Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

El_keys / 1. Нормативно-правове забезпечення / наказ МОНУ про виконання рішення колегії.

...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
44.54 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Н А К А З

Київ

12 травня 2004 р № 386

Про виконання рішення колегії

Міністерства освіти і науки України

з питання „Про стан і перспективи

розвитку психологічної служби

системи освіти України”

На виконання рішення колегії Міністерства освіти і науки України від 23 квітня 2004 р. (протокол № 5/6-3),

НАКАЗУЮ:

1. Міністерству освіти Автономної Республіки Крим, управлінням освіти і науки обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій забезпечити розвиток мережі психологічної служби у регіонах та ліквідувати дефіцит психологічних кадрів, для чого:

1.1. До 01.11.2004 р. розглянути на засіданнях колегій питання про стан і перспективи розвитку психологічних служб регіонів.

1.2. До 01.12.2004 р. розробити та затвердити регіональні програми розвитку психологічної служби, особливу увагу зосередивши на кадровому забезпеченні сільських, малокомплектних і гірських шкіл .

1.3. До 01.09.2005 р. у всіх районах створити районні (міські) центри практичної психології і соціальної роботи або ввести посади методистів методичних кабінетів відділів освіти, які відповідають за психологічну службу, відповідно до нормативів їхньої чисельності.

1.4. Заборонити практику призначення на посади методистів, які відповідають за психологічну службу, осіб без відповідної освіти або довантаження методичною роботою з інших напрямків діяльності.

1.5. До 01.09.2004 р. забезпечити практичними психологами і соціальними педагогами всі дошкільні навчальні заклади компенсуючого типу, спеціальні загальноосвітні школи (школи-інтернати) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, загальноосвітні школи, професійно-технічні училища соціальної реабілітації для дітей, які потребують особливих умов виховання, загальноосвітні школи-інтернати для дітей, які потребують соціальної допомоги .

1.6. До 01.01.2005 р. привести у відповідність до нормативів чисельності та ввести до штату дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та позашкільних навчальних закладів освіти ставки практичних психологів і соціальних педагогів.

1.7. Зобов’язати керівників дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та позашкільних навчальних закладів до 01.09.2004 р. забезпечити практичним психологам, соціальним педагогам, консультантам психолого-медико-педагогічних консультацій належні умови праці, виділити окремі кабінети з відповідним обладнанням та устаткуванням.

1.8. До 31.12.2004 р. проінформувати міністерство про проведену роботу та надіслати регіональні програми розвитку психологічної служби.

2. Українському науково-методичному центру практичної психології і соціальної роботи (Панок В.Г.):

2.1. До 01.09.2004 р. розробити стратегію розвитку психологічної служби системи освіти України.

2.2. Щороку до 30 січня подавати Міністерству освіти і науки України результати моніторингу розвитку психологічної служби системи освіти.

2.3. До 01.01. 2005 р. розробити і затвердити в установленому порядку Положення про щорічний конкурс на звання “Кращий працівник психологічної служби системи освіти України”, передбачивши дві номінації: “практичний психолог” і “соціальний педагог”, та започаткувати щорічне їх проведення, починаючи із 2005-2006 навчального року.

2.4. Продовжити розроблення, тиражування і розповсюдження методичних матеріалів для практичних психологів і соціальних педагогів шкіл-інтернатів різного профілю, шкіл соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладів з проблем пропаганди здорового способу життя, профілактики наркоманії, протиправної поведінки, ВІЛ/СНІДу, алкоголізму, соціальної реабілітації дітей з малозахищених і проблемних сімей тощо.

2.5. Забезпечити діяльність Центральної психолого-медико-педагогічної консультації, атестацію та підвищення кваліфікації консультантів регіональних ПМПК, розробляти та видавати відповідні методичні матеріали.

2.6. Продовжити експериментальну роботу за темою “Психолого-педагогічне проектування соціального розвитку учнів загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів”, забезпечити широке впровадження її результатів.

2.7. Здійснювати координацію експериментальної роботи за темою “Реформування змісту, форм і методів підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації практичних психологів і соціальних педагогів”.

2.8. Починаючи із 2005 року спільно із обласними центрами практичної психології та соціальної роботи розробити програми соціально-психологічного забезпечення пошуку обдарованих дітей та методики розвитку їхніх творчих здібностей .

2.9. До 01.05.2005 р. спільно із департаментом загальної середньої та дошкільної освіти (Полянський П.Б.) розробити і впровадити у практику методику визначення готовності дитини до навчання в школі; технології психологічного забезпечення особистісно-орієнтованого, профільного навчання і професійної орієнтації старшокласників.

2.10. До 01.01.2006 р. організувати розроблення, експериментальну апробацію і впровадження методик і технологій діяльності соціальних педагогів з дітьми, учнями, студентами, педагогами і батьками.

2.11. Вивчити, узагальнити та розповсюдити з метою впровадження досвід роботи Донецького, Одеського, Дніпропетровського, Запорізького, Херсонського і Чернігівської обласних центрів практичної психології і соціальної роботи.

2.12. Спільно із Центральним інститутом післядипломної педагогічної освіти АПН України (Олійник В.В.) і обласними інститутами післядипломної педагогічної освіти розробити і погодити навчальні плани і програми підвищення кваліфікації практичних психологів, соціальних педагогів і керівників (методистів) психологічної служби;

2.13. Починаючи з 2005 року щорічно спільно з Центральним інститутом післядипломної педагогічної освіти, обласними інститутами та обласними центрами практичної психології і соціальної роботи здійснювати планування курсів підвищення кваліфікації з урахуванням розвитку мережі психологічної служби за рахунок бюджету .

3. До 01.10.2004 р. Міністру освіти Автономної Республіки Крим (Борисов О.Д.) створити республіканський центр практичної психології і соціальної роботи, начальнику управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації (Дзямулич І.В.) вжити заходів щодо збереження і розвитку мережі психологічної служби.

4. Начальникам управлінь освіти і науки Житомирської, Вінницької, Волинської обласних державних адміністрацій (Сюравчик М.К., Свіржевський М.П., Дзямулич І.В.) створити психолого-медико-педагогічні консультації на постійно діючій основі відповідно до Положення про зональну та центральну психолого-медико-педагогічну консультації.

5. Рекомендувати Академії педагогічних наук України (Мадзігон В.М.) до 01.01.2005 року вирішити питання щодо виділення додаткових ставок наукових співробітників для Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи.

6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників Міністра Десятова Т.М., Огнев’юка В.О. згідно з розподілом обов’язків.

Міністр В.Г. Кремень

Соседние файлы в папке 1. Нормативно-правове забезпечення