Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonomika_pidpriyemstva.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
317.44 Кб
Скачать

Вищий навчальний заклад Укоопспілки

Полтавський університет економіки і торгівлі”

Кафедра економіки підприємства

Н. В. Бутенко, Ю. В. Карпенко

ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА

Методичні рекомендації

до виконання розділу дипломного проекту (економічна частина)

для студентів спеціальностей: 7.091706 “Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів”, 7.091707 “Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса”

2011

ЗМІСТ

Зміст

ВСТУП

1. Планування господарської діяльності підприємства

2. Розрахунок показників ефективності проекту

3. Порядок оформлення пояснювальної записки економічної частини дипломного проекту

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

[До змісту] [Наступне]

ВСТУП

Практика господарювання на ринкових засадах підтверджує неза­перечну істину: ефективність будь-якої господарської та діяльності залежить передусім від компетентності та творчої активності фахівців, глибокого знання економіки підприємства, законодавчої бази й соціальних аспектів господарювання.

Мета економічної частини дипломного проекту полягає у фор­муванні здатності студентів самостійно мислити, приймати управ­лінські рішення, виконувати комплексні економічні розрахунки для ефек­тивного здійснення господарської діяльності на рівні підпри­ємства.

Методичні рекомендації визначають склад та порядок виконання економічної частини дипломного проекту при розширенні, рекон­струк­ції, технічному переозброєнні, будівництві переробного підпри­ємства (окремих його структурних підрозділів).

Роботу над економічною частиною дипломного проекту треба починати з дослідження ринку збуту продукції переробного підпри­ємства (його підрозділів). Необхідно обґрунтувати актуальність та практичну значимість вирішення завдання дипломного проекту. Ре­зультати дослідження ринку збуту мають стати основою подальшої роботи над дипломним проектом. Вони погоджуються з кон­суль­тантом з економічної частини та керівником дипломного проекту.

На наступному етапі виконання економічної частини дипломного проекту на основі нормативних матеріалів та вихідних даних, зі­бра­них у період виробничої переддипломної практики (Додаток А), сту­дент здійснює планування діяльності підприємства та розраховує по­казники ефективності запропонованого проекту.

[До змісту] [Попереднє] [Наступне]

1. Планування господарської діяльності підприємства

1.1 Виробнича програма

У цьому підрозділі обґрунтовують завдання з випуску продукції у натуральному (за видами та асортиментом) та вартісному обчисленні.

Розрахунки річного випуску продукції у натуральному обчисленні проводяться на базі показників виробничої потужності підприємства (структурного підрозділу), а також планового коефіцієнту її вико­рис­тання:

(1)

де – річний випуск продукції у натуральному обчисленні, тоб. (т);

–вид продукції, ;

–коефіцієнт використання потужності (у навчальному проектуванні приймається на рівні 0,925).

Плановий обсяг виробництва не повинен перевищувати потен­цій­ний. У випадках поетапного введення потужностей необхідно визна­чити конкретний зростання обсягів виробництва за кварталами з вра­хуванням потужностей та збільшення попиту на продукцію. Річний об­сяг виробництва продукції в асортименті за кварталами року відо­бражається у табл. 1.

Обсяг виробництва за кварталами визначається за графіком роботи технологічних ліній протягом року та режиму роботи протягом доби.

Річний обсяг виробництва товарної продукції визначається мно­жен­ням річного обсягу виробництва у натуральному обчисленні на гур­тову ціну одиниці продукції:

(2)

де – річний випуск і -го виду продукції;

– діюча гуртова ціна одиниці продукції.

Розрахунок вартості продукції подається за формою, що наведена у табл. 1.

Якщо проектується збільшення виробництва продукції за рахунок технічного переозброєння, реконструкції чи розширення, то анало­гічно розраховується приріст річного виробництва у натуральному та вартісному обчисленні на базі потужності, що вводиться.

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]