Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
142
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Будова деревини хвойних порід

Деревина сосни - типової хвойної породи, складається з двох взаємопроникаючих

систем клітин, що розміщені

уздовж та поперек стовбура.

Провідну та механічну

функцію виконують

прозенхімні клітини з

відмерлим протопластом - трахеїди, які займають 90% обсягу. Запасаючу функцію виконують паренхімні

клітини.

Будова деревини хвойних порід

Трахеїди - всіх хвойних порід мають форму витягнутих волокон із здерев'янілими стінками та косозрізаними кінцями, на поздовжньому перетині - веретеноподібні. Вони зібрані в радіальні ряди, в кожному з яких присутні або великопорож- нинні з тонкими стінками, що утворюються на початку вегетаційного періоду - ранні, або з товстими стінками і малими порожнинами, що утворюються влітку - пізні. Перші виконують провідну функцію, другі -механічну.

Будова деревини хвойних порід

Серцевинні промені (С.п.) займають 5-10% загального обсягу деревини, остання цифра для скидаючої листя модрини.

С.п. в ростучому дереві не тільки зберігають поживні речовини в період спокою, але й проводять розчини речовин в горизонтальному напрямку в

період вегетації.

Смоляні ходи (С.х.) (сосна, кедр, модрина, смерека) вертикальні і горизонтальні створюють єдину смолоносну систему. Горизонтальні - менші за розмірами і розміщені в С.п. Збудовані С.х. із клітин епітелію (паренхімних), які виділяють смолу , що заповнює порожнину; за ними розміщений шар мертвих клітин, а зовні - живі клітини супроводжуючої паренхіми. Розмір с.х. в тангенціальному напрямку дорівнює чотирьом трахеїдам.

Деревна паренхіма - зустрічається в невеликій кількості (крім сосни та тису) у вигляді поодиноких клітин або витягнутих уздовж осі стовбура рядів паренхімних клітин. На поздовжніх перетинах мають прямокутну форму; їх довжина в 3-4 рази більша за ширину.

Будова деревини листяних порід

Основний структурний склад : провідні елементи (судини та судинні трахеїди), механічні (волокна лібріформу та волокнисті трахеїди), запасаючі (паренхіма променева та вертикальна).

Будова деревини листяних порід

Судини - спеціалізовані водопровідні елементи, що займають значну частку в об"ємі стовбура (10-55%, залежно від породи). У місцях контакту клітин (члеників), з яких збудована судина, утворюються отвори з потовщеннями, які підсилюють судину. Отвір має форму кільця або декількох щілин, які називають перфорацією – проста (дуб, береза, вільха, бук, платан), драбинчаста (бук, платан), спіральна (клен, липа). Така структура легко пропускає воду і підсилює конструкцію. Закінчуються членики дзьобиками.

Будова деревини листяних порід

У судину через обведену пору можуть проникати вирости паренхімних клітин, які розростаються і закупорюють судину (однією з причин ядроутворення є закупорка судин). Ці вирости називають тілами. В ядровій деревині тіли бувають у ясеня, дуба, акації тощо. При дефіциті вологи в ростучому дереві тіли можуть з"являтися і в заболонній частині.

Судинні трахеїди - перехідна форма від трахеїди до судини.

Волокна лібріформу - виконують механічну функцію, мають форму п"ятикутника на поперечному перерізі, щільно прилягають один до одного. Стінки мають товсті, внутрішні порожнини - малі. Займають 35- 75% обсягу стовбура. Пори на стінках - прості щілиноподібні. Лібріформ має витягнуту форму довжиною 0,3...1,3 мм.

Волокнисті трахеїди - нагадують лібріформ, але пори на стінках мають обведені.

Паренхіма - представлена серцевинними променями і вертикальними клітинами ( вертикальні тяжі паренхімних клітин). Займає об"єм більший ніж у хвойних (8-40%).

Серцевинні промені - займають до 32% об"єму стовбура(дуб), збудовані з паренхімних клітин.

Деревна паренхіма вертикальна - займає значно менший відсоток, ніж серцевинні промені.

Соседние файлы в папке деревинознавство