Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
30
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
212.99 Кб
Скачать

Драйвери звукової плати

Для більшості плати передбачаються універсальні драйвери для DOS- і Windows-програм. У операційних системах Windows 9x і Windows NT вже існують драйвери для більшості популярних звукових плат. Драйвери для інших плат можна придбати окремо. В більшості випадків драйвери створюються розробниками плати, а розповсюджуються компанією Microsoft.

Програми DOS звичайно не мають широкого вибору драйверів, але більшість ігор і інших програм підтримує адаптери Sound Blaster. Якщо купити адаптер, сумісний з платою Sound Blaster, то не повинно бути ніяких утруднень з вибором відповідного драйвера практично для всіх програм.

Мінімальні вимоги, що пред'являються до звукової плати

Заміна колишнього аудіоадаптера Sound Blaster Pro стандарту ISA звуковою платою PCI дозволило значно поліпшити робочі характеристики системи, проте для повноцінної участі в комп'ютерних баталіях вам слід звернути увагу на наступні можливості звукової плати.

Підтримка тривимірного звуку, реализована в наборі мікросхем. Вираз "тривимірний звук" означає, що звуки, відповідні тому, що відбувається на екрані, лунають далі або ближче, за спиною або десь осторонь. Microsoft DirectX 8.0 включає підтримку тривимірного звуку, проте для цього краще використовувати аудіоадаптер з апаратно-вбудованою підтримкою тривимірного звуку. DirectX 8.0 може використовуватися разом з іншими API тривимірного звуку, до яких відносяться, наприклад, ЕАХ компанії Creative, 3D Positional Audio компанії Sensaura і технологія A3D нині не існуючої компанії Aureal.

  • 3D-звукове прискорення. Звукова плата з наборами мікросхем, підтримуючими цю можливість, має достатньо низький коефіцієнт завантаження процесора, що приводить до загального збільшення швидкості ігор. Для отримання якнайкращих результатів скористайтеся наборами мікросхем, що підтримують прискорення найбільшого числа 3D-потоков; інакше при обробці тривимірного звуку центральний процесор може зіткнутися з певними труднощами, що кінець кінцем позначиться на швидкості гри.

  • Ігрові порти, що підтримують ігрові контроллери з силовим зворотним зв'язком. Якщо комп'ютерні ігри недостатньо коректно працюють з контроллерами USB або ж ігрові контроллери з силовим зворотним зв'язком використовують тільки сам ігровий порт, перевірте його настройки.

Не турбуйтеся про те, що перераховані можливості можуть влетіти вам в копієчку. Сьогодні існує безліч звукових плат середнього рівня, підтримуючих, як мінімум, дві з перерахованих функцій. Нові набори мікросхем тривимірного звуку, що поставляються різними виробниками, дозволяють любителям комп'ютерних ЗD-ігор модернізувати систему відповідно до своїх побажань.

Стиснення аудіоданих

Існує дві основні області, в яких використовується стиснення звукових даних:

  • використання звукових фрагментів на Web-вузлах;

  • зменшення об'єму високоякісних музичних файлів.

Спеціальні програми редагування звукових файлів, наприклад RealProducer компанії Real або Microsoft Windows Media Encoder 7, дозволяють зменшувати об'єм звукових фрагментів при мінімальній втраті якості, що необхідне для їх використання в глобальній мережі.

Найпопулярніший формат звукових файлів — .mp3. Якість цих файлів наближається до якості компакт-диска, за розміром вони набагато менше звичних файлів .wav. Порівняйте самі: п'ятихвилинний звуковий файл формату .wav з якістю компакт-диска має розмір близько 50 Мбайт, тоді як такий же звуковий файл формату .mp3 — близько 4 Мбайт.

Єдиним недоліком файлів .mp3 є відсутність захисту від несанкціонованого використання, тобто будь-який охочий може вільно завантажити такий файл з Internet (благо Web-вузлів, що пропонують ці "піратські" записи, існує велика кількість). Описуваний формат файлів, не дивлячись на свої недоліки, набув досить широкого поширення, і його можна сміливо назвати наступним кроком після компакт-дисків в світі звукозапису. Багато фірм вже приступили до випуску програвачів файлів .mp3.

Соседние файлы в папке Lekciyi