Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

УММ ХП ЗС (укр) 2013

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
666.66 Кб
Скачать

договори найму (1,5 бали).

4.Наведіть положення нормативних актів зарубіжних країн, які містять у собі принципи належного та реального виконання зобов’язання. Проведіть аналіз судової практики (на прикладі 1-2 справ) щодо цього питання (2 бали).

5.Наведіть приклади норм законодавства зарубіжної країни щодо видів забезпечення зобов’язання. Порівняйте його з нормами діючого законодавства України. Сформулюйте та обґрунтуйте конкретні пропозиції щодо вдосконалення останнього (2 бали).

6.Дайте порівняльну характеристику правового регулювання стандартних договірних умов в Німеччині і Республіці Молдова. Висвітлить тенденції розвитку правового регулювання у цій сфері (1,5 бали).

7.Дайте правову характеристику наступній ситуації.

Американський покупець шкур ягнят, які він повинен був одержати в Торонто від канадського продавця, доводить нікчемність мети як звільнення його від відповідальності після того, як запланований їм імпорт цих шкур з США був заборонений строгими імпортними обмеженнями. Договір містив вказівки на наміри продавця доставити шкури у Філадельфію. Чи можливе звільнення покупця від відповідальності на підставі доктрини нікчемності мети договору? (1.5 бали).

8. Підготуйте доповідь на одну з наступних тем: «Поняття і види договорів в праві Німеччини», «Особливості вчення про оферту і акцепт в англійському праві», «Тлумачення договорів в романо-германській і англосаксонській системах права», «Доктрина нікчемності договорів», «Способи забезпечення виконання зобов'язань в комерційному праві зарубіжних країн» (2,5 бали).

Тема 7. Захист прав і інтересів суб'єктів господарювання в зарубіжних країнах

(2 год.)

Теоретичні питання

1.Правові гарантії господарської діяльності в зарубіжних країнах.

2.Захист прав і інтересів суб'єктів господарювання судами.

3.Альтернативне вирішення спорів: медіація, арбітраж.

4.Особливості розгляду спорів між учасниками торгового обороту в Європейському

Союзі.

Практичні завдання

1. Заповніть таблицю «Компетенція судів, що розглядають спори за участю суб'єктів господарювання». Зробіть порівняльний аналіз з компетенцією господарських судів в Україні (1,5 бали):

Країна

Найменування суду

Компетенція

Законодавство

 

 

 

 

2.2.На підставі матеріалів наукових періодичних видань (2-3) проаналізуйте окремі напрямки вдосконалення системи розгляду господарських спорів в Україні. Висловіть свою думку щодо їх доцільності. Обґрунтуйте її з посиланнями на норми зарубіжного законодавства (2 бали).

3.Проаналізуйте акт (постанову, рішення тощо) судового органу зарубіжної країни

уякому проведено узагальнення практики розгляду окремих категорій господарських спорів. Порівняйте його приписи з існуючим в Україні порядком розгляду аналогічних категорій спорів. Зробіть висновки щодо переваг та недоліків останньої (1,5 бали).

4.Складіть завдання на підставі матеріалів практики розгляду господарських спорів

узарубіжних країнах (1,5 бали).

5.За матеріалами друку підготуйте огляд 2-3 справ, розглянутих Європейським Судом з прав людини або вищих органів судової влади, за участю суб'єктів господарської діяльності. Проаналізуйте практику вирішення подібних категорій справ в Україні (2 бали).

6.На підставі аналізу законодавства однієї з зарубіжних країн визначте, які справи входять до компетенції розгляду комерційних арбітражних судів та які умови звернення до

21

таких судів. Складіть текст арбітражного застереження до зовнішньоекономічного договору

(2 бали).

7. Підготуйте доповіді на одну з наступних тем: «Торгові суди в зарубіжних країнах», «Комерційний суд: історія і сучасність», «Регулювання порядку розгляду спорів в сучасних правових системах». «Міжнародний комерційний арбітраж: історія і сучасність»

(2,5 бали).

Методичні вказівки до практичних занять

Робота на практичних заняттях (теми 1-12) проводиться у вигляді перевірки повноти і правильності засвоєння студентами лекційного матеріалу, виконання практичних завдань в об’ємі, достатньому для набрання кількості балів, передбаченої системою оцінки академічних досягнень студентів.

Замість практичних завдань, запропонованих до кожної теми, студент за узгодженням із викладачем має змогу виконати наступні види практичні завдань з урахуванням теми, яка розглядається:

Огляд фахових журналів (1,5 балів) з теми семінарського заняття та складання бібліографії статей відповідно до встановлених вимог (10 джерел).

Робота із кейсами (судовими справами, прецедентами) (1,5 балів) – складання бріфу кейсу за встановленою схемою (назва та реквізити справи; стислий опис фактичного матеріалу та суті справи; ключове питання, на яке має надати відповідь суд; відповідь суду та її обґрунтування із наведенням конкретних аргументів; конкретне правило, що підлягає застосуванню у даній справі; загальне правило, абстрактна норма, яка підлягатиме застосуванню у схожих ситуаціях) та доповідь із результатами бріфу на практичному занятті.

Аналіз наукової статті (1,5 бали), яка містить дані зарубіжного досвіду правового регулювання питання, що відповідає тематиці заняття та доповідь із результатами аналізу під час семінарського заняття (складена письмова анотація та ксерокопія статті надається викладачеві). Доповідь будується за наступною схемою: реквізити статті; суть проблемного питання, що розглядається у статті; обґрунтування шляхів вирішення такого питання із наведенням конкретних аргументів та прикладів; вплив на практику; висновок; власна думка студента щодо доцільності підходу до вирішення проблеми, запропонованого автором статті із наведенням конкретних аргументів.

Складання тестів (1 бал) за темою семінарського заняття (15 тестів) за наступним форматом: текст тесту та 5 відповідей А. … Б…. - Д….; тести на відповідність; тести у вигляді стислих завдань тощо. Тести не можуть містити питання щодо дат або строків, а мають спонукати до роздумів, аналізу, застосування теоретичних знань, зачіпати принципові концепції, правила, питання теми, що вивчається.

Складання кросвордів (1,5 бали) за темою семінарського заняття (мінімум 20 слів). Питання повинні стосуватися безпосередньо теми заняття, мають спонукати до роздумів, аналізу, застосування теоретичних знань, зачіпати принципові концепції, правила, питання теми, що вивчається.

Складання завдань (1,5 бали) з теми семінарського/практичного заняття, вирішення яких вимагає застосування кількох (2 або більше) статей зарубіжних нормативно-правових актів в галузі господарського права. Кожне завдання має містити 1-3 конкретні питання/завдання (дайте правову оцінку ситуації; яке рішення має прийняти суд; відповідь обґрунтуйте і т.п.). Викладачеві здаються текст завдань, вичерпна відповідь на завдання із розглядом усіх можливих варіантів та із цитатами необхідних статей нормативно-правових актів із зазначенням номеру статей та повної назви нормативно-правових актів.

Виступ з доповіддю на запропоновану тему на практичному занятті (2,5 бали).

Студент обирає з запропонованих у методичних рекомендаціях чи рекомендованих викладачем тему для доповіді про що обов’язково повідомляє викладача на попередньому семінарському занятті. Тези доповіді здаються викладачеві і мають бути обсягом 3-5 сторінок друкованого тексту та містити перелік посилань (мінімум 5 статей, опублікованих у

22

наукових виданнях або у періодичній печаті), оформлений відповідно до правил бібліографії. У доповіді мають бути висвітлені проблемні та дискусійні питання з запропонованої теми, точки зору різних авторів та позиція студента із наведенням конкретних аргументів щодо шляхів вирішення таких питань з урахуванням досвіду інших країн.

Порівняльний аналіз законодавчих актів двох зарубіжних країн, що регламентують правовідносини у однорідних сферах господарювання з формулюванням обґрунтованого висновку за результатами порівняльного аналізу (1,5 балів).

Підготовка реферату по науковій роботі (5 балів). У тому разі, якщо тема курсової або майбутньої дипломної/ магістерської роботи студента є близькою до теми одного з практичних занять (або одного з питань, що розглядаються на лекції, практичному занятті) він може зробити порівняльно-правовий аналіз правового регулювання того аспекту господарських відносин, що розглядається у курсовій, дипломній або магістерській роботі в Україні та 2-3 зарубіжних країнах з посиланнями на джерела інформації, конкретні статті нормативно-правових актів. Результати порівняльно-правового аналізу викладаються у рефераті (6-10 сторінок друкованого тексту, шрифт 14 TNR, одинарний міжрядковий інтервал). У рефераті необхідно чітко окреслити коло господарських відносин, правове регулювання яких порівнюється, висвітлити проблемні та дискусійні питання, а також аргументовано викласти свої висновки щодо можливого вдосконалення правового регулювання відповідних господарських відносин в Україні з урахуванням міжнародного досвіду. За необхідності - сформулювати пропозиції щодо зміни національної правової системи та визначити форми внесення змін та доповнень в національну правову систему.

В рефераті мають бути титульний лист та перелік посилань, оформлений відповідно до правил бібліографії. Тема реферату по науковій роботі студента має бути заздалегідь (щонайменше за тиждень) погоджена з викладачем.

Максимальна кількість балів, за даний вид роботи становить 5 балів та виставляється викладачем за умови дотримання всіх наведених вище вимог. Кількість балів може бути зменшена викладачем у разі неповного або неякісного виконання завдання, якщо студент упустив необхідну суттєву ознаку явища, що розглядається або доводиться, при обґрунтуванні не навів аргументи на підтвердження власної позиції, тези, що доводиться, або навів аргументи, що не є логічно пов’язаними із тезою, що доводиться, якщо допущені суттєві помилки при застосуванні порівняльно-правового методу (обрано для порівняння об’єкти різних рівнів, порівняння має суто описовий характер, співставлення відсутнє, неправильно визначені спільні та відмінні риси, помилкове аргументування або відсутність аргументів, відсутність або не аргументованість висновків та результатів застосування порівняльно-правового методу). За умови успішної підготовки реферату по науковій роботі студент звільняється від виконання інших практичних завдань за даної теми.

5. Організація самостійної роботи студентів

Самостійна робота студентів з курсу «Господарське право зарубіжних країн» полягає у підготовці студентів до семінарських і практичних занять, модульних контролів знань та виконанні одного з наступних видів завдань (за вибором студента):

презентації нормативно-правового акту зарубіжної країни у галузі господарського права. Студенту пропонується проаналізувати зарубіжний нормативно-правовий акт з господарського права щодо кола відносин, які підпадають під дію цього акту, особливостей регулювання відповідних відносин в зарубіжній країні (в тому числі порівняно із підходом, що застосовується в Україні), історії та перспектив розвитку такого регулювання у зарубіжній країні;

перекладу нормативно-правового акту (частини акту) зарубіжної країни з іноземної мови (обсягом 6-7 сторінок);

складання бібліографічного опису 25 джерел з наукової монографічної та періодичної літератури щодо програми курсу;

підготовки матеріалів з одного з лекційних питань робочої програми курсу.

23

Самостійну роботу необхідно виконати та захистити до другого модульного контролю.

6.Методи контролю знань студентів

6.1.Методи контролю знань студентів денної форми навчання

Контроль знань є невід’ємною складовою навчального процесу і являє собою організацію зворотного зв’язку як засобу управління навчально-виховним процесом. Перевірка і оцінка знань студентів повинні відображати рівень засвоєння знань та стимулювати студентів до досягнення нових успіхів.

Контроль знань студентів здійснюється на основі результатів вхідного, поточного та модульного, підсумкового контролю знань.

Вхідний контроль проводиться на першому практичному занятті. Він складається з тестових завдань з тих навчальних дисциплін, знання з яких є підґрунтям для вивчення господарського права зарубіжних країн.

Поточний контроль знань. Виконання письмових завдань до кожної теми (вирішення завдань, складання таблиць та інші види робіт. На кожне практичне заняття студентові пропонується виконати письмові завдання. Кількість та номери конкретних завдань для виконання на практичне заняття можуть бути уточнені викладачем на попередньому занятті. Завдання мають бути виконані письмово (бажано у надрукованому вигляді), обов’язково містити посилання на джерела інформації. Письмові завдання необхідно здавати для перевірки та оцінки викладачеві під час такого заняття або раніше у залежності від виду та характеру завдання. Роботи, здані після проведення відповідного практичного заняття за загальним правилом до перевірки не приймаються (виключення - наявність медичної довідки).

На практичному занятті викладачем може бути запропоновано експрес-контроль знань у вигляді тестових завдань. Студентам пропонується вирішити 10 - 20 тестових завдань, кожне із яких оцінюється у 0,05 балів. Отже 10 правильно вирішених тестів становлять 0,5 балів, а 20 тестів – 1 бал. Оцінці підлягають тільки цілком правильно вирішені тести, тести, на які дано частково правильні відповіді - не зараховуються. Кількість правильних варіантів відповіді зазначається в кожному тестовому завданні у дужках після завдання тесту. Якщо таке позначення відсутнє, кількість правильних відповідей в даному тесті – одна. На вирішення одного тестового завдання дається 1 хвилина.

Модульний контроль. За підсумками кожного модуля проводиться модульний контроль знань студентів. Модульний контроль №1 проводиться у вигляді контрольної роботи, що включає 20 тестових завдань з тем №№ 1-5. Максимальна кількість балів за модульний контроль №1 – 5 балів, із розрахунку по 0,25 балів за кожне правильно вирішене тестове завдання. Модульний контроль № 2 передбачає проведення контрольної роботи, яка складається із 10 тестів, одного практичного завдання та/або теоретичного питання з тем №№1-12. Максимальна кількість балів за модульний контроль №2 - 5 балів (0,2 бали за кожне правильно вирішене тестове завдання; 1,5 бали за правильно вирішене практичне завдання та 1,5 бали за правильну відповідь на теоретичне питання).

Підсумковий контроль Підсумковий контроль проводиться у вигляді іспиту та оцінюється максимум у 50 балів. Орієнтовні питання до підсумкового контролю містяться у даних методичних рекомендаціях (контрольні питання) та розміщено на порталі. Студенту пропонується надати відповіді на 3 теоретичних питання що містяться у білеті. Кількість балів може бути зменшена в залежності від повноти та правильності відповіді.

За погодженням із викладачем за умови відмінного та повного виконання на максимальну кількість балів завдань поточного контролю та проявлення здібностей до проведення наукових досліджень, підсумковий контроль може бути проведено у вигляді наукової роботи студента з дисципліни (участь у роботі конференціях, наукових семінарів,

24

підготовка наукових публікацій, тощо) або виконання індивідуального творчого завдання (відповідно до загальних вимог ДонНУ), які оцінюються від 0 до 50 балів.

6.1. Методи контролю знань студентів денної форми навчання

Контроль знань є невід’ємною складовою навчального процесу і являє собою організацію зворотного зв’язку як засобу управління навчально-виховним процесом. Перевірка і оцінка знань студентів повинні відображати рівень засвоєння знань та стимулювати студентів до досягнення нових успіхів.

Контроль знань студентів здійснюється на основі результатів вхідного, поточного та модульного, підсумкового контролю знань.

Поточний контроль знань. Виконання письмових завдань до кожної теми (вирішення завдань, складання таблиць та інші види робіт. На кожне практичне заняття студентові пропонується виконати письмові завдання. Кількість та номери конкретних завдань для виконання на практичне заняття можуть бути уточнені викладачем на попередньому занятті. Завдання мають бути виконані письмово (бажано у надрукованому вигляді), обов’язково містити посилання на джерела інформації.

Підсумковий контроль Підсумковий контроль проводиться у вигляді іспиту та оцінюється максимум у 50 балів. Орієнтовні питання до підсумкового контролю містяться у даних методичних рекомендаціях (контрольні питання) та розміщено на порталі. Студенту пропонується надати відповіді на 3 теоретичних питання що містяться у білеті. Кількість балів може бути зменшена в залежності від повноти та правильності відповіді.

7.Система оцінки академічних досягнень студентів 7.1. Система оцінки академічних досягнень студентів денної форми навчання

 

Назва елементів модуля

Максимальна оцінка

Змістов-

 

 

 

 

 

 

ного

 

 

За модуль

 

За

 

 

 

 

елементи

модуля

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поняття і предмет господарського права зарубіжних

 

2

 

 

 

країн

 

 

 

 

 

 

Джерела господарського права зарубіжних країн

 

2

 

1

 

Суб'єкти господарського права зарубіжних країн

 

4

 

 

Державне регулювання господарської діяльності в

20

2

 

 

 

 

 

 

зарубіжних країнах

 

 

 

 

 

 

Господарські угоди в зарубіжних країнах

 

5

 

 

 

Модульний контроль № 1

 

 

5

 

 

 

Відповідальність суб'єктів господарської діяльності в

 

2

 

 

 

зарубіжних країнах

 

 

 

 

 

 

Захист прав і інтересів суб'єктів господарювання в

 

2

 

 

 

зарубіжних країнах

 

 

 

 

 

 

Основні інститути господарського права ЄС

 

2

 

2

 

Основні економічні угоди СНД і інститути

 

2

 

 

господарського права країн СНД

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основні інститути комерційного права США

 

2

 

 

 

Основні інститути господарського права Японії

 

2

 

 

 

Основні інститути комерційного (господарського)

 

3

 

 

 

права Австрії, Чехії, Словаччини і Польщі.

 

 

 

 

 

 

Модульний контроль № 2

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

3

 

Самостійна робота студента

5

5

 

 

 

 

 

 

 

4

 

Іспит

 

50

 

 

 

 

 

 

 

 

25

Система оцінки академічних досягнень студентів заочної форми навчання

Система оцінювання знань студентів діє протягом 2013-2014 навчального року.

Перевірка рівня знань студентів здійснюється на практичних заняттях та за результатами складання іспиту. Оцінки, отримані на практичних заняттях за відповіді, виконання запропонованих завдань, вирішення тестів тощо, враховуються при виставленні загальної оцінки.

Відмінної оцінки заслуговує відповідь особи на іспиті, якщо вона показала міцне знання передбаченого програмою навчального матеріалу. Студент доказав, що він може розібратися в спірних точках зору з питання, яке доповідається, вміє навести приклади чинного законодавства та практики його застосування, чітко і послідовно дає відповідь на питання.

Оцінки «добре» заслуговує відповідь особи на іспиті, яка показала тверде знання матеріалу в обсязі навчальної програми, не допустила суттєвих помилок при відповіді на всі три питання, зуміла чітко викласти матеріал, проілюструвати його прикладами із законодавства та судової практики.

Задовільної оцінки заслуговує відповідь особи на іспиті, яка продемонструвала знання основного матеріалу в обсязі навчальної програми та цих методичних рекомендацій, але допустила неточність у відповідях, неточність формулювань окремих понять або показала поверхневе знання одного з трьох питань білета. Така оцінка виставляється і в разі недостатньо аргументованого викладу матеріалу, недостатньо чіткої і послідовної відповіді.

Незадовільна оцінка виставляється за відповідь студента на іспиті, який показав недостатнє знання навчального матеріалу, виявив істотні прогалини в знаннях основного матеріалу. Це може виражатися в незнанні основних понять і положень навчального курсу, у невмінні пов'язати загальнотеоретичний матеріал з прикладами з чинного законодавства, правозастосовної діяльності.

Система оцінювання знань студентів діє з 2014-2015 навчального року

Елементи системи

 

Кількість балів

Кількість балів

Кількість балів

оцінювання

 

для студентів

для студентів

для студентів

 

 

 

заочної форми

заочної форми

заочної форми зі

 

 

 

навчання

зі скороченим

скороченим

 

 

 

 

терміном

терміном навчання

 

 

 

 

навчання

(на базі ОКР

 

 

 

 

 

«молодший

 

 

 

 

 

спеціаліст»)

Відвідування

лекційних

1

1

1

занять

 

 

 

 

 

 

 

Відвідування

практичних

3

3

3

занять

 

 

 

 

 

 

 

Активна

участь

в

 

 

 

обговоренні

завдань,

6

6

6

відповіді на питання.

 

 

 

 

Іспит

 

 

90*

90*

90*

Усього балів

 

 

100

100

100

* Мінімальна оцінка, з якою студент вважається таким, що склав іспіт, - 50; Е; 3 (задовільно)

Критерії оцінювання та вимоги до виконання окремих видів робіт з курсу Усні відповіді на теоретичні питання під час практичних занять.

Для оцінки відповідей на теоретичні питання на практичних заняттях застосовуються наступні критерії:

0,5 балів - студент правильно, без помилок розкрив питання на основі матеріалів лекції

26

(підручника) і матеріалів періодичного друку (мережі Інтернет), а також нормативних актів зарубіжних країн, були наведені відповідні приклади або зроблений висновок щодо підходу до правового регулювання відповідного питання в Україні.

0,4 бала - студент правильно, повно та без помилок розкрив питання на основі матеріалів лекції (підручника) і матеріалів періодичного друку або мережі Інтернет, навів необхідні приклади.

0,3 бала – студент правильно, повно та без помилок розкрив питання на основі матеріалів лекції (підручника).

0,2 бали – студент в цілому правильно розкрив питання на основі матеріалів лекції (підручника), але у відповіді були допущені окремі неточності несуттєвого характеру, що не впливають на принципову правильність відповіді або якщо відповідь студента вимагає незначного доповнення.

0,1 бал – студент допустив ряд суттєвих помилок при відповіді на питання або студент правильно уточнив, конкретизував або доповнив відповідь іншого студента.

За помилкові відповіді на теоретичні питання бали не нараховуються.

Шкала оцінювання: національна та ECTS

Оцінка за шкалою ECTS

Оцінка за бальною шкалою,

Оцінка за національною

 

яка використовується в

шкалою

 

ДонНУ

 

A

90-100

5 (відмінно)

B

80-89

4 (добре)

C

70-79

4 (добре)

D

60-69

3 (задовільно)

E

50-59

3 (задовільно)

F

0-49

2 (незадовільно)

27

8.Контрольні питання до іспиту

1.Поняття господарського права зарубіжних країн.

2.Критерії розмежування публічного і приватного права в зарубіжних країнах.

3.Поняття і ознаки господарських відносин.

4.Періодизація розвитку торгового права.

5.Періодизація розвитку торгового права в зарубіжних країнах (за Г. Ф. Шершеневичем).

6.Виникнення господарського права (звичайне, торгове, промислове, господарське

право).

7.Поняття і ознаки господарської діяльності в зарубіжних країнах.

8.Тенденції розвитку господарського права в зарубіжних країнах.

9.Проблеми кодифікації господарського законодавства в зарубіжних країнах.

10.Поняття і предмет господарського права зарубіжних країн.

11.Наука господарського права в зарубіжних країнах.

12.Види джерел господарського права в зарубіжних країнах.

13.Правила судового прецеденту у Великобританії

14.Дуалізм приватного права. Країни з дуалізмом приватного права.

15.Основні відмінності джерел господарського права в країнах романо-германської і англо-саксонської правових систем.

16.Характеристика основних джерел господарського права Франції.

17.Характеристика основних джерел господарського права ФРН.

18.Класифікація компаній у Великобританії.

19.Характеристика основних джерел господарського права Японії.

20.Характеристика основних джерел господарського права країн загального права.

21.Прецеденти як джерела господарського права в зарубіжних країнах.

22.Джерела правового регулювання торгового обороту в ЄС.

23.Основні джерела права ЄС (установчі договори, регламенти, директиви, рішення).

24.Основні теорії юридичної особи в зарубіжних країнах.

25.Порядок і види державної реєстрації суб'єктів господарювання в зарубіжних

країнах.

26.Реєстрація суб’єктів господарювання у ФРН.

27.Види суб'єктів господарського права в зарубіжних країнах.

28.Види комерсантів у ФРН.

29.Поняття комерсантів в зарубіжних країнах.

30.Організаційно-правові форми господарських товариств в зарубіжних країнах.

31.Проблема визнання підприємства суб'єктом і об'єктом речових прав.

32.Правовий статус повного товариства в США.

33.Правовий статус повних товариств за законодавством ФРН.

34.Правовий статус повних товариств за правом Франції.

35.Правовий статус командитних товариств (товариств на вірі) в зарубіжних країнах.

36.Правовий статус командитних товариств за законодавством ФРН.

37.Правовий статус командитних товариств за законодавством Франції.

38.Негласні товариства в зарубіжних країнах.

39.Види наднаціональних суб'єктів господарювання в ЄС.

40.Правовий статус Європейської Компанії.

41.Поняття і ознаки корпорацій в США.

42.Види корпорацій в праві США.

43.Акціонерні командити в зарубіжних країнах.

44.«Гібридні» організаційно-правові форми ведення господарської діяльності в зарубіжних країнах.

45.Групи підприємств в зарубіжних країнах.

46.Види компаній в англійському праві.

28

47.Види державних підприємств в зарубіжних країнах.

48.Правовий статус суб'єктів господарювання в Чехії, Словаччині.

49.Правовий статус підприємницьких корпорацій у США.

50.Правовий статус європейського товариства у Франції.

51.Правові наслідки поділу угод на цивільні та торгові в праві зарубіжних країн.

52.Поняття угоди в країнах континентального і загального права.

53.Види договорів в країнах загального права.

54.Види договорів в континентальному праві.

55.Відмінність господарських договорів від цивільних. Ознаки господарського договору в зарубіжних країнах.

56.Договір за печаткою в загальному праві. Право на заперечування договору за

печаткою.

57.Теорія зустрічного задоволення (consideration) в країнах загальної системи права.

58.Правило «поштової скриньки» (mailbox) в договірному праві Великобританії.

59.Презумпція торгової угоди.

60.Ознаки договору у сфері підприємництва на прикладі права різних держав.

61.Форма торгової угоди в країнах романо-германської системи права.

62.Форма торгової угоди в країнах загального права.

63.Електронна форма господарських договорів.

64.Порядок укладення торгового договору в країнах континентальної системи права.

65.Порядок укладення торгового договору в країнах загального права.

66.Зв'язаність офертою в праві ФРН, країн англо-американської правової сім'ї, Франції та Італії.

67.Способи визначення моменту укладення торгового договору (європейська модель

іособливості в праві Англії, США).

68.Відповідальність за порушення договірних зобов'язань у сфері підприємництва в країнах континентального права.

69.Відповідальність за порушення договірних зобов'язань в загальному праві.

70.Види збитків в зарубіжних країнах.

71.Підстави звільнення від відповідальності у праві Великобританії.

72.Договірні збитки в праві Англії та США.

73.Доктрина марності договору (frustration) в загальному праві.

74.Способи забезпечення виконання зобов'язань у зарубіжних країнах.

75.Неустойка, як засіб забезпечення зобов’язання у праві ФРН та Франції

76.Авторитарне та індикативне планування в зарубіжних країнах: поняття, значення, особливості.

77.Система «застережливих сигналів» як спосіб індикативного планування.

78.Планові контракти в індикативному плануванні.

79.Основні джерела господарського права США.

80.Принципи «сумлінності» і «комерційної розумності» в ЄТК США.

81.Правове положення та види корпорацій за правом США.

82.Доктрина «зняття корпоративної вуалі» в праві США.

83.Американська і німецька система управління корпорацією: відмінності, переваги і

недоліки.

84.Основні положення Закону Шермана.

85.Принцип заборони монополізму per se в американському антимонопольному

праві.

86.Чотири білі Закону Клейтона.

87.Основні відмінності конкурентного права США та ЄС.

88.Основні положення Закону США «Про Федеральну торгову комісію» (ФТК), повноваження ФТК США.

89.Новий курс Рузвельта: реформи у сфері господарювання.

29

90.Довірча власність в праві Англії та США: поняття, суть, правове регулювання.

91.Поняття і види довірчої власності.

92.Права і обов'язки довірчого власника.

93.Порядок заснування і припинення довірчої власності.

94.Поняття цінних паперів в США.

95.Виключення із заборони монополій в США і Японії.

96.Основні джерела торгового права Японії.

97.Торгові угоди за правом Японії: поняття, види (односторонні (двосторонні), абсолютні, промислові, допоміжні).

98.Антимонопольне регулювання за законодавством Японії.

99.Розгляд комерційних спорів в Англії.

100.Розгляд комерційних спорів у Франції.

101.Розгляд комерційних спорів у ФРН.

102.Розгляд комерційних спорів в США.

103.Порядок розгляду третейських спорів в США

104.Порядок розгляду третейських спорів в Англії. 105.Порядок розгляду третейських спорів у ФРН та Франції. 106.Спрощений порядок розгляду комерційних спорів у ЄС.

107.Правове регулювання підприємницької діяльності в Чехії, Словаччині. 108.Правове регулювання відносин конкуренції в Чехії, Словаччині. 109.Суб'єкти конкурсного провадження в зарубіжних країнах.

110.Умови і порядок відкриття конкурсного провадження в зарубіжних країнах. 111.Порядок визнання суб'єкта господарської діяльності банкрутом в праві США. 112.Порядок визнання суб'єкта господарської діяльності банкрутом в праві Франції. 113.Порядок визнання суб'єкта господарської діяльності банкрутом в праві

Німеччини.

114.Угода про зону вільної торгівлі та ЄЕП.

115.Основні напрями правової регламентації конкурентної політики ЄС.

116.Основні джерела конкурентного права ЄС.

117.Регулювання угод між суб'єктами господарювання в праві ЄС.

118.Регулювання діяльності суб'єктів господарювання, які займають домінуюче положення на спільному ринку Співтовариства в праві ЄС.

119.Регулювання концентрації суб'єктів господарювання в праві ЄС.

120.Регулювання діяльності державних підприємств і підприємств, наділених спеціальними або винятковими правами в праві ЄС.

121.Регулювання надання державної допомоги суб'єктам господарювання в праві ЄС. 122.Доктрина ефекту (“effects doctrine”) в конкурентному праві ЄС.

123.Принцип “de minimis” в конкурентному праві ЄС.

124.Умови і порядок застосування виключень із статті 81 (заборона антиконкурентних угод між суб'єктами господарювання) Договору про Співтовариство.

125.Ознаки забороненої державної допомоги за правом ЄС (наявність державних ресурсів, адресність та ін.).

9.Тематика курсових робіт

1.Правовий статус суб’єктів господарювання в Німеччині.

2.Правовий статус корпорацій у Великобританії .

3.Порядок реєстрації суб’єктів господарювання в Німеччині.

4.Правовий статус суб’єктів господарювання у Чехії та Словаччині.

5.Порядок реєстрації суб’єктів господарювання в Великобританії.

6.Правовий статус акціонерних товариств у Німеччині.

7.Правове регулювання відносин неспроможності у Франції.

8.Інститут довірчої власності в праві Англії та США.

30