Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Хоптинская №7 философия

.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
61.44 Кб
Скачать

Тема 7. ОСОБИСТІСТЬ ЯК ПРЕДМЕТ ФІЛОСОФСЬКОГО АНАЛІЗУ

Запитання до теми:

  1. Чому античність не знала особистості?

  2. Як співвідносяться індивідуальність і особистість?

Індивідуальність – це ті особливості, якими відрізняються один від іншого носії однієї і тієї ж природи. Це відмінності людей між собою. Тому виявлення рис, що індивідуалізують – це пізнання того, як, якою мірою, яким чином дана людина здійснює свою людяність. Особистість – це власне той суб'єкт, що має всі природно-індивідуальні властивості. Саме по собі особистісне буття безякісне.

  1. Чим відрізняється індивідуальність природна і особиста? Наведіть приклад.

Щоб не припускатися визначення особистості через її індивідуальність, потрібно розуміти звідки і як ця індивідуальність виникає. наприклад, якщо під час снігопаду немає двох схожих сніжинок серед безлічі інших, то це індивідуальність природна. А якщо сніжинку на хусточці вишила для тата донечка, то ця індивідуальність буде особистісною, бо вона має особистісну адресність, і тато не проміняє її ні на які вишиті золотом на оксамиті художні сніжинки інших майстрів.

  1. Що означає висновок О.Лосєва, що „особистість є субстанційною єдинороздільною тотожністю душі і тіла”?

  2. Як і через які посередники впливає суспільство на людину?

  3. У чому проявляється самототожність людини?

Самотожність людини проявляється у її поведінці, вчинках, характері, розумі. Якщо собака народилась собакою, то собакою і здохне. З людиною все складніше, людина родилась людиною, а померти може гірше собаки. Образ існування людина має від Бога особисто, цей образ розкривається у відношенні до ближнього, у суспільному середовищі та передається в культурній традиції від покоління до покоління. Саме цей образ існування забезпечує людину свідомістю.

  1. У чому проявляється триєдність волі, розуму і почуттів?

  2. Як пов’язані свідомість і мозок?

Вже те, що багатство і змістовність форм відображення пов'язані зі складністю та досконалістю нервової системи, ступенем її централізації, саме по собі підтверджує матеріалістичний тезу: свідомість є функція мозку. Ця теза підкріплюється надійно і даними фізіології та патології вищої нервової діяльності, зокрема, тим, що порушення в психіці часто пов'язані з пошкодженням певних ділянок мозку. У людини найбільшою складності досягає структура центральної нервової системи, перш за все головного мозку, і відповідно відображення виступає в найбільш складній формі - у вигляді людського мислення.

  1. Що таке несвідоме? Яка його роль? Поясніть.

Несвідоме - сукупність психічних процесів, актів і станів, обумовлених явищами дійсності, у впливі яких суб'єкт не віддає собі звіту, форма психічного відображення, в якій образ дійсності і ставлення до неї суб'єкта не виступають як предмет спеціальної рефлексії, складаючи нерозчленованим ціле. Наприклад, існує несвідома пам'ять - це та пам'ять, яка пов'язана з довготривалою і генетичною пам'яттю. Це та пам'ять, яка управляє мисленням, уявою, увагою, визначаючи зміст думок людини в даний момент часу, його образи, об'єкти, на які спрямована увага. Несвідоме мислення особливо виразно виступає в процесі вирішення людиною творчих завдань, а несвідома мова - це внутрішня мова.

  1. Музика – явище ідеальне чи матеріальне? Відповідь обґрунтуйте.

  2. Поясніть твердження Л.Вітгенштейна „ Межі моєї мови є межею мого світу”.

  3. Чи наділені тварини свідомістю? Поясніть.

Тварини не наділені свідомістю. Тварини не здатні осмислювати самих себе. Реалізуючи програму своєї життєдіяльності, вони не аналізують свої дії, не дають їм оцінок. Тварина не має совісті не тому, що вона безсовісна, а тому, що сам процес со-вісті, самовідношення їй не даний. Тварина живе такими об’єднаннями (стадо, зграя, прайд і т.п.), які задані її інстинктами. Вона не вносить ніяких коректив у структуру цих об’єднань.

1 Питання для самостійного опрацювання:

  1. Як, на вашу думку, відрізняється людська природа від природи тварин і ангелів?

  2. Чим особистість відрізняється від індивідуальності?

2 Питання для самостійного опрацювання:

  1. Яким чином К. Маркс і Ф. Енгельс визначають співвідношення між буттям і свідомістю?

  2. Чи задовольняє Вас такий підхід до свідомості, коли вона розгляд дається як просте відображення в мізках людей матеріальних умов їхнього життя?

3 Питання для самостійного опрацювання:

  1. В чому О. Лосєв убачає незадовільність формули: буття визначає свідомість?

  2. До яких логічних наслідків, на думку філософа, призводить заперечення душі? Бога?

  3. Чому, на погляд філософа, душа завжди повинна мати тіло? Яка Ваша думка?

4 Питання для самостійного опрацювання:

  1. Які два органи мислення виділяє святитель Лука?

  2. Який зв’язок існує між серцем та мозком?

2