Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция № 1.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
371.2 Кб
Скачать

Послідовність розроблення проекту.

  1. Виконання перед проектних робіт: прорахунок варіантів використання енергоресурсів, розміщення устаткування, приміщень, оцінювання дії об'єкта на навколишнє середовище, які завершує резюме проекту.

  2. Отримання дозволу на даний вид діяльності в органах охорони навколишнього середовища та архітектурно-планувального завдання на проектування (будівельного паспорта).

  3. Проектування комплексного плану підприємства з компонуванням техніки, комунікацій, будівельними змінами тощо.

  4. Узгодження та впровадження проекту.

Передпроектні роботи включають планування самого процесу проектування: закріплення роботи за виконавцями з проектної організації, визначення їх прав та обов'язків, призначення керівника, створення тимчасових комплексних груп, куди входять конструктори, будівельники, технологи та інші спеціалісти; визначення порядку організаційної та технічної взаємодії виконавців.

Проект підлягає комплексній експертизі, під час якої визначають його відповідність правилам пожежної безпеки, охорони праці, вимогам санепідемстанції, комітетів з енергозбереження, охорони навколишнього середовища.

Оцінювання проекту в цілому здійснює приймальна комісія, якій виконавець подає всі необхідні матеріали. В результаті складають акт, який засвідчує відповідність проекту найкращим взірцям. Рішення базують на порівнянні нового проекту з аналогічними на основі ТЕП. Визначення ТЕП у перед проектний період проводять тільки для особливо важливих об'єктів. Завдання для проведення техніко-економічних розрахунків містить: номенклатуру та характеристику продукції, її порівняльну характеристику з аналогічними світовими зразками, орієнтовну вартість продукції у діючих цінах, питання можливої кооперації з іншими підприємствами, пропозиції відносно місця для забудови або підприємства для реконструкції. У випадку реконструкції виробництва подається коротка характеристика діючого підприємства: основні дані роботи підприємства за рік до реконструкції, рік заснування, місцезнаходження, площа та, у разі необхідності, можливість розширення. ТЕО реконструкції містить короткий аналіз продукції, спеціалізацію виробництва, аналіз існуючої технології та устаткування. На основі цього визначають річну програму випуску майбутнього підприємства та здійснюють її дослідження (дані будуть слугувати основою для розрахунків виробничих програм цехів та дільниць). Приймають основні технологічні рішення, необхідні для випуску заданої номенклатури продукції, потрібну кількість устаткування, площу та орієнтовні капітальні вкладення. За наявності декількох запропонованих варіантів ТЕО виконують для кожного варіанта та порівнюють з найоптимальнішими у галузі або з зарубіжними аналогами. У випадку реконструкції порівняння проводять з діючим варіантом.

ТЕО містить розділи, в яких приводять дані про потреби електроенергії, палива, тепла, води, каналізації з джерелами їх забезпечення та перелік заходів з охорони природи та навколишнього середовища. У додатку до ТЕО подають генплан підприємства, транспортні, об'ємно-планувальні та конструктивні рішення щодо основних будівель та споруд, обсягів будівельних або реконструкційних робіт та термінів їх проведення, які оформляють у вигляді паспорта проекту. Паспорт включає також перелік основних проектних робіт, що виконуються спеціалізованими проектними організаціями. Закінчується ТЕО висновками та пропозиціями щодо економічної доцільності та необхідності проектування або реконструкції підприємства; переліком варіантів проектних рішень, які повинні бути додатково пропрацьовано у технічному проекті, а також питаннями щодо охорони навколишнього середовища, термінів будівництва тощо.

Завдання на проектування містить: назву підприємства, район та місце для будівництва; номенклатуру продукції та потужність виробництва; режим роботи, спеціалізацію та кооперування підприємства; джерела забезпечення сировиною, паливом, водою, енергією; умови з очищення та викидів стічних вод підприємства; терміни будівництва, черговість та порядок введення потужностей; основні техніко-економічні показники (на основі попередніх розрахунків або ТЕО) — чисельність працюючих, загальний розмір капітальних вкладень, питомі капітальні вкладення, випуск продукції на одного працюючого, орієнтовний розмір капітальних вкладень по роках; житлове та культурно-побутове будівництво; вимоги щодо розроблення декількох варіантів проектів; стадійність проектування; вихідна сировина (матеріали); проектна організація та виконавець; зміни завдання на проектування (приймаються у випадку покращення ТЕП та підвищення ефективності виробництва).

Аналіз завдання на проектування включає перевіряння правильності групування позицій за видами продукції та друкарськими машинами (за форматами; тиражами; кількістю та характером ілюстрацій; фарбовністю; призначенням; вимогами до якості та економічністю виробництва).

На початковій стадії проектування визначають міжцехові технологічні зв'язки, де узгоджують спосіб друку, тип друкарських машин та форм; технологію виготовлення усіх елементів видання.

У випадку проектування виробництва з повним технологічним циклом, яке включає усі процеси з випуску видань, завдання повинно забезпечувати завантаження декількох (двох-трьох) друкарських машин. При організації виробництва з неповним циклом (тільки додрукарські процеси) величина завдання не впливає на доцільність створення підрозділу, а тільки на вибір технології та устаткування. Додрукарське виробництво проектують навіть при невеликих обсягах робіт, а виведення на фотоплівку або формну пластину проводять на спеціалізованому поліграфічному підприємстві.

У розробленні завдання на проектування бере участь замовник проекту та проектна організація. Завдання узгоджують з рядом служб з питань кооперування, енергопостачання, водопостачання, каналізації та транспорту.

Зміст пояснювальної записки до проекту. При реконструкції підприємств проводять дослідження виробничо-господарської та фінансової діяльностей підприємства, які включають: загальну і техніко-економічну частину; генеральний план та транспорт; технологічну, будівельну; санітарно-технічну; енергетичну частини.

Загальна та техніко-економічна частина дослідження охоплює обґрунтування реконструкції підприємства, обсяг виробництва, дані про підприємство: місцезнаходження, розмір території, вік, профіль та проектна потужність, джерела забезпечення трудовими та енергоресурсами, структуру підприємства — перелік основних виробництв з короткою характеристикою кожного. Капітальне будівництво: опис стану будівництва з вказівкою джерел фінансування. Обсяг виробництва та номенклатуру продукції, а також дані про структуру працюючих, їх кваліфікацію, трудомісткості виробів та рівні заробітної плати. Собівартість продукції та цехові витрати.

Генеральний план, транспорт та складське господарство. Пояснювальна записка з цієї частини досліджень містить: генеральний план, а саме — загальну характеристику ділянки підприємства, її розмір, коефіцієнт використання та забудови. Короткий аналіз генплану з точки зору забезпечення раціональної схеми вантажу потоків та дотримання санітарних і протипожежних правил та норм. Транспорт: вид, об'єкти транспортного призначення та його організація. Складське господарство: структура об'єктів, їх розміщення та коротка характеристика.

Технологічна частина. Обсяг досліджень з технологічної частини залежить від того, наскільки різняться номенклатура, конструкція та технологія виготовлення продукції до і після реконструкції. Технологічна частина досліджень містить: основні характеристики продукції підприємства, розміщення цехів та дільниць, трудомісткість видань, організацію виробництва та структуру цеху, короткий опис технологічного процесу до та після реконструкції, техніко-економічні показники роботи підрозділу та пропозиції замовника.

Будівельна частина включає дані про кліматичну та сейсмічну зони будівництва, тривалості опалювального періоду, максимальну та мінімальну температуру, дані про рельєф місцевості, ґрунти тощо. Характеристика будівель та споруд: їх перелік та основні показники (площа забудови, об'єм і стан основних та допоміжних будівель). Організація загальних служб: побутове обслуговування, громадське харчування, пожежна охорона. Крім того, відділ капітального будівництва підприємства готує: дані про місцеві будівельні матеріали, наявність будівельні організації, паспорт, креслення будівель, що підлягають реконструкції, архітектурно-планувальне завдання тощо.

Санітарно-технічна частина та виробниче водопостачання містить дані про існуючі джерела водопостачання (міський водопровід, підземні та поверхневі джерела), дані про споживання води на добу окремо на санітарно-господарські та виробничі потреби, існуючу схему водопостачання, водопровідні споруди (насосні станції, водозабори, устаткування для пожежогасіння, системи господарської та виробничої каналізації (каналізаційна сітка, очисні споруди), внутрішньо цехові санітарно-технічні пристрої (водопровід у цехах, каналізація, водостоки, водопостачання гарячої води, опалення та вентиляція).

Енергетична частина включає дослідження з питання принципової схеми електропостачання підприємства, джерела постачання, потужність, можливість використання кабельної мережі при реконструкції, зовнішнє освітлення, зв'язок та сигналізацію, теплопостачання, джерела тепла, газопостачання, кооперування підприємства з іншими організаціями у постачанні всіма видами енергетичних ресурсів.