Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_rob_AISM.rtf
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
755.02 Кб
Скачать

Вищий навчальний заклад Укоопспілки

«ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ»

Кафедра менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності

Талалаєв В.О.

Інформаційні системи в менеджменті

Методичні рекомендації для виконання курсових робіт

для студентів

спеціальностей 6.050201 «Менеджмент організацій»

6.050206 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

ПОЛТАВА

2010

Автор: Талалаєв В.О., к.т.н., доцент кафедри менеджменту організацій та зовнішньоекономічної діяльності ПУЕТ

Рецензенти:

Маркіна І.А., завідувач кафедри менеджменту організацій та ЗЕД

ПУЕТ, професор, д.е.н.

Іванюта С.М., професор кафедри менеджменту організацій та ЗЕД

ПУЕТ, д.е.н.

ВСТУП

Ми живемо у світі інформаційних технологій та інформаційних систем. Ця тенденція на сьогодні все більше стає провідною і визначає одну із його основних рис – глобальну інформатизацію усіх сторін життєдіяльності сучасного суспільства.

Інформатизація в області управління економічними процесами передбачає, насамперед, підвищення продуктивності праці працівників за рахунок зниження співвідношення вартість/виробництво, а також підвищення кваліфікації і професійної грамотності зайнятих управлінською діяльністю фахівців.

Успіх будь-якого бізнесу пов’язаний з успіхами в управлінні фірмою, організацією( в подальшому – організаційно-виробничою системою - ОВС). Люди, які зайняті у сфері управлінської діяльності – менеджери – це професійно підготовлені фахівці в області управління. Головний зміст їх діяльності – збір і обробка інформації, прийняття рішень, постановка завдань, планування, організація виконання рішень, координація. Мотивація і контроль. Ефективність розв’язання цих задач залежить від двох складових в умінні менеджера – мистецтва(творчість) і наукового підходу. Перша складова базується на особистих здібностях і якостях менеджера, друга – визначається його підготовленістю , в першу чергу, в питаннях використання сучасних інформаційних технологій.

Підготовленості майбутніх фахівців – менеджерів в сфері використання сучасних інформаційних технологій сприятиме вивчення циклів навчальних дисциплін, які забезпечують таку підготовку. До їх числа слід віднести і навчальну дисципліну «Інформаційні системи в менеджменті».

Навчальна дисципліна “ Інформаційні системи в менеджменті ” - профілююча дисципліна, що вивчається студентами на четвертому курсі протягом другого семестру, де вони набувають необхідних знань у процесі поточного навчання на лекційних і практичних заняттях та під час виконання курсової роботи.

Завданням методичних рекомендацій для написання комплексної курсової роботи є допомога студентам у виборі теми курсової роботи, розробці плану, підборі літератури, оформленні та захисті їх результатів.

  1. Загальні положення

Мета курсової роботи - здобуття студентами навиків самостійної роботи і закріплення теоретичних знань, що одержані в процесі вивчення дисциплін. Курсова робота призначена для виявлення у студентів вміння ефективно застосовувати теоретичні знання для розв’язання практичних задач, пов’язаних з автоматизацією управлінської діяльності менеджерів: аналізувати структуру системи управління конкретного підприємства ; визначати параметри і характеристики системи управління; аналізувати функціональний склад і характер управлінських задач; проводити типізацію технологій менеджменту підприємства і знаходити адекватні та ефективні технології для автоматизації процесів управління; визначати структуру і склад основних видів забезпечення для створення автоматизованої системи менеджменту підприємства.

Теми курсової роботи визначаються профілем діяльності конкретного підприємства, за яким закріпляється студент для проходження виробничої практики і затверджуються рішенням кафедри. На період виконання наукового дослідження призначається керівник.

Зміст курсової роботи повинен містити теоретичну частину, де всі студенти відпрацьовують питання вибору і обґрунтування основних рішень щодо застосування на конкретному підприємстві інформаційної системи менеджменту. В практичній частині курсової роботи студенти розробляють пропозиції щодо структури і функцій інформаційної системи у відповідності до теми курсової роботи, перелік функцій і задач, які доцільно автоматизувати в інформаційній системі, постановку однієї із задач розробленого переліку задачі для її подальшої автоматизації в інформаційній системі менеджменту.

Студент також має право запропонувати оригінальну тему курсової роботи, або обрати її із переліку дослідницьких тем, якщо вона відповідає тематиці дипломної роботи або пов'язана з майбутньою роботою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]