Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия 1.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
985.6 Кб
Скачать

47. Встановлення зв'язку нещасного випадку з виробництвом.

Після того, як розслідування завершено, визначені обставини та причини нещасного випадку, а також особи, які допустили порушення вимог охорони праці, на підставі зібраних матеріалів комісія повинна вирішити питання: чи були дії потерпілого в момент нещасного випадку обумовлені трудовими відносинами з роботодавцем або участю її в трудовій діяльності. Залежно від цього вона повинна кваліфікувати нещасний випадок, тобто визначити, чи є він нещасним випадком на виробництві або не пов’язаним з виробництвом.

А., співробітник торговельної фірми, посадові обов'язки якого входили обслуговування та ремонт кондиціонерів, в робочий час ремонтував кондиціонер в квартирі, де проживала його знайома. Під час ремонту А. отримав електротравму. З отриманих пояснень потерпілого і посадових осіб випливало, що дана робота виконувалася за його особистою ініціативою і не була пов'язана з основною роботою. Таким чином, даний нещасний випадок кваліфікується як не пов’язаний з виробництвом.

Факт отруєння (сп'яніння) повинен бути в обов'язковому порядку підтверджено висновком медичного закладу

Якщо нещасний випадок кваліфікований як пов'язаний з виробництвом, то на кожного потерпілого оформляється акт про нещасний випадок форми Н-1 (Н-1ПС) у двох примірниках. При нещасному випадку із застрахованим складається додатковий примірник акта Н-1 (Н-1 ПС). При кваліфікації нещасного випадку як не пов’язаного з виробництвом оформляється акт довільної форми

За рішенням комісії (або державного інспектора праці, якщо розслідування проводиться одноосібно інспектором) можуть кваліфікуватися як не пов'язані з виробництвом:

- смерть внаслідок загального захворювання або самогубства, засвідчена в установленому порядку установою охорони здоров'я або слідчими органами;

- смерть або пошкодження здоров'я, єдиною причиною яких стало алкогольного, наркотичного або інше токсичний сп'яніння (отруєння), не пов'язане з порушеннями технологічних процесів, де використовуються спирти, наркотичні речовини, ароматичні та інші токсичні речовини.

Слюсар промислового підприємства, проводячи ремонт ємності, в якій раніше знаходилися органічні розчинники, у т. ч. спирти, отримав токсичне отруєння. При цьому в крові потерпілого було виявлено наявність алкоголю. У процесі розслідування було встановлено, що ємнісне обладнання, трубопроводи перед початком ремонту не були очищені, промиті і підготовлені для ремонту. Працівник не був забезпечений засобами захисту органів дихання і, перебуваючи тривалий час під час ремонту в самій ємності, в процесі роботи отримав алкогольне отруєння шляхом вдихання парів спирту. Комісія кваліфікувала даний нещасний випадок як пов'язаний з виробництвом.

По нещасному випадку, що сталась при здійсненні постраждалим дій, кваліфікованих правоохоронними органами як кримінальну правопорушення (злочин), наприклад встановлені хуліганські дії з боку потерпілого, комісія (або державний інспектор праці) приймає рішення тільки при отриманні офіційних документів (ухвал, рішень), кваліфікуючих зазначені дії. До отримання зазначеної постанови (рішення) голова комісії тимчасово призупиняє оформлення матеріалів розслідування нещасного випадку.

У разі виникнення розбіжностей між членами комісії в ході розслідування нещасного випадку (про його причини, осіб, які допустили порушення, що спричинили нещасний випадок, кваліфікації і т. д.) рішення приймається більшістю голосів. При цьому члени комісії, не згодні з ухваленим рішенням, підписують акт з викладом і аргументированием своєї окремої думки. Документ з викладенням особливої думки долучається до матеріалів розслідування нещасного випадку.

Акти підписуються членами комісії і затверджуються роботодавцем або його повноважним представником, завіряються печаткою, а також реєструються в журналі реєстрації нещасних випадків на виробництві.

Роботодавець (або його уповноважений представник) у триденний термін після затвердження акта зобов'язаний видати один примірник потерпілому, родичів потерпілого або його довіреній особі (на вимогу).

Другий примірник акта про нещасний випадок (з іншими матеріалами розслідування) зберігається в архіві організації за місцем роботи потерпілого, протягом 45 років. При страхових нещасних випадках третій примірник акта роботодавець направляє в виконавчий орган страховика (за місцем реєстрації страхувальника).

Своєчасне і якісне розслідування нещасних випадків украй важливо не тільки для усунення можливих причин нещасних випадків, але і для подальшого здійснення виплат по лінії соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в цілях медичної, соціальної та професійної реабілітації постраждалих.