Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6-7.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
159.23 Кб
Скачать

Тема 6. Стратегії бізнесу

6.1. Стратегічний набір підприємства, його складові

Діяльність підприємства має багатоплановий характер. У зв'язку з цим слід вказати на необхідність існування певного переліку взаємозв'язаних стратегій, які являють собою «стратегічний набір». Стратегічний набір - це система стратегій різного типу, що розробляються підприємством на певний відрізок часу і відображають специфіку функціонування й розвитку підприємства, а також рівень його претензій на місце і роль у зовнішньому середовищі.

Основними вимогами до стратегічного набору є [4]:

  • орієнтація на досягнення реальної взаємозв'язаної мети;

  • ясність змісту і розуміння необхідності застосування певного набору стратегій;

  • гнучкість і динамічність стратегічного набору;

  • баланс рівноваги між прибутковими і витратними, основними і компенсаційними стратегіями;

  • ієрархічний характер, оскільки можна виділити загальну стратегію, товарні стратегії окремих підрозділів, ресурсні та функціональні стратегії;

  • надійність, яка передбачає його всебічну обґрунтованість.

Слід зазначити, що не може бути двох однакових стратегічних наборів, які розробляють підприємства, навіть якщо вони належать до однієї і тієї ж галузі. Це пояснюється умовами функціонування кожного з підприємств, особливостями адаптації мікросередовища підприємства до вимог зовнішнього оточення, а також ступенем активності впливу керівництва на формування середовища функціонування організації в цілому. Не існує двох однакових підприємств, тому не може бути двох однакових стратегічних наборів.

Обґрунтований стратегічний набір - це набір, який є правильним для даного підприємства і якого можна досягти за допомогою наявного потенціалу й певних зусиль щодо його нарощування для забезпечення конкурентоспроможності підприємства на тривалий період.

Процес побудови стратегічного набору - це діяльність, яка здійснюється на всіх рівнях управління (рис. 6.1).

Рис. 6.1. Ієрархія стратегічного набору підприємства

Виділяють такі стратегії:

  • загальні для підприємства в цілому;

  • загальні конкурентні за окремими бізнес-напрямами;

  • функціональні для кожної з функціональних підсистем підприємства;

  • ресурсні для забезпечення досягнення стратегічних орієнтирів загального, функціонального і товарного типів;

  • для кожного з напрямів діяльності організації (як щодо виробництва різних товарів, так і щодо надання різних послуг).

Загальні стратегії, що розробляються на рівні вищого керівництва, визначають головні напрямки розвитку підприємства. Для забезпечення їх реалізації необхідно розробити стратегії підтримки, до яких відносяться ресурсні та функціональні стратегії (розробляються на рівні функціональних підрозділів) і товарні стратегії (розробляються на рівні виробничих підрозділів).

Для створення ефективного стратегічного набору кожну його складову необхідно формулювати із залученням фахівців, що знаходяться в тих підсистемах і підрозділах, які розвиватимуться на основі обраних стратегій. Таким чином забезпечується ефективна координація різноспрямованих стратегій, які входять в стратегічний набір, і виконання заходів, розроблених для їх реалізації.

Ефективно сформований стратегічний набір відображає досягнутий рівень розвитку підприємства, а також особливості й умови подальшого руху відповідно до обраних стратегій. Для поліпродуктових підприємств розробляється також корпоративна стратегія, яка складається з дій, що впроваджуються для затвердження позицій компанії в різних галузях промисловості.