Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 018_video_adapter.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
294.4 Кб
Скачать

Адаптери svga

З появою відеоадаптерів XGA і 8514/А конкуренти IBM вирішили не копіювати ці розширення VGA, а почати випуск дешевших адаптерів з роздільною здатністю, яка вища за роздільну здатність продуктів IBM. Ці відеоадаптери утворили категорію Super VGA, або SVGA.

SVGA володіють ширшими можливостями, ніж плата VGA. Спочатку SVGA не був стандартом. Під цим терміном малися на увазі численні і відмінні одна від одної розробки різних компаній, вимоги до параметрів яких були жорсткішими, ніж вимоги до VGA.

Наприклад, одні відеоадаптери пропонували декілька форматів зображення (800x600 і 1024x768) з роздільною здатністю вище, ніж у VGA, тоді як інші мали таку ж або навіть більшу роздільну здатність (але і обширнішу палітру відтворних відтінків в кожному форматі). Не дивлячись на відмінності, всі ці відеоадаптери відносяться до категорії плати SVGA.

Зовні плата SVGA мало чим відрізняється від своїх побратимів VGA. На них встановлені такі ж роз'єми.

Стандарти SVGA асоціації VESA

У жовтні 1989 року асоціація VESA, враховуючи складність програмування безлічі модифікацій плати SVGA, що випускаються, запропонувала стандарт для єдиного програмного інтерфейсу з цією платою. До цієї асоціації увійшли представники більшості компаній, що випускають апаратуру для ПК, у тому числі і апаратуру відображення.

Мал. 15.9. Роз'їм SVGA

Таблиця 15.4. Призначення контактів стандартного 15-контактного роз'єму VGA

Контакт

Сигнал

Напрям передачі

1

Червоний

Вихід

2

Зелений

Вихід

3

Синій

Вихід

4

Монітор ID 2

Вхід

5

Логічний нуль (самотестування монітора)

-

6

Загальний для червоного аналогового

-

7

Загальний для зеленого заставного

-

8

Загальний для синього аналогового

-

9

Ключ (контакт пропущений)

-

10

Загальний для синхронізації

-

11

Монітор ID 0

Вхід

12

Монітор ID 1

Вхід

13

Синхронізація рядків

Вихід

14

Синхронізація кадрів

Вихід

15

Монітор ID 3

Вхід

Новий стандарт був названий VESA BIOS Extension. Якщо відеоадаптер задовольняє цьому стандарту, програмним шляхом легко визначити специфічні відповідності і використати їх надалі. Достоїнство VESA BIOS полягає у тому, що для роботи з будь-яким адаптером SVGA програміст може використовувати єдиний драйвер. З адаптерами SVGA різних моделей від різних виробників можна спілкуватися через єдиний програмний інтерфейс VESA.

В даний час більшість адаптерів SVGA, що випускаються, підтримує специфікацію VESA BIOS Extension. Ця підтримка в основному необхідна для DOS-програм реального режиму (в основному ігор) і операційних систем, відмінних від Windows. Для користувачів Windows 9x і Windows NT/2000 ці розширення BIOS не потрібні, оскільки для роботи використовується відеодрайвер встановленого відеоадаптера.

Існуючий стандарт VESA на плату SVGA передбачає використання практично всіх поширених варіантів форматів зображення і кодування колірних відтінків, аж до роздільної здатності 1280x1024 пікселів при 16 777 216 відтінках (24-бітове кодування кольору). Деякі відеоадаптери підтримують роздільну здатность 1880x1440. Проте іноді відеоадаптер SVGA, який рекламується як VESA-сумісний, не працює з конкретним драйвером, наприклад з драйвером на 800x600 пікселів з 256-ма кольорами, який входить в Windows.

Соседние файлы в папке Lekciyi