Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Федорук / виступ_Федорук

.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
23.12 Кб
Скачать

Добрий день шановний голово, члени комісії і присутні!

До Вашої уваги пропонується магістерська робота на тему:

«Методика та організація обліку і контроль розрахунків з оплати праці»

Метою магістерської роботи є вивчення стану організації і методики бухгалтерського обліку та внутрішньогосподарського контролю розрахунків з оплати праці, виявлення поточних проблем і недоліків, розробка шляхів їх вирішення.

Для досягнення поставленої мети було сформульовано задачі, основними з яких є:

  • вивчити економічну суть праці, форми і системи її оплати;

  • з’ясувати особливості та оцінити стан документального оформлення, синтетичного і аналітичного обліку розрахунків з оплати праці у базовому підприємстві;

  • визначити основні проблеми організації обліку та контролю розрахунків за виплатами працівникам та запропонувати шляхи їх поліпшення на досліджуваному підприємстві.

Об’єктом дослідження магістерської роботи є система розрахунків з оплати праці на вітчизняних підприємствах.

Предметом дослідження є організація та методика обліку і контролю оплати праці у ТОВ «Вертокиївка» Житомирського району Житомирської області.

Проведене дослідження дає підставу зробити наступні висновки.

Облік праці і заробітної плати займає одне з центральних місць у всій системі обліку на підприємстві. Заробітна плата є основним джерелом доходу робітників установи, максимальний розмір якого не обмежений, але регулюється за допомогою податків згідно чинного законодавства, яким встановлений мінімальний розмір заробітної плати (рис. 1).

Фонд оплати праці складається з (рис. 2):

    • фонду основної заробітної плати;

    • фонду додаткової заробітної плати;

    • інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Існує багато трактувань поняття «заробітна плата», окремі з яких наведено на слайді 9.

Функції заробітної плати, форми і системи оплати праці наведено на рис. 3 і 4 відповідно.

ТОВ “Вертокиївка” Житомирського району Житомирської області є вузькоспеціалізованим (табл. 1) і має молочно-зерновий напрямок з розвиненим виробництвом яловичини. Так у 2013 р. реалізація продукції даних галузей забезпечила 92,8 % грошових надходжень від продажу сільськогосподарської продукції.

Дане підприємство в достатній мірі забезпечене основними видами ресурсів та має високий рівень їх використання. Зокрема інтенсивність використання трудових ресурсів наведено у табл. 2.

У ТОВ «Вертокиївка» бухгалтерський облік ведеться у відповідності до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", Плану рахунків обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств та організацій, Національних стандартів, а також наказу "Про організацію бухгалтерського обліку та облікової політики підприємства".

У табл. 3 наведено типові форми первинних документів з обліку оплати праці, які використовуються у базовому господарстві. Основним документом по обліку і виходу на роботу, відпрацьованого часу у господарстві є табель обліку робочого часу (форми № П-12, П-13, П-14). Він складається в одному примірнику впродовж місяця окремо по виробничих підрозділах і категоріях працюючих. Для кожного працівника в табелі відводять окремий рядок у якому записують кількість відпрацьованих годин, зазначають причини не виходу на роботу. Наприклад, вихідні або святкові (ВС), дні хвороби(Х)… У табелі також зазначають посаду працівника, його оклад, вид оплати, суми зарплати, табельний номер. В кінці місяця табель передають в бухгалтерію для нарахування заробітної плати.

Облік оплати праці підприємство веде на рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» (рис. 5, табл. 4). На даному рахунку підприємство узагальнює інформацію про розрахунки за виплатами працівникам, за неодержані в установлений строк з каси підприємства суми з виплат працівникам, за іншими поточними виплатами. Аналітичний облік розрахунків ведеться підприємством за кожним працівником, видами виплат та утримань.

Для обліку ЄСВ застосовується субрахунок 651 «За розрахунками із загальнообов'язкового державного соціального страхування».

Внутрішньогосподарський контроль у ТОВ «Вертокиївка» здійснюють управлінський персонал і спеціалісти, до функціональних обов’язків яких входить попередній, поточний і наступний контроль, а також обліковий персонал на чолі з головним бухгалтером.

Модель контролю операцій щодо оплати праці та її розрахунків, Методику внутрішньогосподарського контролю розрахунків з оплати праці та Послідовність виконання детальної перевірки розрахунків з оплати праці відображено на відповідно на рис. 6, 7 та 8.

На основі чинних нормативних актів розробляється положення про оплату праці, та щорічно розробляється і затверджується генеральним директором штатний розклад керівних працівників, спеціалістів, інших службовців і обслуговуючого персоналу.

Проведене дослідження дало змогу обґрунтувати та розробити рекомендації і пропозиції щодо поліпшення організації обліку та внутрішньогосподарського контролю у базовому господарстві.

Застосовувати сучасні форм обліку та обчислювальної техніки, організації праці працівників бухгалтерії, що займаються розрахунками з оплати праці, а також зменшити обсяг документації шляхом впровадження багатоденних і накопичувальних документів, використання типових міжвідомчих форм, пристосованих до використання обчислювальної техніки.

У ТОВ «Вертокиївка» рекомендується перейти на використання програмного продукту “1С: Зарплата і Управління персоналом 8.2”, що призначений для розрахунку заробітної плати й ведення кадрового обліку на підприємствах будь-якої форми власності.

Розробити уніфіковані форми документів, що дозволить забезпечити співставність даних та взаємозв'язок реквізитів. Використання удосконалених форм первинних документів  дозволить точно та об'єктивно відобразити фактичні затрати праці та нараховану оплату з урахуванням особливостей ринкових відносин та сучасних стандартів форми документації.

Запровадити формування резервів забезпечення майбутніх витрат на оплату відпусток, що надасть підприємству можливість постійно підтримувати величину фактичної собівартості продукції (робіт, послуг) на плановому рівні, уникати її стрімких коливань та рівномірно розподіляти витрати на оплату відпусток протягом звітного року, що в свою чергу стабілізує стан підприємства в цілому.

З метою вдосконалення внутрішньогосподарського контролю на підприємстві в цілому, та зокрема по розрахункам з оплати праці, рекомендується створення служби внутрішнього аудиту як окремого підрозділу. Забезпечення утримання аудиторської служби пропонується здійснювати за рахунок виявлених внутрішнім аудитом резервів підвищення ефективності роботи підприємства, зниження собівартості й збільшення прибутків. Доповідь закінчено! Дякую за увагу!

Соседние файлы в папке Федорук