Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m3271.docx
Скачиваний:
112
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
221.3 Кб
Скачать

Алгоритм практичної роботи студента

І етап. Знайомство і збирання анамнезу у хворого.

II етап. Оцінка положення, режиму хворого. Дотримання правил особистої гігієни, виявлення їх порушень.

III етап. Допомога в догляді за хворими (особиста гігієна, зміна натільної і постільної білизни).

IV етап. Письмово оцінити положення хворого в ліжку, його режим.

V етап. За необхідності призначити хворому лікувальну ванну.

Матеріали для самоконтролю

Задачі для самоконтролю

Задача 1. Дитині 6 міс. З народження утримуються прояви ексудативно-катарального діатезу. Впродовж останніх трьох тижнів після вживання апельсинового соку (100 мл) турбують свербіння шкіри, плямисто-пухирчасті висипання на шкірі. У зв'язку з цим мати дитину не купала. При огляді стан дитини порушений, дратівлива, попрілості на сідницях, гнейс на волосистій частині голови, на тулубі залишкові елементи висипу (поодинокі плями, кірочки), розчіси. Мокнуття в пахових складках.

Завдання: 1. Назвати причину захворювання. 2. Ваші поради в догляді за дитиною?

Еталон відповіді: 1. Введення великої кількості апельсинового соку, який має сенсибілізувальну дію; порушення догляду за дитиною, а саме − за шкірними покривами. 2. Гігієнічні та лікувальні (крохмальні) ванни, чередуючи їх. Змащування попрілостей і мокнуття розчином "Фукорцину", інші шкірні складки − кип’яченою олією. На ділянки гнейсу накласти олійний компрес за 2−3 год. до гігієнічної ванни і помити голову водою з милом. На ділянки висипань і розчісів нанести мазь або емульсію, призначену лікарем.

Технологія крохмальних ванн: картопляний крохмаль з розрахунку 100 г на 10 л води розводять у невеликій кількості холодної води, розмішують і виливають у ванну. Температура води 37−38 °С, тривалість 8−10 хв. Після ванни необхідно облити дитину водою. Курс лікування 10−12 ванн через 1 день.

Задача 2. У тяжкохворої дитини мама помітила ділянки гіперемії шкіри на попереку, п'ятах і ліктях. Цілісність шкіри не порушена.

Завдання: 1. Про які зміни з боку шкіри можна думати? 2. Ваші дії?

Еталон відповіді: 1. Пролежні в стадії гіперемії. 2. Уражені місця розтирати камфорним спиртом, розчином оцту, одеколоном. Змащувати міцним розчином перманганату калію. Застосовують опромінення кварцевою лампою. Рекомендувати частіше (кожні 2−3 год.) змінювати положення хворого. Під ділянки тіла, де утворилися пролежні, підкласти гумові круги.

Практичне заняття до теми

«Організація харчування дітей у лікарні. Правила видачі їжі у відділенні (соматичному, інфекційному). Санітарні вимоги до харчоблоку, буфету, їдальні. Лікувальні столи. Їх характеристика»

Місце проведення заняття: міська дитяча клінічна лікарня, відділення СМДКЛ, навчальна кімната. Кількість годин – 4 год.

АКТУАЛЬНІСТЬ: організація харчування дітей у лікарні є складовою успішного лікування, оскільки від призначення дієти, повноцінного забезпечення потреб дитячого організму в білках, жирах та вуглеводах залежать повноцінний розвиток дитини та адекватне формування захисних сил.

Лікувальне харчування є невід’ємною частиною комплексного лікування при різних захворюваннях дитячого віку. В одних випадках це єдиний метод лікування, зокрема при уроджених порушеннях обміну речовин − ензимопатіях, коли лише спеціальна дієта може попередити летальний кінець чи розвиток глибокої розумової неповноцінності та інвалідності дитини, забезпечити її нормальний фізичний і психічний розвиток. В інших випадках є одним із методів лікування, без якого інші терапевтичні впливи малоефективні. Передусім це алергічні захворювання, ожиріння, цукровий діабет, хронічні ураження травного каналу та інші.

ЗАГАЛЬНА МЕТА − вміти скласти меню дитині будь-якого віку, яка перебуває на дієтичному харчуванні з урахуванням характеру захворювання.

КОНКРЕТНІ ЦІЛІ

Уміти:

1. Зібрати скарги, анамнез та обстежити усі системи та органи дитини, оцінити стан дитини.

2. Розрахувати добовий об’єм їжі, режим годування та необхідну кількість їжі на одне годування залежно від віку дитини, характеру харчування та належної енергоцінності добового раціону харчування.

3. Скласти меню хворій дитині, яка перебуває на дієтичному харчуванні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]