Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сад.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
208.9 Кб
Скачать

Щеплення «мостиком»

миші об’їли   невеликі ділянки кори, це   можна виправити, адже   проходження поживних речовин ще здійснюється. Рани зачищають до живої тканини і замазують глиною з коров’яком у співвідношенні 1:1. Дуже часто гризуни об’їдають кору навколо всього стовбура кільцем, в результаті чого порушується проходження поживних речовин в рослині, - дерево дуже швидко гине. Для врятування такого дерева необхідно зробити щеплення «мостиком». Таким способом можна вилікувати дерево, на якому починає утворюватися дупло, а також дерева зі значним пошкодженням кори морозами. Щеплення проводять у травні в період сокоруху. Спочатку намічають місця розташування мостиків, відстань між ними повинна бути 5-7 см по колу. Для яблуні дво-трирічного віку достатньо двох мостків, на штамбі діаметром 10 см необхідно чотири мостка. На нижньому і верхньому кінцях рани кору надрізають, роблячи Т-подібні розрізи довжиною 4 см. Краї кори злегка відокремлюють. Держак беруть на 8-10 см більше, ніж відстань між поперечними розрізами кори. На обох кінцях черешка роблять косі зрізи (довжина кожного біля 4 см), які вводять у вже зроблені розрізи. Товстий кінець держака вводять в нижній розріз, тонкий - у верхній. Для того, щоб живці не зміщувалися, їх кінці в місцях щеплень прибивають гвоздиками, які потім заростають. Тонкі живці легше заправляються в розріз кори і вони краще приживаються. Спочатку черешок вставляють в розріз на нижній частині штамба і міцно обмотують ізоляційною стрічкою, потім - у верхній і також обмотують. Після цього все щеплення обгортають плівкою для швидшого приживання. За повного приживання живців плівку знімають. «Проопероване» дерево треба частіше поливати і рихлити його пристовбурові кола.

          Видалення з саду рослинних залишків та сміття - важливий захід боротьби з гризунами, який зменшить їх кормову базу та захищеність.

          Для перешкоджання просування мишей під снігом корисно топтати сніг навколо дерев і по периметру ділянки. Ущільнені ділянки снігу є нездоланною перешкодою для вільного просування гризунів.

          Ефективним засобом боротьби з гризунами є застосування отруєних принад. У спеціалізованих магазинах можна придбати готові препарати для боротьби з мишами.

 

1

2

3

4

Бродісан А, р., зернова принада

(бромадіолон, 0,005%)

ПП «Лендяг П.П.», Укпраїна

3 г/нору

полівки

принади закладають у нору в

осінньо-зимовий період з

послідуючим ї засипанням

Роденфос, зернова принада (фосфід цинку, 2,5%)

ЗАТ «Альфа-Хімгруп», Україна

3 г/нору

польові

мишоподібні гризуни

принади закладають у нору в

осінній період з наступним

її засипанням

Шторм, 0,005% воскові брикети (флокумафен, 0,005%), ф. БАСФ АГРО Б.В., Швейцарія

1 брикет/нору

полівки

брикети розкладають на відстані

10-15 м один від одного

та поновлюють через 7-10 днів до досягнення бажаного ефекту