Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторний практикум ТЗІ.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
596 Кб
Скачать

Порядок виконання лабораторної роботи

1. Ознайомитися з матеріалом теоретичної частини

2. Встановити на робочий комп'ютер програмний продукт «СОВА РС» (ВАЖЛИВО!!! При встановлені програми використовуйте пароль 1234)

3. Ознайомитися зі змістом файлу sovapc_rus.chm

4. Запустити програму, дослідити її можливості і результати роботи.

5. Видалити програму з комп’ютера.

6. Оформити звіт.

Контрольні питання

1. Що таке політика безпеки?

2. Що таке СБ СОВА?

3. Які функції виконує СБ СОВА?

Лабораторна робота №3

Тема роботи: Ідентифікація та аутентифікація користувачів.

Мета роботи: Навчитися створювати систему ідентифікації і аутентифікації користувачів у прикладних додатках.

Теоретичні відомості

ActiveX Data Object (ADO) - це механізм доступу до даних, розроблений корпорацією Microsoft. Якщо точніше, то ADO – це надбудова над технологією OLE DB, за допомогою якої можна зв'язуватися з різними даними додатків Microsoft. АDО спирається на інтерфейс Соmmоn Оbjесt Моdel (СОМ), що містить об'єкти, доступні для широкого спектру мов програмування, включаючи Visual С + +, Visual Basic, Visual Basic for Applications (VВА), VBScript і JavaScript. АDО також можна використовувати в серверних або додатках проміжного типу, особливо при роботі з Active Server Page компанії Мicrosoft.

Технологія ADO, як і BDE, незалежна від конкретного сервера БД, має підтримку як локальних баз даних різних типів, так і деяких клієнт-серверних БД. Плюсів у цієї технології багато. Драйвери, розроблені корпорацією Microsoft для власних потреб, більш надійні, ніж драйвери сторонніх виробників. Тому якщо потрібно працювати з базами даних MS Access або для архітектури клієнт-сервер використовувати MS SQL Server, то використання ADO буде найкращим. Крім того, є плюс і в питанні розповсюдження програм - у всіх сучасних Windows вбудовані драйвери ADO. Іншими словами, розроблена програма буде працювати на будь-якому ПК, де встановлений Windows.

АDО містить тільки опис різних використовуваних об'єктів і не забезпечує їх спеціальної реалізації. Компанія Мicrosoft включила реалізацію АDО для доступу до будь-яких наявних джерел даних ОLЕ DB, включаючи новий провайдер Аctive Directory, який реалізує інтерфейс ОLЕ DВ для роботи з файловими системами. Архітектура ADO представлена на рис.2. 

Рис.2. Архітектура ADO

Об'єкти АDО 

В основу інтерфейсу АDО покладено набір об'єктів, набагато більш простих у використанні, ніж об'єкти ОLЕ DВ. Хоча структура об'єктів АDО аналогічна ОLЕ DВ, об'єкти АDО не є настільки ж залежними від їхньої ієрархії. У більшості випадків можна просто створити і використовувати лише об'єкти, необхідні для роботи, і не піклуватися про створення багатьох інших зайвих "батьківських" об'єктів.

Для роботи з ADO в C++ Builder 6 передбачені компоненти, що розташовані на сторінці бібліотеки ADO (рис.3).

Рис.3. Компоненти бібліотеки ADO

Вони інкапсулюють такі об’єки ADO, як Connection, Command i Recordset. Їм відповідають такі компоненти C++ Builder: ADOConnection, ADOCommand, ADODataSet. Коротка характеристика компонентів ADO приведена у таблиці 1.

Таблиця 1. Характеристика компонентів ADO

Компонент

Характеристика

ADOConnection

Задає відкрите з’єднання з джерелом даних.

ADODataSet

Призначений для представлення набору даних зі сховища даних ADO. Може зв’язуватися з декількома таблицями.

ADOTable

Використовується для роботи з однією таблицею. Зв’язок здійснюється безпосередньо, або через ADOConnection.

ADOQuery

Використовується для роботи з набором даних за допомогою запитів SQL.

ADOStoredProg

Використовується для виконання процедур, збережених на сервері.

ADOCommand

Використовується для виконання команд SQL, які не повертають множину значень. Спільно з іншими компонентами може використовуватись для роботи з таблицями.