Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод-раздела-ОТ-бакалавр2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
359.42 Кб
Скачать

3.2 Промислова безпека у виробничому приміщенні __________________

найменування приміщення

Необхідно:

 навести характеристику мережі живлення (напругу мережі, частоту струму, режим нейтралі мережі), визначити клас приміщення за небезпекою ураження електричним струмом згідно з НПАОП 40.1-1.21-98;

 з'ясувати наявність у приміщенні джерел інших небезпечних виробничих чинників: рухомих частин обладнання; судин, працюючих під тиском тощо.

Для захисту людей від ураження електричним струмом слід передбачати блокувальні пристрої, електричний розподіл мереж, занулення, подвійну ізоляцію, захисне вимикання тощо (див. ГОСТ 12.1. 019-79, НПАОП 40.1-1.32-01).

Вибір захисних пристроїв потрібно обґрунтувати посиланням на нормативні документи.

Розробляючи основні вимоги щодо електропроводки виробничого приміщення потрібно за встановленою потужністю споживачів вибрати тип і кількість силових кабелів, встановити місце розташування поживлюючого щита, вибрати пускорегулюючу та захисну апаратуру.

Якщо домінуючим є небезпечний виробничий чинник, то перевірочний розрахунок наводиться у цьому підрозділі.

3.3 Виробнича санітарія у приміщенні_____________________________

найменування приміщення

Для приміщень, в яких використовується ПЕОМ, лабораторій та інших виробничих приміщень визначають нормативні значення параметрів мікроклімату згідно з ДСН 3.3.6.042-99, основні джерела виділення надмірного тепла. Вибирають засіб вилучення надмірного тепла (механічна вентиляція або кондиціювання повітря), здійснюють вибір необхідного обладнання.

При проектуванні штучного освітлення в приміщеннях необхідно керуватися вимогами ДБН В.2.5-28-2006. При цьому при встановленні нормативної освітленості (на робочих місцях, в проходах, аварійної), вибирають систему освітлення, тип освітлювачів і ламп.

У випадку перевищення рівня звукового тиску в приміщенні, порівняно з нормативним згідно з ДСН 3.3.6.037-99, передбачають заходи з поліпшення шумового режиму: екранування, облицювання стелі та стін звукопоглинаючим матеріалом.

Якщо домінуючим є шкідливий виробничий чинник, то перевірочний розрахунок наводиться у цьому підрозділі.

3.4 Пожежна безпека виробничого приміщення_______________________

найменування приміщення

Необхідно визначити категорію пожежовибухонебезпеки виробництва (див. НАПБ Б.03.002-2007) і ступінь вогнестійкості будинку (див. ДБН В.1.1.7-2002). Визначити клас пожежонебезпеки приміщення (див. НПАОП 40.1-1.01-97). Вказати, чи відповідає ступінь вогнестійкості будинку, де розташовується приміщення, пожежовибухонебезпеці виробництва.

Виявити можливі причини виникнення пожежі на робочому місці або в приміщенні.

Вибрати тип та кількість ручних вогнегасників (пінні, вуглекислотні, порошкові) (див. НАПБ Б.03.001-2004).

Вказати, як здійснюється евакуація, потрібен чи ні додатковий евакуаційний вихід.

3.5 Інструкція з охорони праці на робочому місці (для робочих місць груп б), г), д) зазначених на стор.6)

Інструкція з охорони праці на робочому місці обсягом (до 1 стор.) розробляється згідно з вимогами Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України та комітету з нагляду за охороною праці N 9 від 29.01.98 (див. Додаток В).