворені достатньо чисто, без домішок інших фарб (рисунок 3.9). Найдрібніші штрихові елементи, що мають щирину 0,1 мм, практично не вдалося відтворити жодним з кольорів (див. рисунок 3.9 а і б). Чорні шахові елементи, так само, як штрихові елементи, мають чіткі нерозмиті границі (див. рисунок 3.9 в), з чого можна зробити висновок, що з використанням даного пристрою є можливість виготовляти якісну однокольлорову продукцію. Зміна геометричних розмірів штрихових елементів подана на рисунках 3.10 та 3.11.

а)

б)

Рисунок 3.10 – Зміна геометричних розмірів штрихових елементів при друці струменевим способом на пристрої Epson L8004:

а) - блакитний; б) – пурпурний

Відповідно до отриманих даних встановлено, що зміна геометричних розмірів штрихових елементів відносно зразка-еталону при друці струменевим способом на пристрої Epson L8004 для тріадних фарб закономірно збільшується зі зменшенням товщини штриха. Зокрема для блакитної та жовтої фарб режими та матеріали практично не вплинула на геометричні зміни, тоді як для жовтої та чорної фарб виявлено, що зміна товщини штриха є більшою при друці на матовому папері, незалежно від режиму друкування (рисунок 3.11).

а)

б)

Рисунок 3.11 – Зміна геометричних розмірів штрихових елементів при друці струменевим способом на пристрої Epson L8004:

а) – жовтий; б) – чорний

При аналізі відбитків, надрукованих струминним способом на пристрої HP DisignJet 500 помітно значне забруднення кольорів, тобто в кожній з тріадних фарб помітно велику кількість домішків іншої фарби (рисунок 3.13 а та б), що пов’язано з особливістю кольорового синтезу при струменевому друці, тобто з процесом кольороподілу перед друком кожного відбитка, відповідно до чого унеможливлюється відтворення друкувальних елементів лише одним з тріадних кольорів. Структура зображення здебільшого складається з полос (рисунок 3.12 а), що, можливо, є результатом руху друкувальної каретки. Краї літер помітно розмиті (рисунок 3.12 б), що погано позначається на відтворенні тексту, особливо дрібного.

а) б)

в) г)

Рисунок 3.12 – Спотворення тексту при друці струменевим способом на пристрої HP DisignJet 500

Відповідно до проаналізованих даних встановлено, що внаслідок постійного синтезу тріадних кольорів при друці на пристрої HP DisignJet 500 практично неможливо уникнути колірного забруднення. Штрихові елементи чорного коліру мають нерівномірні краї, що, можливо, пов’язано з затіканням чорнил у волокна паперу (рисунок 3.13 г та д). Тобто можна зробити висновок, що на даному пристрої недоцільно друкувати видання, в яких пріоритетними параметрами є чіткість штрихових зображень або чистота кольлоровідтворення. Геометричні зміни штрихових елементів залежно від зразка-еталону подано на рисунку 3.14 та 3.15.

а) б) в)

г) д)

Рисунок 3.13 – Спотворення при друці струменевим способом на пристрої HP DisignJet 500

а)

б)

Рисунок 3.14 – Зміна геометричних розмірів штрихових елементів при друці струменевим способом на пристрої HP DisignJet 500

а) - блакитний колір; б) – пурпурний колір

Відповідно до отриманих даних виявлено, що найбільша зміна геометричних розмірів штрихових елементів відносно вихідного файлу помітна при відтворенні найдрібніших штрихових елементів. Для блакитної, пурпурової та жовтої фарб геометричні зміни практично не відрізняються для обох режимів та матеріалів, тоді як чорні штрихові елементи значно менше спотворюються при друці в режимі High Quality, особливо на матовому папері.

а)

б)

Рисунок 3.15 – Зміна геометричних розмірів штрихових елементів при друці струменевим способом на пристрої HP DisignJet 500

а) – жовтий колір; б) – чорний колір

Відповідно до результатів дослідження встановлено, що відбитки, надруковані електрофотографічним способом на пристрої Xerox DocuColor, відзначаються високими якісними характеристиками, чистими тріадними кольорами з рівномірною структурою, надзвичайно чіткими краями, що забезпечує точне відтворення навіть дрібного тексту як на кольорових фонах, так і вивороткою. На рисунку 3.16 помітно, що фарба лягає нахиленими лініями.

а) б) в)

Рисунок 3.16 – Спотворення тексту при друці електрофотографічним способом на пристрої пристрої Xerox DocuColor

а) б) в)

г) д)

Рисунок 3.17 – Спотворення при друці електрофотографічним способом на Xerox DocuColor

В ході аналізу штрихових елементів відбитків, надрукованих електрофотографічним способом на пристрої Xerox DocuColor помітно, що вцілому для всіх режимів та матеріалів тріадні кольори відтворюються чистими, з незначними домішками жовтої фарби. Чіткість країв дозволяє відтворити навіть найдрібніші штрихові елементи товщиною 0,1 мм (рисунок 3.17 б), хоч при друці жовтою фарбою візуально це практично непомітно через дуже світлий колір.

а)

б)

Рисунок 3.18 – Зміна геометричних розмірів штрихових елементів при друці електрофотографічним способом на пристрої Xerox DocuColor: а) - блакитний колір; б) – пурпурний колір

а)

б)

Рисунок 3.19 – Зміна геометричних розмірів штрихових елементів при друці електрофотографічним способом на пристрої Xerox DocuColor

а) – жовтий колір; б) – чорний колір

Відповідно до результатів дослідження виявлено, що блакитні штрихові елементи практично не зазнали змін відносно зразка-еталону незалежно від режимів друкування та задруковуваного матеріалу. Щодо інших кольорів помітити, вцілому режими та матеріали не впливають на геометричні зміни штрихів, але найменшими ці зміни є при друці на матовому папері.

Відповідно до результатів дослідження відбитків, виготовлених електрофотографічним способом на Konica Minolta bizhub встановлено, що колір відтворюється недостатньо чистим, а в структурі зображення присутні перехрещені штрихи, що, можливо, пов’язано з конструкцією друкувальної голівки. Текст на білому фоні відтворюється дстатньо чітко (рисунок 3.20 а) , тоді коли чорний текст на кольорових фонах має нечіткі краї (рисунок 3.20 б та в), текст вивороткою забруднений, але розрізняється (рисунок 3.20 г). Найбільші недоліки помітні при друці чорним кольором, на рисунку 3.13 подано зображення значного чорного муару, що до того ж нерівномірно розподіляється по відбитку.

а) б)

в) г)

Рисунок 3.20 – Спотворення тексту при друці електрофотографічним способом на пристрої Konica Minolta bizhub

а) б) в)

г) д) е)

Рисунок 3.21 – Спотворення при друці електрофотографічним способом на пристрої Konica Minolta bizhub

В результаті дослідження штрихових елементів, відтворених електрофотографічним способом на Konica Minolta bizhub встановлено, що штрихи тріадних кольорів, зокрема блакитного, відтворюються достатньо чітко і мають рівні краї без муару (3.21 а та б). Значні спотворення виявлено при друці чорним кольором, яскраво виражений муар, що, крім того, нерівномірно розподілений по області задруковування (рисунок 3.21 д та е), отже, на даному пристрої доцільніше виготовляти відбитки, в яких пріорітетними параметрами є якість кольлоропередачі, тоді як бажано уникати друкування чорно-білих штрихових зображень. Зміна геометричних розмірів штрихових елементів подана на рисунках 3.22 та 3.23.

а)

б)

Рисунок 3.22 – Зміна геометричних розмірів штрихових елементів при друці електрофотографічним способом на пристрої Konica Minolta bizhub

а) - блакитний колір; б) – пурпурний колір

а)

б)

Рисунок 3.23 – Зміна геометричних розмірів штрихових елементів при друці електрофотографічним способом на пристрої Konica Minolta bizhub:

а) – жовтий колір; г) – чорний колір

Відповідно до результатів досліджень встановлено, що зміна геометричних розмірів штрихових елементів вцілому незначна, що говорить про високу чіткість друкування. У всіх кольорах найменша вона виявилася для режиму HighQualityпри друці на глянцевому папері .

3.3.2. Якість кольорового відтворення технологіями струминного та електрофотографічного друку. В результаті аналізу кольорових характеристик відбитків було визначено, що здебільшого дефекти з’являються при відтворенні темних зображень та значна втрата присутня в градаціях сірого.

Рисунок 3.24 – Спотворення градацій сірого при струминному друці на пристрої Epson L8004

Відповідно до результатів дослідження спотворень градацій сірого на відбитках, виготовлених струменевим способом на пристрої Epson L8004 виявлено, що найбільша втрата градацій відбувається у темних ділянках при друці на матовому папері, особливо в режимі High Quality, тоді як відбитки, надруковані на глянцевому папері достатньо наближені до значень зразка-еталону незалежно від режиму друкування.

Рисунок 3.25 – Спотворення градацій сірого при друці струменевому друці на пристрої HP DisignJet 500

Відповідно до результатів дослідження спотворень градацій сірого на відбитках, виготовлених струменевим способом на пристрої HP DisignJet 500 виявлено значну втрату градацій як у світлих, так і в темних ділянках. Найбільші спотворення виявлені при друкуванні на глянцевому папері в режимі Default (0,4). Найменші і найрівномірніші, хоч все одно значні, спотворення виявлені при друкуванні на матовому папері в режимі High Quality, хоч в даному випадку втрата градацій в темних ділянках більша, ніж при друці на глянцевому папері.

Рисунок 3.26 – Спотворення градацій сірого при електрофотографічному друці на пристрої Konica Minolta bizhub

Відповідно до результатів дослідження спотворень градацій сірого на відбитках, виготовлених електрофотографічним способом на пристрої Konica Minolta bizhub виявлено значну втрату градацій в темних та напівтемних ділянках. Загалом спотворення достатньо рівномірні для всіх режимів та матеріалів вцілому, хоч найбільших спотворень зазнали відбитки, відтворені в режимі Default, незалежно від задруковуваного матеріалу, з чого можна зробити висновок, що для даного пристрою більший вплив на відтворення градацій сірого має режим друкування, ніж структура поверхні задруковуваного матеріалу.

Рисунок 3.27 – Спотворення градацій сірого при електрофотографічному друці на пристрої Xerox DocuColor

Відповідно до результатів дослідження спотворень градацій сірого на відбитках, виготовлених електрофотографічним способом на пристрої Xerox DocuColor встановлено, що для усіх режимів та матеріалів вцілому спотворення градацій сірого незначні порівняно з іншими пристроями, що дозволяє якісно відтворити світлі та темні ділянки сірого. Також помітно, що спотворення розподілені рівномірно, найбільші спотворення виявлені при друкуванні на матовому папері в режимі Default. Загалом можна зробити висновок, що на даному пристрої доцільним є друк зображень, пріоритетними параметрами є якісна передача градацій сірого,півтонів та деталей у чорно-білих тонових зображеннях.

Для визначення кольлороспотворень при струменевому та електрофотографічному способах друку було проаналізовано відтворення тріадних кольорів залежно від величини растрової точки. Результати отриманих даних подано у вигляді діаграм на рисунках 3.28 – 3.31.Загалом для всіх пристроїв і матеріалів пробленою є зона в середніх градаціях, до зміни нерівномірні.

а)

б)

Рисунок 3.28 – Градаційні зміни при відтворенні тріадних кольорів струменевим способом на пристрої Epson L8004 з використанням режиму HighQuality на: а) – глянцовому папері; б) – матовому папері

Відповідно до отриманих даних встановлено, що при друкуванні струменевим способом на пристрої Epson L8004 зі зменшенням розміру растрової крапки найбільших змін зазнають елементи жовтого кольору незалежно від задруковуваного матеріалу. Зокрема виявлено, що при друці на глянцевому папері у більш світлих ділянках зміна градацій інших кольорів практично рівна, тоді коли при друці на матовому папері вона помітно зростає на проміжку 40-60% і навіть трохи зменшується при найменших розмірах растрової крапки.

а)

б)

Рисунок 3.29 – Градаційні зміни при відтворенні тріадних кольорів струменевим способом на пристрої HP DisignJet 500 з використанням режиму HighQuality на: а) – глянцовому папері; б) – матовому папері

Відповідно до результатів дослідження встановлено, що при друкуванні струменевим способом на пристрої HP DisignJet 500 найбільш різку зміну градаційних характеристик помітно для жовтого кольору незалежно від задруковуваного матеріалу. Виявлено, що при друці на глянцевому папері зміна більш плавна та навіть трохи йде на спад при передачі найсвітліших тонів, тоді коли при друці на матовому зміни рівномірні для усіх кольорів, крім пурпурного, що змінюється несуттєво.

а)

б)

Рисунок 3.30 – Градаційні спотворення при відтворенні тріадних кольорів електрофотографічним способом на пристрої Konika Minolta bizhub з використанням режиму HighQuality на: а) – глянцовому папері;

б) – матовому папері

Відповідно до результатів дослідження встановлено, що при друкуванні електрофотографічним способом на пристрої Konika Minolta bizhub найбільш різку зміну градаційних характеристик так само помітно для жовтого кольору незалежно від задруковуваного матеріалу, що, можливо, пов’язано з тим, що жовтий є найсвітлішим з тріадних кольорів. Загалом зміна задруковуваного матеріалу практично не впливає на передачу градацій тріадних кольорів при друкуванні на даному пристрої. Зміни глибини кольору достатньо рівномірні і більш помітні, окрім жовтого, на блакитних елементах.

а)

б)

Рисунок 3.31– Залежність оптичної густини від величини растрової точки тест-елемента при відтворенні тріадних кольорів електрофотографічним способом на пристрої Xerox DocuColor з використанням режиму HighQuality на: а) – глянцовому папері; б) – матовому папері

Відповідно до результатів дослідження встановлено, що при друкуванні електрофотографічним способом на пристрої Xerox DocuColor виявлено, що в темних ділянках найбільше вражена зміна градацій чорного кольору, яка при переході до світлих елементів спадає, тоді коли інші кольори прктично незмінні, а значних рівномірних змін зазанає лише жовтий колір. Дані закономірності виявлено для обох видів матеріалів. Можна зробити висновок, що на даному пристрої ускладнюється якісне відтворення зображень у світлих тонах.

Для визначення якості відтворення кольорових зображень було проаналізовано залежність оптичної густини від величини растрової крапки елементів. Результати проаналізованих даних подані на рисунках 3.32 – 3.35. Загалом для всіх отриманих відбитків встановлено, що оптична густина кожного надзвичайно низька, починаючи з 30-%х елементів тестової шкали.

а) б)

Рисунок 3.32 – Залежність оптичної густини від величини растрової точки тест-елемента при відтворенні тріадних кольорів струменевим способом на пристрої Epson L8004 з використанням режиму HighQuality на:

а) – глянцовому папері; б) – матовому папері; 1 – чорний; 2 – блакитний; 3 – пурпурний; 4 - жовтий

Відповідно до результатів дослідження встановлено логічну закономірність зв’язку між оптичною густиною та величиною растрової крапки, зокрема при відтворенні відбитків струменевим способом на пристрої Epson L8004 виявлено, що при друкуванні на глянцевому папері вдалося отримати відбитки з високими значеннями оптичної густини, особливо для чорного кольору. Також помітно, що для глянцевого паперу оптична густина зростає різкіше, тоді як для матового паперу зростання оптичної густини більш рівномірне, а для жовтої фарби практично лінійне.

а) б)

Рисунок 3.33 – Залежність оптичної густини від величини растрової точки тест-елемента при відтворенні тріадних кольорів струменевим способом на пристрої НР DisignJet 500 з використанням режиму HighQuality на: а) – глянцовому папері; б) – матовому папері; 1 – чорний; 2 – блакитний; 3 – пурпурний; 4 - жовтий

Відповідно до результатів дослідження встановлено, що при відтворенні відбитків струменевим способом на пристрої Epson L8004 оптична густина змінюється достатньо рівномірно і для жовтого кольору практично лінійно, незалежно від задруковуваного матеріалу. При друці на глянцевому папері виявлено можливість досягнути більших значень оптичної густини, що дозволяє зробити висновок про доцільність друкування на цьому пристрої зображень з пріоритетним параметром насиченості саме на глянцевому папері.

а) б)

Рисунок 3.34 – Залежність оптичної густини від відсотку фарби відтворенні тріадних кольорів електрофотографічним способом на пристрої Konika Minolta bizhub з використанням режиму HighQuality на: а) – глянцовому папері; б) – матовому папері; 1 – чорний; 2 – блакитний; 3 – пурпурний; 4 – жовтий

Відповідно до результатів дослідження встановлено, що при відтворенні відбитків електрофотографічним способом на пристрої Konika Minolta bizhub отримано достатньо високі значення оптичної густини на плашках усіх тріадних кольорів. На основі цього можна зробити висновок, що даний пристрій доцільно використовувати для відтворення зображень з високими вимогами до насиченості. Загалом задруковуваний матеріал практично не впливає на зміну оптичної густини при друкуванні на даному пристрої, залежність достатньо рівномірна і так само пракчтино лінійна для жовтого кольору, що, можливо, пов’язано з відносно невеликою оптичною густиною жовтого кольору навіть на плашках.

а) б)

Рисунок 3.35 – Залежність оптичної густини від відсотку фарби відтворенні тріадних кольорів електрофотографічним способом на пристрої Xerox DocuColor з використанням режиму HighQuality на: а) – глянцовому папері; б) – матовому папері; 1 – чорний; 2 – блакитний; 3 – пурпурний; 4 - жовтий

Відповідно до результатів дослідження встановлено, що при відтворенні відбитків електрофотографічним способом на пристрої Xerox DocuColor оптична густина усіх кольорів зростає достатньо рівномірно відносно зміни розміру растрової крапки та трохи різкіше починає зростати з її збільшенням (крім випадку жовтої фарби, де залежність практично лінійна). При друкуванні на матовому папері практично втрчаються світлі ділянки жовтого, хоч краще відтворюються світлі ділянки інших кольорів, які втрачаються при друкуванні на матовому папері.

Для визначення якості кольлоровідтворення було також проведено аналіз відтворення пам’ятних кольорів із заданими координатами в серидовищі Lab. Оскільки технології, що досліджуються, є достатньо нові і не мають відповідних стандартів для порівняння відбитків, параметр ∆Eвизначався в порівнянніз вихідним електронним файлом, в результаті чого отримані достатньо великі кількісні характеристики спотворень. Результати досліджень подані на рисунках 3.36 – 3.39.

Рисунок 3.36 – Параметр ∆E при відтворенні пам’ятних кольорів струменевим способом на пристрої Epson L8004

Відповідно до отриманих даних встановлено, що при відтворенні пам’ятних кольорів струменевим способом на пристрої Epson L8004 найбільші колірні спотворення присутні при друці на матовому папері у темних кольорах та у відтінках зеленого, особливо при друкуванні у режимі Default.Тобто, можна зробити висновок, що при необхідності відтворити зображення з елементами трави, вечірнього неба чи темних відтінків їжі (шоколаду, вина тощо) використання даного режиму та матеріалу недоцільні. Загалом усі кольори мають менші спотворення при друкуванні на глянцевому папері, хоч для відтінків помаранчевого і жовтого загалом усі режими та матеріали дали високі показники колірного спотворення. Тобто, для даного пристрою вибір задруковуваного матеріалу більше впливає на результат колірного відтворення, ніж налаштування та режими друкування.

Рисунок 3.37 – Параметр ∆E при відтворенні пам’ятних кольорів струменевим способом на пристрої HP DisignJet 500

Відповідно до отриманих даних встановлено, що при відтворенні пам’ятних кольорів струменевим способом на пристрої HP DisignJet 500 колірні спотворення досягли найбільших значень, що підтвердила візуальна оцінка експертів. Найбільші спотворення присутні на відбитках, віддрукованих на глянцевому папері практично незалежно від режиму друкування. Трохи меншими є спотворення на відбитках, надрукованих у режимі Default на матовому папері, найменші ж спотворення помітні також на матовому папері при друкуванні у режимі High Quality. Найскладнішими для відтворення також виявилися відтінки зеленого та помаранчевого, та на відміну від попереднього пристрою, спотворення темних кольорів нижчі порівняно з іншими кольорами. Найменші спотворення виявлені так само для відтінків блакитного. Загалом для даного пристрою показники спотворень надзвичайно високі, особливо для глянцевого паперу, тому недоцільно використовувати дане обладнання для виготовлення відбитків з високими вимогами до кольлоропередачі.

Рисунок 3.38 – Параметр ∆E при відтворенні пам’ятних кольорів електрофотографічним способом на пристрої Konica Minolta bizhub

Відповідно до отриманих даних встановлено, що при відтворенні пам’ятних кольорів електрофотографічним способом на пристрої Konica Minolta bizhub найбільші спотворення присутні також на ділянках темних кольорів та відтінках жовтого та помаранчевого, тоді коли найкраще відтворені відтінки блакитного. Загалом виявлено, що менше спотворень спостерігається при друкуванні в режимі High Quality незалежно від задруковуваного матеріалу, зокрема у відтінках пурпурових та вишневих кольорів.

Рисунок 3.39 - Параметр ∆E при відтворенні пам’ятних кольорів електрофотографічним способом на пристрої Xerox DocuColor

Відповідно до отриманих даних встановлено, що при відтворенні пам’ятних кольорів електрофотографічним способом на пристрої Xerox DocuColor найбільші спотворення виявлені при друкуванні у режимі Default на матовому папері, зокрема для темних кольорів, для помаранчевих та зелених відтінків. Загалом помітно, що спотворення при друкуванні на глянцевому папері менші, ніж при друкуванні на матовому, особливо для режима HighQuality. Можна зробити висновок, що для даного пристрою важливим є як вибір задруковуваного матеріалу, так і режим друкування; його доцільно використовувати для відтворення зображень з елементами неба, людських облич тощо.

3.3.3. Дослідження колірного відтворення зображень. Для оцінки якості відтворення пам’ятних кольорів в тест-обїєкт було занесено чотири фотографії з наявни носіями пам’ятних кольорів, а саме неба, трави, молока, шоколаду, цитрусів та обличчя люини.

Візуальна оцінка якості відтворення зображень, що містять пам’ятні кольори, проводилася групою експертів, до якої входили як представники професорсько-викладатського складу, так і фахівці поліграфічних підприємств. Вцілому відбитки, отримані з використанням електрофотографічної технології в режимі високої якості отримали найвищі оцінки. Трохи нижче було оцінено відбитки, отримані на пристроях струменевого друку в режимі високої якості. Найменш якісними було визначено відбитки, відтворені струменевим способом в режимі стандартних налаштувань. Для пристроїв електрофотографічного друку отримані якісні відбитки практично незалежно від задруковуваного матеріалу, що було належно оцінено. Зокрема відповідно до можєливостей пристроїв струменевого друку виготовлення відбитків на стандартному офсетному папері призвело до значного пониження якісних і колірних характеристик, тому для цих пристроїв задруковуваний матеріал було замінено на спеціалізований папір з розвиненою структурою поверхні.

Таблиця 3.2 - Оцінка якості відтворенн зображень з пам’ятними кольорами

Друкувальний пристрій

Матеріал

Режим

Опис спотворень

Epson L8004

глянцевий

Default

Найкраща якість і чіткість відтворення, однак усі зображення, крім шоколаду, є дещо затемненими, що, можливо, спричинено внутрішніми налаштуваннями друкування обладнання

High Quality

матовий

Default

Змазані чорнила, що, можливо, пов’язано з невідповідністю налаштувань друкування обладнання для даного задруковуваного матеріалу, очевидна втрата градацій. Зміна режиму впливає на якість несуттєво.

High Quality

HP DisignJet 500

глянцевий

Default

Надзвичайно велика втрата градацій та повне кольорове зміщення. Чітке відтворення дрібних деталей в світлих ділянках, підвищена яскравість.

High Quality

Надзвичайно велика втрата градацій та повне кольорове зміщення. Висока насиченість кольорів.

матовий

Default

Дуже тьмяне зображення, хоч чіткість достатньо висока, чітко видно деталі в світлих ділянках

High Quality

Тьмяне зображення, але насиченість на достатньому рівні. Незначне змазування чорнил.

Konika Minolta bizhub

глянцевий

Default

Висока яскравість, зміна матеріалу несуттєво впливає на відтворення зображення.

High Quality

Занадто висока яскравість, такі алгоритми кольороподілення доцільні для зображень, де необхідно відтворити дрібні деталі в темних ділянках з можливістю нехтуванн світлими ділянками

матовий

Default

Висока яскравість, зміна матеріалу несуттєво впливає на відтворення зображення.

High Quality

Занадто висока яскравість, такі алгоритми кольороподілення доцільні для зображень, де необхідно відтворити дрібні деталі в темних ділянках з можливістю нехтуванн світлими ділянками

Xerox

DocuColor

глянцевий

Default

Кольлора насичені, відтворення деталей чітке. Вцілому висока якість відтворення.

High Quality

Найбільш насичені зображення та найкраще відтворення деталей серед усіх відбитків, що порівнюються.

матовий

Default

Незначна втрата деталей в темних ділянках, вцілому якість відтворення висока.

High Quality

Кольора цитрусових фруктів виглядають натурально, але небо надто темне. Вцілому якість відтворення зображень висока.

На думку експертів, наявність спотворень повьзана з складністю зображень по відтворенню та зособливостями налаштувань кожного з друкувальних пристроїв. Тобто у випадках задовільного відтворення зображення неба ділянки з шоколадом і молоком виявляються занадто світлими та навпаки – обрані зображення містть світлі і темні ділянки, що ускладнює процес їх одночасного відтворення. На відміну від офсетного друку, в даних технологіях неможлива зонова подача фарби, в результаті чого або світлі ділянки відтворюються занадто світлими, або темні ділянки занадто затемнені.

Висновки до третього розділу:

  1. Проведено патентний пошук по технологіям «computer-to-print».

  2. Визначено тенденції розвитку даних технологій

  3. Визначено параметри, що впливають на якість відтворення відбитків з використанням даних технологій.

  4. Проведено дослідження якості відтворення штрихових елементів даними технологіями, в результаті чого визначено, що вища якість відбитків присутня при використання технології електрофотографічного друку.

  5. Проведено дослідження якості колірного відтворення, в результаті чого визначено, що серед досліджуваних пристроїв найвищу якість колірного відтворення досягнуто при використання електрофотографічного способу на пристрої Xerox DocuColor.

  6. Проаналізовано відтворення зображень з наявними елементами пам’ятних кольорів.

  7. Визначено, для яких саме зображень доцільно використовувати струменевий, а для яких – електрофотографічний спосіб друкування.

Розділ 4 Практична реалізація результатів дослідження

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]