Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗС / ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПОТОЧНОГО КОНТРОЛЮ СТУДЕНТIВ КПЗК.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
30.15 Кб
Скачать

Заняття 2. Тема 3 «Конституції зарубіжних країн». Тема 4 «Основи правового статусу особистості»

Розподіл завдань:

Перша буква прізвища студентів, які виконують завдання

2, 4, 9

А, Г, Ж, Л, О, С, Х, Ю

1, 5, 8

Б, Д, З, І, М, П, Т, Ц, Ч, Я

3, 6, 7

В, Е, Є, К, Н, Р, У, Ф, Ш, Щ

10

Виконують усі студенти

  1. Складіть таблицю «Способи прийняття конституцій» із зазначенням країн, у яких використовувався той чи інший спосіб.

  2. Шляхом ознайомлення із конституціями зарубіжних держав (якнайменш 10) визначте, чи закріплена у них і яким чином така юридична властивість конституції, як її верховенство (найвища юридична сила її норм). Які формулювання цієї юридичної властивості використовують конституцієдавці у різних країнах? Складіть таблицю із зазначенням конкретних конституційних норм.

  3. Складіть таблицю «Види конституцій за порядком внесення змін до них» із зазначенням країн, яким притаманний той чи інший порядок внесення змін до конституції і відображенням особливостей такої процедури.

  4. Складіть таблицю «Основні моделі конституційного контролю» із зазначенням країн, яким притаманна та чи інша модель. Надайте аргументовану відповідь на запитання, яку модель конституційного контролю Ви вважаєте більш ефективною.

  5. Порівняйте особливості організації та діяльності органів конституційного контролю в Україні, Російській Федерації та Федеративній Республіці Німеччині (порядок формування, статус суддів, повноваження, юридична сила рішень, тощо) шляхом складання таблиці.

  6. Шляхом ознайомлення із законодавством зарубіжних країн з'ясуйте, які терміни використовують законодавці у назві спеціальних органів конституційного контролю (європейська модель). Чи впливає назва відповідних органів на їхню правову природу та обсяг повноважень? Чи відповідає назва «Конституційний Суд України» правовій природі органу конституційної юрисдикції у нашій державі?

  7. Проаналізуйте, яким чином співвідносяться правові інститути права притулку та статусу біженця. Результати викладіть у вигляді порівняльної таблиці.

  8. Проаналізуйте питання, чи існує різниця між категоріями «громадянство» та «підданство». Викладіть у вигляді порівняльної таблиці.

  9. Проаналізуйте, яким чином у законодавстві зарубіжних держав та у міжнародних документах регулюється питання багатогромадянства. Наведіть приклади країн, конституції яких передбачають можливість подвійного громадянства. Як вчинити, якщо перед національним або міжнародним судом постає проблема встановлення громадянства біпатридів?

  10. Складіть схему «Способи набуття громадянства у зарубіжних країнах». Зробіть посилання на відповідні статті законодавства України та інших держав.

Заняття 3. Тема 5 «Форми держави в зарубіжних країнах».

Тема 6 «Виборче право і виборчі системи зарубіжних країн. Референдуми в зарубіжних країнах»

Розподіл завдань:

Перша буква прізвища студентів, які виконують завдання

1, 3, 5, 7, 10

Б, В, Е, З, І, К, О, П, С, Т, Ф, Ц, Ч, Ю

2, 4, 6, 8, 9

А, Г, Д, Є, Ж, Л, М, Н, Р, У, Х, Ш, Щ, Я

  1. Складіть порівняльну таблицю «Види монархій» із зазначенням прикладів зарубіжних країн із відповідною формою правління.

  2. Складіть порівняльну таблицю «Види республік», з якої було б зрозуміло різницю між парламентською, президентською та змішаною республікою. Наведіть приклади зарубіжних держав.

  3. Складіть схему «Види унітарних держав з точки зору організації центральної влади». Проаналізуйте, яка з моделей була б найбільш прийнятною для України в сучасних умовах?

Унітарні держави

Відносно централізовані

Централізовані

Децентралізовані

  1. Складіть схему «Розподіл компетенції та відносини між федерацією та її суб’єктами».

Розподіл компетенції та відносини між федерацією та її суб’єктами

Виключно федеральна

Виключно суб’єктів федерації

Спільна

  1. Складіть розгорнуту схему «Види виборчих систем» (залежно від способу визначення результатів виборів) із зазначенням країн, у яких відповідні системи застосовуються.

  2. Дослідіть питання, які існують способи визначення виборчих квот. На конкретному прикладі продемонструйте порядок розподілу мандатів між партіями із використанням цих формул.

  3. З'ясуйте, якими цензами може бути обмежена загальність виборчого права. Результати дослідження викладіть у вигляді таблиці або схеми із зазначенням країн, у яких існують відповідні цензи.

  4. Складіть таблицю «Виборчі органи у зарубіжних країнах» із зазначенням порядку їхнього утворення, часу дії, охоплюваної території, тощо.

  5. В Україні волевиявлення виборців здійснюється шляхом голосування за допомогою виборчих бюлетенів. Але у світі існують й інші форми голосування. Знайдіть у літературі і законодавстві зарубіжних країн альтернативні форми голосування (якомога більше) і проаналізуйте питання доцільності запровадження таких форм у нашій державі.

  6. Поясніть, у чому полягає різниця між інститутами референдуму й плебісциту у законодавстві зарубіжних країн. Зверніть увагу, у яких країнах використовується термін «референдум», у яких «плебісцит», а у яких – обидва.