Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лекції з -Управління інноваційною діяльністю- / Тема_4_(Оцiнка_ефективностi_iнновацiй)

.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2015
Размер:
50.18 Кб
Скачать

5

Тема 4. ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЙ

Питання:

  1. Ефективність використання інновацій.

  2. Загальна економічна ефективність інновацій

  1. Ефективність використання інновацій

Етап використання інновацій починається після того, як інноваційний проект відібраний.

Значимість визначення ефекту від реалізації інновацій зростає в умовах ринкової економіки.

Залежно від результатів, що враховують, і витрат розрізняють наступні види ефекту:

1. Економічний - показники враховують у вартісному вираженні всі види результатів і витрат, обумовлених реалізацією інновацій.

2. Науково-технічний - новизна, простота, корисність, естетичність, компактність.

3. Фінансовий - розрахунок показників базується на фінансових показниках.

4. Ресурсний - показники відображають вплив інновації на обсяг виробництва й споживання того або іншого виду ресурсу.

5. Соціальний - показники враховують соціальні результати реалізації інновацій.

6. Екологічний - шум, електромагнітне поле, освітленість (зоровий комфорт), вібрація. Показники враховують вплив інновацій на навколишнє середовище.

Залежно від часового періоду обліку результатів і витрат розрізняють показники ефекту за розрахунковий період і показники річного ефекту.

Тривалість прийнятого тимчасового періоду залежить від наступних факторів:

1. тривалості інноваційного періоду;

2. терміну служби об'єкта інновацій;

3. ступеня вірогідності вихідної інформації;

4. вимог інвесторів.

Загальним принципом оцінки ефективності є співвідношення ефекту (результату) і витрат.

результат

Відношення ------------- може бути виражене як у натуральних,

витрати

так і в грошових величинах, і показник ефективності при цих способах вираження може виявитися різним для однієї й тієї ж ситуації. Але, головне, потрібно чітко зрозуміти: ефективність у виробництві — це завжди співвідношення.

У цілому проблема визначення економічного ефекту й вибору найбільш кращих варіантів реалізації інновацій вимагає, з одного боку, перевищення кінцевих результатів від їхнього використання над витратами на розробку, виготовлення й реалізацію, а з іншого боку - співставлення отриманих при цьому результатів з результатами від застосування інших аналогічних по призначенню варіантів інновацій. Особливо гостро виникає необхідність швидкої оцінки й правильного вибору варіанта на фірмах, що застосовують прискорену амортизацію, при якій строки заміни діючих машин і встаткування на нові істотно скорочуються.

Метод вирахування ефекту (доходу) інновацій, заснований на зіставленні результатів їхнього освоєння з витратами, дозволяє ухвалювати рішення щодо доцільності використання нових розробок.

  1. Загальна економічна ефективність інновацій.

Для оцінки загальної економічної ефективності інновацій може використатися система наступних показників:

1. інтегральний ефект;

2. індекс рентабельності;

3. норма рентабельності;

3. період окупності.

1. Інтегральний ефект Эінт являє собою величину різниць результатів і інноваційних витрат за розрахунковий період, приведених до одного, звичайно початкового, року, тобто з обліком дисконтування результатів і витрат:

Эінт = (Pt-3t)αt,

де Тр — розрахунковий рік;

Pt — результат в t-й рік;

3t — інноваційні витрати в t-й рік;

αt — коефіцієнт дисконтування (дисконтний множник).

Інтегральний ефект називають також чистий дисконтований дохід, чиста приведена або чиста сучасна вартість, чистий приведений ефект.

Метод дисконтування - метод порівняння різночасних витрат і доходів, допомагає вибрати напрямку вкладення засобів в інновації, коли цих засобів особливо мало.

2. Індекс рентабельності інновацій Jr.

Даний метод корисний для організацій, що перебувають на підлеглому положенні й одержують від вищого керівництва вже жорстко зверстаний бюджет, у якому сумарна величина можливих інвестицій в інновації визначена однозначно. У таких ситуаціях рекомендується проводити ранжирування всіх наявних варіантів інновацій у порядку убутної рентабельності.

Як показник рентабельності можна використати індекс рентабельності. Він має й інші назви: індекс прибутковості, індекс прибутковості.

Індекс рентабельності являє собою відношення наведених доходів до наведених на цю же дату інноваційних витрат.

Розрахунок індексу рентабельності Jr здійснюється за формулою:

,

де Дj - дохід у періоді j;

Kt — розмір інвестицій в інновації в періоді.

У чисельнику цього співвідношення — величина доходів, наведених до моменту початку реалізації інновацій, а в знаменнику — величина інвестицій в інновації, дисконтованих к моменту початку процесу інвестування.

Тут порівнюються дві частини потоку платежів: дохідна й інвестиційна.

Індекс рентабельності тісно пов'язаний з інтегральним ефектом. Якщо інтегральний ефект Эінт позитивний, то індекс рентабельності Jr > 1, і навпаки. При Jr > 1 інноваційний проект вважається економічно ефективним. В противному випадку (Jr < 1) - неефективним.

В умовах твердого дефіциту ресурсів перевага повинна віддаватися тим інноваційним рішенням, для яких індекс рентабельності найбільш високий.

3. Норма рентабельності Ер являє собою ту норму дисконту, при якій величина дисконтованих доходів за певну кількість років стає рівною інноваційним вкладенням. У цьому випадку доходи й витрати інноваційного проекту визначаються шляхом приведення до розрахункового моменту:

Даний показник характеризує рівень прибутковості конкретного інноваційного рішення, що виражає дисконтною ставкою, за якою майбутня вартість грошового потоку від інновацій приводиться до дійсної вартості інвестиційних засобів.

Показник норми рентабельності має інші назви: внутрішня норма прибутковості, внутрішня норма прибутку, норма повернення інвестицій.

За кордоном розрахунок норми рентабельності часто застосовують як перший крок кількісного аналізу інвестицій. Для подальшого аналізу відбирають ті інноваційні проекти, внутрішня норма прибутковості яких оцінюється величиною не нижче 15 - 20%.

Норма рентабельності визначається аналітично як таке граничне значення рентабельності, що забезпечує рівність нулю інтегрального ефекту, розрахованого за економічний строк життя інновацій.

Одержану розрахункову величину Ер порівнюють із необхідною інвестором нормою рентабельності. Питання про ухвалення інноваційного рішення може розглядатися, якщо значення Ер не менше необхідної інвестором величини.

Якщо інноваційний проект повністю фінансується за рахунок позички банку, то значення Ер указує верхню межу припустимого рівня банківської процентної ставки, перевищення якого робить даний проект економічно неефективним.

У випадку, коли має місце фінансування з інших джерел, то нижня межа значення Ер відповідає ціні авансуємого капіталу, що може бути розрахована як середня арифметична зважена величина плати за користування авансуємим капіталом.

4. Період окупності То є одним з найпоширеніших показників оцінки ефективності інвестицій. На відміну від використовуємого у вітчизняній практиці показника «строк окупності капітальних вкладень» він також базується не на прибутку, а на грошовому потоці із приведенням інвестуємих коштів в інновації й суми грошового потоку до дійсної вартості.

Інвестування в умовах ринку пов’язано зі значним ризиком, і цей ризик тим більше, ніж довше строк окупності вкладень. Занадто істотно за цей час можуть змінитися й кон'юнктура ринку, і ціни.

Цей підхід незмінно актуальний і для галузей, у яких найбільш високі темпи науково-технічного прогресу й де поява нових технологій або виробів може швидко знецінити колишні інвестиції.

Орієнтація на показник «період окупності» часто вибирається в тих випадках, коли немає впевненості, що інноваційний захід буде реалізовано, і тому власник засобів не ризикує довірити інвестиції на тривалий строк.

Формула для розрахунку періоду окупності:

К

То = Д ,

де К — первісні інвестиції в інновації;

Д — щорічні грошові доходи.

Висновки:

Ефект від використання інновацій залежить від результатів, що враховують, і витрат. Визначають економічний, науково-технічний, фінансовий, ресурсний, соціальний і економічний ефекти.

Залежно від тимчасового періоду обліку результатів і витрат розрізняють показники ефекту за розрахунковий період і показники річного ефекту.

Ефективність визначається через співвідношення результату (ефекту) і витрат.