Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗС / ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПОТОЧНОГО КОНТРОЛЮ СТУДЕНТIВ КПЗК.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
30.15 Кб
Скачать

Завдання для поточного контролю студентів за дисципліною «Конституційне право зарубіжних країн»

Рекомендації щодо виконання:

Кожен студент повинен виконати ті завдання, які згідно із порядком розподілу завдань призначені саме для нього. Зверніть увагу, що на початку кожного заняття наведена таблиця із зазначенням завдань та вказівками на те, чи вони обов’язкові для всіх, чи лише для тих студентів, чиє прізвище починається з відповідної літери. Змінювати завдання не можна!

Для виконання роботи використовуйте навчальну, наукову літературу та акти чинного законодавства зарубіжних країн (якщо доцільним Ви вважаєте посилання на нормативні акти, які втратили чинність, обов’язково робіть відповідне застереження, щоб викладач не сприйняв це за помилку). Запропоновані у завданнях приклади схем, таблиць є лише зразком, Ви можете складати їх в іншому вигляді.

Особливо важливим є самостійне виконання завдань. Майте на увазі, що за умови, коли викладач отримує однакові роботи або навіть окремі завдання (це нескладно помітити, навіть якщо змінений шрифт, розмір та колір), обидва студенти отримують 0 балів.

МОДУЛЬ 1

Заняття 1. Тема 1 «Конституційне право зарубіжних країн: галузь права, наука, навчальна дисципліна». Тема 2 «Політичні партії й партійні системи зарубіжних країн»

Розподіл завдань:

Перша буква прізвища студентів, які виконують завдання

1

Виконують усі студенти

2

3

4

А, Г, Ж, Л, О, С, Х, Ю

5

Б, Д, З, І, М, П, Т, Ц, Ч, Я

6

В, Е, Є, К, Н, Р, У, Ф, Ш, Щ

  1. Складіть схему «Види конституційно-правових норм», використовуючи різні критерії класифікації (якнайменше – 5), та наведіть за кожним видом приклад норм конституцій зарубіжних країн (бажано таких,що належать до різних правових сімей).

  2. Закони, які є найважливішим джерелом конституційного права, класифікуються за таким критерієм як юридична сила на певні види, зокрема конституційні й органічні. Дайте визначення конституційного та органічного закону, поясніть, у чому полягає різниця між цими категоріями (зверніть увагу на те, що у різних країнах розуміння цих категорій подекуди суттєво різниться). Опишіть особливості процедури прийняття таких законів порівняно із звичайними у зарубіжних країнах. Наведіть приклади за кожним видом законів у декількох зарубіжних країнах.

  3. За результатами виконання попереднього завдання спробуйте дати аргументовану відповідь на запитання, чи потребує українське законодавство на доповнення шляхом виокремлення конституційних (органічних) законів (можна у вигляді таблиці із стовпчиками «За», «Проти»).

  4. Складіть таблицю «Види партійних систем у зарубіжних країнах» із зазначенням країн, яким притаманна та чи інша партійна система.

  5. Складіть порівняльну таблицю «Політичні партії та громадські об’єднання в Україні», у якій спробуйте відобразити відмінності у створенні, статусі засновників та членів, реєстрації, правах та обов’язках, особливостях припинення цих суб’єктів конституційно-правових відносин.

  6. У вигляді схеми або таблиці відобразіть класифікацію політичних партій із зазначенням того, до якого виду Ви б віднесли найбільш відомі політичні партії в Україні (якнайменш ті, що мають фракції в українському парламенті).