Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_4_KP (1).docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
30.04.2015
Размер:
43.15 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення поняття «конст.-правовий статус людини і громадянина»

Конст. Правовий статус – це те положення, яке займає людина в суспільстві та державі. Це положення залежить від конст. Прав, свобод та обов’язків.На можливість людини користуватися правами, свободами, обов’язками впливають такі елементи: правоздатність, дієздатність, деліктоздатність, громадянство, принципи, гарантії(політичні,економічні) Потрібно, щоб всі ці елементи діяли в сукупності, адже в іншому випадку конст.статус людини може бути неповний. Також на реалізацію деяких прав і свобод можуть вплиати такі фактори як наявність освіти, стан здоровя, стать.

  1. Назвіть риси конст-правового статусу особи в Україні

Такими рисами є: 1) належність людині основних прав і свобод від народження і їх невідчужуваність; 2) відповідність правового статусу особи в Україні вимогам і стандартам, які на сьогодні склалися в міжнародному співтоваристві; 3) поєднання індивідуальних інтересів особи з інтересами інших осіб, держави і суспільства; 4) загальність конституційних прав, свобод і обов'язків; 5) юридична рівність громадян України, їх рівноправність; 6) гарантованість конституційного статусу особи; 7) заборона незаконного обмеження конституційних прав і свобод громадян України; 8) принцип єдності прав і обов'язків; 9) гуманістична спрямованість основ правового статусу особи; 10) загальнодоступність основних прав і свобод людини і громадянина.

  1. Визначте юридичну природу конст. Прав, свобод та обов’язків.

1) за суб'єктами - права і свободи індивіда (право на громадянство) та права і свободи групи індивідів (право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські обєднання);

2) за походженням - природні (право на життя, вибір професії) та позитивні (активне і пасивне виборче право та ін.)

3) за сферами життєдіяльності (за змістом): особисті, економічні, політичні, соціальні, екологічні.

На сьогодні існує 3 покоління прав людини : 1. Політичні ( в результаті буржуазних революцій, право голосу, свобода слова) 2. Соціально-економічні ( в результаті самостійних революцій, право на працю, житло) 3.Права народів (внаслідок краху колоніальної системи, право на незалежність, суверенітет)

  1. Покажіть співвідношення «права» «свободи» «обов’язки»

Поняття «права» і «свободи» не є тотожними. Під правом розуміють вид і міру можливої допустимої поведінки людини. Цей термін як правило застосовується при реалізації особистих і соціал.економ. прав. Термін свобода це також вид і міра можливої допустимої поведінки людини, яка передбачає більш широкі можливості людини у виборі своєї поведінки. Таким чином термін свобода є більш широким до права.

  1. Проаналізуйте засоби конст. Закріплення прав, свобод та обов’язків.

Особисті права і свободи людини та громадянина становлять основу правового статусу; вони закріплені в найбільшій кількості статей Конституції України. До них належать права на життя, свободу і особисту недоторканність; недоторканність житла; охорону приватного життя; таємність листування й телефонних розмов. захист приватного життя особи; ін. (статті 27—35 Конституції України). Гарантії конституційних прав і свобод людини закріплені Конституцією України. зокрема права на судовий захист, відшкодування матеріальної та моральної шкоди, знання кожним своїх прав і обов'язків, правову допомогу, неприпустимість обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина та ін..

  1. Назвіть « покоління» прав людини та чим можна пояснити їх неодночасне становлення

На сьогодні існує 3 покоління прав людини : 1. Політичні ( в результаті буржуазних революцій, право голосу, свобода слова) 2. Соціально-економічні ( в результаті самостійних революцій, право на працю, житло) 3.Права народів (внаслідок краху колоніальної системи, можуть реалізовуватися лише колективно, право на незалежність, суверенітет). На сьогодні актуальним є утворення 4 покоління прав людини ( право на зміну статті, клонування)

  1. Основні принципи конст-правового статусу людини і громадянина.

Принцип належності людині основних прав і свобод від народження та їх невідчужуваність знайшов чітке втілення в ст. 21 Конституції України, згідно з якою “усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними”. Принцип поєднання індивідуальних інтересів особи з інтересами інших осіб, держави і суспільства є одним з визначальних принципів основ конституційного статусу особи в Україні. Принцип загальності та загальнодоступності конституційних прав, свобод і обов’язків означає, по-перше, що закріплені в Конституції України права і обов’язки відносяться не до окремих осіб, а всіх без винятку громадян Української держави. Не допускається будь-яка дискримінація. Норми Конституції поширюються на всіх фізичних осіб, які перебувають на території України. Принцип відповідності правового статусу особи в Україні вимогам і стандартам, які склалися в міжнародному співтовариств. ст. 9 Конституції встановлюється, що чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Принцип невідчужуваності та непорушності основних природних прав і свобод людини і громадянина (ст. 21 Конституції України). Цей принцип означає, що всі люди визнаються вільними від народження і ніхто не може позбавити їх законних прав;

  1. У чому полягає принцип невідчужуваності і непорушності прав і свобод людини?

принцип невідчужуваності та непорушності основних природних прав і свобод людини і громадянина (ст. 21 Конституції України). Цей принцип означає, що всі люди визнаються вільними від народження і ніхто не може позбавити їх законних прав;

  1. Що є змістом принципу рівності у правах і свободах перед законом ?

Принцип рівності — одна з фундаментальних конституційних вимог, важлива умова існування правової держави. Принцип рівності є логічним продовженням принципу справедливості.

Принцип рівності передбачає чотири основні аспекти, які суттєво відрізняються один від одного, хоча і не є незалежними:

А)Рівна повага в межах певної схеми процесу ухвалення постанов — вимога виявляти рівну повагу до думки кожного;

б)Об'єктивне ставлення — вимога однакового розгляду однакових випадків.

в)Рівність розподілу — вимога отримання кожним рівної частки певного блага;

г)Рівність результату — вимога, згідно з якою індивіди після процедури розподілу повинні опинитися в однакових умовах.

  1. Дайте характеристику видів правового статусу особи та його основних рис

Правовий статус особи — це комплекс її суб'єк-тивних прав та юридичних обов'язків.

Правовий статус може бути загальним, спе-ціальним та індивідуальним.

Загальний правовий статус складається з основних (конституційних) прав і обов'язків громадянина. Він характеризує загальні й рівні можли-вості, вихідні позиції всіх тих людей, які є громадянами даної держави. Спеціальний правовий статус складається з особливих, своєрідних (додаткових) прав і обов'язків певної групи суб'єктів, наприклад, студентів, пенсіонерів, військовослужбовців. Він характеризує «групові» можливості людей.Індивідуальний правовий статус складається з прав та обов'язків окремої, персоніфікованої особи, які вона має на даний час. Цей статус характе-ризує індивідуалізовані юридичні можливості суб'єкта у певний момент його існування.

  1. Які тенденції конст-правового регулювання основних прав, свобод та обов’язків у Укрїні на сучасному етапі?

Розширення каталогу основних прав і свобод людини і громадянина. Ця тенденція розвивається в руслі прагнення розвивати і зміцнювати Україну як демократичну, правову державу. На конституційному рівні в Основному Законі України 1996 р. гарантується право на життя, право на повагу до гідності, неприпустимість позбавлення громадянства. Спрямованість конституційно-правової регламентації статусу людини і громадянина на міжнародно-правові стандарти. Посилення в цілому юридичних гарантій прав і свобод людини і громадянина. В Основному Законі (ст. 55–64) уперше детально і чітко встановлюються юридичні гарантії прав особи. Гарантії – один з елементів основ правового статусу людини і громадянина. Вони необхідні для правового статусу в цілому і для кожного його елемента.

  1. Дайте класифікацію прав людини за різними критеріями.

А) За сферами сусп. Буття – громадянські, політичні, економічні, культурні, екологічні) право на життя; право на повагу честі і гідності людини; право на свободу й особисту недоторканність; недоторканність приватного життя, житла;

Б) В залежності від суб’єктів – Колективні та індивідуальні. (

В) Від причин виникнення – позитивні(природні) і негативні(даровані)

13. Які підстави обмеження прав і свобод людини передбачені ку і чи можуть бути обмежені іншими законами ?

У статті 64 Основного Закону зазначено: “Конституційні права і свободи людини та громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України”. В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод. Обмеження прав і свобод стосуються усіх осіб, включаючи іноземців. У більшості випадків особи мають можливість оскаржити такі обмеження (окрім випадку, коли введений воєнний стан). При введенні режиму надзвичайного стану, ООН здійснює моніторинг за дотриманням прав і свобод людини та громадянина. Ні за яких обставин не підлягають обмеженню такі права і свободи, передбачені статтями Конституції, як право на життя, право на повагу до гідності людини, право на житло та деякі інші. Відповідно до Конституції України, конституційні права і свободи людини і громадянина дозволено обмежувати тільки у випадках, прямо передбачених Конституцією. Такими обмеженнями може бути необхідність:- запобігти злочинові чи його припинити;- врятувати життя людей та майна, здійснити безпосереднє переслідування осіб, які підозрюються у вчиненні злочину;

14.У чому полягає принцип неприпустимості свавільного обмеження прав і свобод ?

В Україні конституційне регулювання обмежен­ня прав і свобод осіб ґрунтується на принципі непри­пустимості свавільного їх обмеження. Згідно з ч. 1 ст. 64 Конституції України конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією, а при прийнятті но 131e42b ;вих законів або внесенні змін до чинних законів не допус­кається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. На неприпустимість свавільного обмеження прав і свобод направлені конституційні гарантії, закріплені у ч. 3 ст. 57 Конституції України, якою встановлюється, що закони та інші нормативно-правові акти, що визна­чають права і обов’язки громадян, не доведені до відома насе­лення у порядку, встановленому законом, є нечинними. У Конституції наголошується, що права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод, основні обов’язки виз­начаються виключно законами України (п.1 ст.92) і забороняються зміни до Конституції України, якщо вони передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини й громадянина (ч. 1 ст. 157).

Конституція України встановлює підстави обмеження прав і свобод, зокрема, в умовах воєнного або надзвичайного стану (ч. 2 ст. 64)

15. Що є міжнародно-правовими стандартами прав людини ?

Міжнародні стандарти в галузі прав людини- це загальновизнані міжн.правові акти, які закріплюють загальнолюдський статус людини, встановлюють перелік прав і свобод, що підлягають загальному визнанню, обов’язок держави дотримуватись цих правил. З метою недопущення масових порушень прав людини міжнародною спільнотою прийнято більше 300 міжн.правових актів. Більшість з них Україна підписала і ратифікувала. Наприклад, «Загальна декларація прав людини» , «Європейська конвенція про захист прав людини і осново лож. Свобод».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]