Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сад.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
208.9 Кб
Скачать

Догляд за садом восени та взимку

 

          Рослинне життя в саду поволі завмирає, дерева впадають у зимову сплячку. Але це не привід призупиняти роботи в плодових насадженнях. Для доброї перезимівлі вони потребують ретельного догляду й в осінньо-зимовий період.

          Восени також проводять захисні заходи в саду, підготовлюють дерева до настання холодів. Осіннє перекопування ґрунту у пристовбурних кругах сприяє загибелі зимуючих стадій багатьох видів шкідників, що зимують саме там, зокрема вишневої мухи, яблуневих плодожерки та плодового пильщика. Особливу увагу в цей період слід звернути на стан і захист стовбура і скелетних гілок. Стовбур або штамб - магістраль обміну поживними речовинами між кореневою системою і кроною дерева. Навіть незначне пошкодження штамба погіршує цей обмін, а сильне пошкодження може призвести до загибелі всього дерева. Основними видами пошкоджень штамба і скелетних гілок у зимовий період є підмерзання, сонячні опіки, пошкодження кори мишами та зайцями.

          За сильного підмерзання деревини гілок і стовбура дерева втрачають морозостійкість і зимостійкість, надалі у рослин послаблюються ріст і продуктивність. Через підмерзання відбувається порушення діяльності провідної системи, внаслідок чого в наступну вегетацію нерідко виявляється хлороз. При пошкодженні всієї кори навколо штамба дерева гинуть. На місцях відмерлих окремих ділянок кори і деревини утворюється ізолюючий шар з продуктів розпаду, кора навесні відстає від деревини («здувається»), що легко визначається при натисканні на неї (відчувається запах спиртового бродіння). Пошкоджена кора має вдавлені темні плями різного розміру і форми. Якщо слідом за обрізанням дерев наступають сильні морози, кора може сповзати,оголюючи деревину. В цьому випадку відсталу кору необхідно щільно перев’язати для зростання.

          Ступінь і характер підмерзання визначають через зміну забарвлення пошкоджених тканин. Для цього після настання відлиги, коли забарвлення пошкодженої частини дерева виявляється чіткіше, роблять поздовжні і поперечні зрізи різновікових гілок, штамба, генеративних гілок і плодових бруньок. Здорові тканини камбію мають світло-зелений колір, кори - більш інтенсивне зелене забарвлення, деревини - від білого до світло-сірого. Пошкоджені тканини набувають забарвлення від світло-жовтого (слабке підмерзання) до темно-коричневого (сильне підмерзання). У груші пошкоджена деревина набуває від світло-сірого забарвлення - за слабкого, до чорного - за сильного підмерзання. Деревина і прилегла до неї частина кори персика за сильного ураження морозами чорніють.

          Через підмерзання генеративних, або плодових гілочок на їх поздовжніх зрізах серцевина набуває коричневого кольору, тоді як навколишні тканини зберігають природне світло-зелене забарвлення.

          У районах, де утворюється малий сніговий покрив, за вже сталих низьких

температур, може вимерзати коріння дерев. Підмерзле коріння має темно-коричневе або коричневе забарвлення. Якщо коріння набуло чорного кольру, то це свідчить про його загибель. Таке дерево врятувати вже майже не можливо. Уберегти коріння від вимерзання допоможе мульчування пристовбурного кола шаром 10-15 см. Мульчування є важливим заходам нагромадження і збереження вологи в грунті. В якості мульчі використовують листя, тирсу, лушпиння соняшника, торф, перегній. У практиці степового садівництва відомо багато випадків підмерзання коренів через осінньо-зимову посуху. Щоб уникнути цього, в садах проводять пізньоосінній вологозарядний полив, який у достатній мірі зволожує грунт і захищає коріння від підмерзання.

          Для збереження нижньої частини штамба від підмерзання проводять осіннє підгортання грунту. Слід звернути увагу на своєчасність проведення цієї нескладної операції. Часто садівники поспішають з підгортанням і проводять його передчасно, що призводить до підпрівання кори. Підпрівати кора штамба може дуже вузькою смугою (2-3 мм шириною по колу), тому її часом важко помітити. Підгортання треба проводити лише за настання стійких заморозків, коли на грунті утворюється невелика замерзла кірка. Її знімають і талим грунтом підгортають дерево. Грунт слід брати з міжрядь, повертаючи його навесні на колишнє місце. Знімати грунт навесні треба пошарово по мірі його відтанення.

          Весняна обрізка допоможе відновити підмерзлі гілки та пагони. Повністю вимерзлі гілки вирізують «на кільце», а якщо підмерзла тільки верхня частина, - до здорової деревини. За середнього ступеня підмерзання проводиться радикальніше укорочення гілок. Це необхідно для підсилення зростання нових пагонів ближче до основи гілок, так як підмерзлі гілки крихкі і при великій довжині легко відламуються під власною вагою. А ось обрізку сильно пошкоджених дерев у рік сильних холодів краще не робити. Треба відкласти цю роботу до наступного року. Тоді по відростаючим новим гілкам можна визначити, в якому місці обрізка буде ефективнішою.

          Обрізування дерев і спалювання уражених гілок також сприяють поліпшенню фітосанітарного стану насаджень, зменшенню численних зимуючих стадій шкідників та збудників хвороб, зокрема жука яблуневого квіткоїда, кліщів, яйцекладок шовкопрядів, листокруток, попелиць, гусениць яблуневої горностаєвої молі, яблуневої плодожерки, червиці в’їдливої, збудників борошнистої роси, парші, інших, що зимують у тріщинах штамбів або під корою.

          Дуже небезпечним зимовим ушкодженням є морозобоїни. Таке явище зазвичай   спостерігається в кінці зими – на початку весни,   коли відбувається сильне нагрівання   кори вдень і різке охолодження її вночі. В результаті   перепаду температур кора тріскається і тріщини   поширюються на значну частину стовбура. Уздовж   тріщин кора відстає від деревини. Під відсталу кору   проникають небезпечні грибкові інфекції та   короїди.