Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

УММ ХП ЗС (укр) 2013

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
666.66 Кб
Скачать

14 квітня 2010 року за позовом прокурора торговий суд округу, в якому знаходився боржник, порушив справу про неспроможність. Постанова про порушення провадження містила:

найменування фірми, сферу діяльності, місцезнаходження боржника;

прізвище і адресу конкурсного керівника;

час порушення провадження 10 годин ранку 14 квітня 2010 року;

вимога до кредиторів повідомити конкурсного керівника про їх вимоги до 10 годин ранку 25 квітня 2010 року;

вимога до кредиторів негайно повідомити керівника, на які права на рухомі речі або права боржника, надані під забезпечення, вони звертають стягнення;

вимога про виконання зобов'язань керівнику;

терміни проведення зборів кредиторів про продовження виробництва у справі на підставі звіту конкурсного керівника – 28 червня 2003 року;

термін проведення зборів кредиторів для розгляду заявлених вимог – 28 липня.

20 квітня 2010 року виконавчий директор Е. Браун, оскаржив ухвалу суду. Визначте, чи були підстави для оскарження рішення суду. Якщо були – назвіть порушення законодавства, що мали місце.

7.Проаналізуйте нормативний акт, який регулює відносини неплатоспроможності, порівняйте його з нормами чинного законодавства України та визначте 1-3 відмінностей у правовому регулюванні (2 бали).

8.Підготуйте доповідь на одну з наступних тем: «Правовий статус підприємств в зарубіжних країнах», «Захист майнових прав акціонерів в зарубіжних країнах», «Поняття і види цінних паперів в праві США», «Тенденції розвитку сучасного законодавства про неспроможність», «Проблеми трансграничної неспроможності», «Реорганізація суб'єктів господарської діяльності і право ЄС» (2,5 бали).

Література: 8, 10, 18, 19,20, 21, 25, 26, 28, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 45, 51, 52, 53, 56, 60,

64, 65, 69, 112, 114, 117, 160, 162, 169, 175.

Тема 4. Державне регулювання господарської діяльності в зарубіжних країнах (2

год.)

Теоретичні питання

1.Поняття і зміст державного регулювання господарської діяльності в зарубіжних

країнах.

2.Основні теорії державного регулювання господарської діяльності в зарубіжних

країнах.

3.Авторитарне і індикативне планування в зарубіжних країнах: поняття, значення, особливості.

4.Оподаткування суб'єктів господарювання в зарубіжних країнах: поняття і види податків, суб'єкти і об'єкти оподаткування.

Практичні завдання

1.Наведіть приклади норм господарського законодавства зарубіжних країн, які є втіленням інструментарію державного регулювання економіки:

− антимонопольного та конкурентного законодавства; − безпосереднє управління об’єктами державної власності;

− створення шляхом заснування чи націоналізації державних компаній; − державна закупівля товарів та послуг (1 бал).

2.Наведіть приклади норм господарського законодавства зарубіжних країн, які є втіленням інструментарію державного регулювання економіки:

− кредитування, надання дотацій на субсидій; − податкові пільги; − націоналізація та денаціоналізація;

− ціноутворення (1 бали).

11

3.Складіть таблицю «Принципи державного регулювання в зарубіжних країнах» (назва та суть принципу, країни та НПА в яких принці діє та закріплений) (1,5 бали).

4.Зробіть порівняльний аналіз окремих положень податкового законодавства двох зарубіжних країн, які регулюють подібні відносини. Відзначте їх переваги та недоліки (1,5 бали).

5.Заповніть таблицю «Органи контролю за дотриманням податкового законодавства».

Країна

НПА

Назва органу контролю

Повноваження

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На підставі проведеного аналізу сформулюйте власну думку щодо складових компетенції відповідних органів контролю (1,5 бали).

6. Підготуйте доповіді на тему «Державний сектор економіки в США», «Державний сектор економіки в Англії», «Порядок укладення договору, що регламентує закупівлю продукції для державних потреб в зарубіжних країнах», «Проблеми державного регулювання економіки в зарубіжних країнах» (2,5 бали).

Література:27, 27, 51, 53, 55, 69, 92.

Тема 5. Господарські угоди в зарубіжних країнах (2 год.) Теоретичні питання

1.Поняття і види господарських угод.

2.Порядок укладення господарських договорів в зарубіжних країнах.

3.Теорія зустрічного задоволення в країнах загальної системи права.

4.Виконання господарських договорів.

5.Наслідки невиконання або неналежного виконання господарських договорів.

6.Правові способи забезпечення виконання господарських угод в зарубіжних

країнах.

Практичні завдання

1. Зробіть аналіз порядку укладання господарського договору у одній із зарубіжних країн. Порівняйте його з діючим законодавством України. Сформулюйте пропозиції щодо вдосконалення відповідних норм законодавства України та обґрунтуйте їх (2 бали).

2.Вкажіть (з посиланням на конкретні норми) як визначається момент укладення

договору:

− у праві Німеччини; − у праві США;

− у праві Республіки Молдова; − у праві Російської Федерації.

Порівняти їх з визначенням моменту укладення договору в Україні. Враховуючи потреби практики визначте оптимальний підхід до регулювання цього питання та надайте власні пропозиції щодо його законодавчого закріплення (2 бали).

3.З посиланням на конкретні норми чинного законодавства двох зарубіжних країн (по вибору студента) дайте порівняльну характеристику одного з наступних договорів в зарубіжних країнах та зробіть висновки щодо відмінностей та спільних рис з договорами в Україні. Надайте власну думку щодо більш оптимального підходу до регулювання проаналізованих відносин:

− договори купівлі-продажу; − агентські договори; − договори підряду;

− договори найму (1,5 бали).

12

4.Наведіть положення нормативних актів зарубіжних країн, які містять у собі принципи належного та реального виконання зобов’язання. Проведіть аналіз судової практики (на прикладі 1-2 справ) щодо цього питання (2 бали).

5.Наведіть приклади норм законодавства зарубіжної країни щодо видів забезпечення зобов’язання. Порівняйте його з нормами діючого законодавства України. Сформулюйте та обґрунтуйте конкретні пропозиції щодо вдосконалення останнього (2 бали).

6.Дайте порівняльну характеристику правового регулювання стандартних договірних умов в Німеччині і Республіці Молдова. Висвітлить тенденції розвитку правового регулювання у цій сфері (1,5 бали).

7.Дайте правову характеристику наступній ситуації.

Американський покупець шкур ягнят, які він повинен був одержати в Торонто від канадського продавця, доводить нікчемність мети як звільнення його від відповідальності після того, як запланований їм імпорт цих шкур з США був заборонений строгими імпортними обмеженнями. Договір містив вказівки на наміри продавця доставити шкури у Філадельфію. Чи можливе звільнення покупця від відповідальності на підставі доктрини нікчемності мети договору? (1.5 бали).

8. Підготуйте доповідь на одну з наступних тем: «Поняття і види договорів в праві Німеччини», «Особливості вчення про оферту і акцепт в англійському праві», «Тлумачення договорів в романо-германській і англосаксонській системах права», «Доктрина нікчемності договорів», «Способи забезпечення виконання зобов'язань в комерційному праві зарубіжних країн» (2,5 бали).

Література: 17, 23, 29, 30, 47, 55.

Тема 6. Відповідальність суб'єктів господарської діяльності в зарубіжних країнах

(2 год.)

Теоретичні питання

1.Поняття відповідальності суб'єктів господарської діяльності в зарубіжних країнах.

2.Форми і види господарсько-правової відповідальності.

3.Функції відповідальності.

4.Реалізація відповідальності суб'єктів господарської діяльності.

Практичні завдання

1. На підставі аналізу зарубіжних нормативно-правових актів (2-3 країни) виявіть норми, що встановлюють відповідальність за порушення в сфері господарювання. Складіть відповідну таблицю (1,5 бали).

Країна

 

Порушення

 

Вид і заходи відповідальності

 

Правова основа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Заповніть таблицю

«Відповідальність суб'єктів

господарської діяльності за

порушення законодавства про конкуренцію в зарубіжних країнах». Зробіть їх порівняльний аналіз (виявіть відмінні та спільні риси) з законодавством України (1,5 бали):

Країна

Порушення

Вид і заходи відповідальності

Правова основа

 

 

 

 

3.Проаналізуйте положення Господарського, Торгового або Цивільного кодексу однієї з зарубіжних країн (за вибором студента), що регламентують порядок договірної відповідальності юридичних осіб. Порівняйте його з законодавством України, зробіть висновки відносно спільні та відмінних рис цих положень у законодавстві України та зарубіжній країні. На підставі зроблених висновків сформулюйте пропозиції по вдосконаленню законодавства України (2 бали).

4.Складіть завдання щодо відповідальності суб’єктів господарської діяльності у зарубіжних країнах (1,5 бали).

5.Дайте правову оцінку ситуації (1,5 бали):

У договорі купівлі-продажу нерухомого майна сторони передбачили обов'язок продавця протягом 10 днів після пред'явлення копії платіжних документів про оплату

13

предмету договору передати будівлю покупця по акту приймання передачі. Покупець в той же термін зобов'язався прийняти будівлю. У останній день встановленого договором терміну покупець (суб'єкт господарювання РФ) одержав поштою акт приймання-передачі будівлі, підписаний продавцем. Будівля знаходилася на території Республіки Білорусь. Покупцем акт був підписаний лише через півтора місяці. Вважаючи, що продавець необґрунтовано відхилився від передачі об'єкту нерухомості, покупець звернувся до господарського суду з позовом про стягнення збитків, заподіяних йому унаслідок неналежного виконання умов договору. Обґрунтовуючи свої вимоги він послався на пункт 1 статті 527 Цивільного кодексу Республіки Білорусь. Чи повинен продавець в даному випадку нести відповідальність, і яку саме.

6. Підготуйте доповідь на одну з наступних тем: «Відповідальність за порушення законодавства про недобросовісну рекламу в зарубіжних країнах», «Договірна відповідальність в праві Російської Федерації», «Відповідальність за порушення порядку заняття підприємницькою діяльністю в зарубіжних країнах» (2,5 бали).

Література: 29, 30, 47, 55, 82, 86.

Тема 7. Захист прав і інтересів суб'єктів господарювання в зарубіжних країнах (2

год.)

Теоретичні питання

1.Правові гарантії господарської діяльності в зарубіжних країнах.

2.Захист прав і інтересів суб'єктів господарювання судами.

3.Альтернативне вирішення спорів: медіація, арбітраж.

4.Особливості розгляду спорів між учасниками торгового обороту в Європейському

Союзі.

Практичні завдання

1. Заповніть таблицю «Компетенція судів, що розглядають спори за участю суб'єктів господарювання». Зробіть порівняльний аналіз з компетенцією господарських судів в Україні (1,5 бали):

Країна

Найменування суду

Компетенція

Законодавство

 

 

 

 

2.На підставі матеріалів наукових періодичних видань (2-3) проаналізуйте окремі напрямки вдосконалення системи розгляду господарських спорів в Україні. Висловіть свою думку щодо їх доцільності. Обґрунтуйте її з посиланнями на норми зарубіжного законодавства (2 бали).

3.Проаналізуйте акт (постанову, рішення тощо) судового органу зарубіжної країни

уякому проведено узагальнення практики розгляду окремих категорій господарських спорів. Порівняйте його приписи з існуючим в Україні порядком розгляду аналогічних категорій спорів. Зробіть висновки щодо переваг та недоліків останньої (1,5 бали).

4.Складіть завдання на підставі матеріалів практики розгляду господарських спорів

узарубіжних країнах (1,5 бали).

5.За матеріалами друку підготуйте огляд 2-3 справ, розглянутих Європейським Судом з прав людини або вищих органів судової влади, за участю суб'єктів господарської діяльності. Проаналізуйте практику вирішення подібних категорій справ в Україні (2 бали).

6.На підставі аналізу законодавства однієї з зарубіжних країн визначте, які справи входять до компетенції розгляду комерційних арбітражних судів та які умови звернення до таких судів. Складіть текст арбітражного застереження до зовнішньоекономічного договору

(2 бали).

7.Підготуйте доповіді на одну з наступних тем: «Торгові суди в зарубіжних країнах», «Комерційний суд: історія і сучасність», «Регулювання порядку розгляду спорів в сучасних правових системах». «Міжнародний комерційний арбітраж: історія і сучасність»

(2,5 бали).

Література:22, 23, 24, 29, 30, 47, 72, 149.

14

Тема 8. Основні інститути господарського права ЄС (2 год.) Теоретичні питання

1.Поняття господарського права ЄС.

2.Організаційно-правові форми господарських товариств (компаній).

3.Публічне замовлення.

4.Конкурентне право.

5.Енергетичне право.

Практичні завдання

1.Вкажіть основні сфери зближення господарського права України з правом ЄС. На підставі матеріалів періодичних видань та проектів нормативних актів вкажіть основні напрямки вдосконалення господарського законодавства України з метою гармонізації його з законодавством ЄС (1,5 бали).

2.Проаналізуйте тексти 2-х директив ЄС про компанії, вказавши причини ухвалення, основні положення, імплементацію в 2-3-х державах-членах ЄС (2 бали).

3.Порівняйте правовий статус одного з видів господарських товариств (компаній) за правом ЕС та господарських товариств країни, що не членом ЄС (1,5 бали).

4.Порівняйте норми корпоративного права ЄС і України, вказавши не менше 3 спільних і 3 відмінних положень. Сформулюйте власні пропозиції щодо гармонізації законодавства України та ЄС у цій сфері (2 бали).

5.Проаналізуйте рішення Європейського суду правосуддя з питань корпоративного, конкурентного або енергетичного права, вказавши значення цих рішень для подальшої практики (1,5 бали).

6.Складіть короткий огляд основних актів конкурентного законодавства ЄС (не менше 2). Порівняйте їх з порядком регулювання відповідних відносин в Україні (2 бали).

7.Дайте правовий аналіз ситуаціям (1,5 бали).

Пан Цвайгерт, пан Кетц і пан Сміт вирішили створити товариство з обмеженою відповідальністю для здійснення підприємницької діяльності у сфері побутової хімії. З цією метою вони розробили статут підприємства і надали його для реєстрації разом із заявою в місцевий суд. У заяві було вказано: найменування фірми (фірма була названа на честь діда пана Цвайгерта “Petroff GmbH”), місцезнаходження товариства, предмет діяльності, розмір основного капіталу (35 тис. марок), а також частка участі кожного члена товариства в основному капіталі. Керівником з метою забезпечення незалежності адміністрування підприємства був призначений пан Міллер. На момент подачі відповідної заяви в місцевий суд було виплачено 30 тис. марок від основного капіталу.

Суд відмовив заявникам в реєстрації товариства на тій підставі, що товариство було установлено і заявлено з порушенням встановлених законом правил.

На підставі чинного законодавства Німеччини, зробіть юридичний аналіз ситуації з наступних питань:

Чи правомірна відмова суду в реєстрації товариства?

Що необхідно зробити пану Цвайгерт, пану Кетц і пану Сміт для створення товариства з обмеженою відповідальністю?

8.Дайте правовий аналіз ситуаціям (1,5 бали).

Зважаючи на тимчасове погіршення стану здоров'я пан Міллер, що управляє товариства з обмеженою відповідальністю “Petroff GmbH” вирішив на певний термін призначити заступника для тимчасового виконання своїх обов'язків. З цією метою він шляхом опиту провів голосування серед членів товариства. Більшість членів товариства проголосували «за» пропозицію пана Міллера, і його заступник приступив до виконання своїх обов'язків. Через деякий час від імені товариства з метою укладення договору купівліпродажу фасовочно-закупорювальних автоматів від компанії ”Medi-Machines”, він послав відповідне повідомлення, в якому вказав необхідну кількість машин, їх марку і терміни, в які машини повинні бути поставлені. (Починаючи з 2000 р., «Medi-Machines», на підставі

15

укладеного с “Petroff GmbH” договору купівлі – продажу здійснювало серію постачань пакувального устаткування). Повідомлення було надруковано на звичайному бланку фірми.

Наступного дня менеджер компанії ”Medi-Machines” відповів, що поставить контрагенту необхідні машини за умови, що останній надасть йому виписку з торгового реєстру товариства про зміну у складі керівників. До того ж, менеджер висловив побажання, щоб повідомлення було надруковано на бланку товариства, в якому було б вказано суд по місцю реєстрації товариства і номер під яким воно внесене в торговий реєстр, крім того, в додатку повинен бути протокол зборів членів товариства, на якому було ухвалене рішення про заступника керівника.

Враховуючи норми чинного законодавства Німеччини, зробіть юридичний аналіз ситуації з наступних питань:

Чи дотриманий порядок призначення заступника керівника? Чи може заступник керівника представляти інтереси ТОВ? Чи правомірні вимоги менеджера компанії ”Medi-Machines?

9.Проаналізуйте Європейські принципи контрактного права і законодавство України у галузі контрактного права. Наведіть 5 відмінностей у правовому регулюванні (2 бали).

10.Підготуйте доповіді на одну з наступних тем: «Законодавство ЄС про компанії: історія і сучасність», «Правове регулювання торгового обороту в ЄС», «Державна допомога суб’єктам господарювання за правом ЄС», «4 свободи Спільного ринку ЄС», «Відповідальність суб'єктів господарювання за порушення конкурентного законодавства ЄС», «Європейська економічна компанія» (2,5 бали).

Література: 7, 9, 14, 35, 45, 67, 145.

Тема 9. Основні економічні угоди СНД і інститути господарського права країн СНД (2 год.)

Теоретичні питання

1.Угоди про зону вільної торгівлі і ЄЕП.

2.Економічний суд СНД.

3.Організаційно-правові форми господарських товариств.

4.Правовий режим майна.

5.Конкурентне право.

 

 

 

 

Практичні завдання

 

 

 

 

1.

Зробіть аналіз правового статусу одного із видів господарських товариств в одній

з країн СНД та країні – члені ЕС. Результати викладіть у вигляді таблиці (1,5 бали)

 

Країни

 

НПА

 

Відмінності

 

Положення, що

 

 

 

 

 

 

 

 

 

співпадають

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Дайте порівняльну характеристику правового статусу господарських товариств

Молдови і Російської Федерації. Результати викладіть у вигляді таблиці (1,5 бали).

 

Країни

 

НПА

 

Відмінності

 

Положення,

що

 

 

 

 

 

 

 

 

співпадають

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Використовуючи

матеріали періодичних видань

(не менше 2-х)

та мережі

Інтернет зробіть аналіз напрямків розвитку законодавства країн СНД про господарські товариства з точки зору існування або відсутності гармонізації з законодавством ЕС (2 бали).

4. Дайте порівняльну характеристику правового статусу господарських товариств Республіки Білорусь і Казахстану (1,5 бали).

5. Складіть схему або таблицю «Права і функції Міждержавної ради з антимонопольної політики» (1 бал).

16

6.Зробіть порівняльний аналіз законодавства України про акціонерні товариства та товариства з обмеженою відповідальністю з внутрішнім законодавством держави, учасника СНД, вказавши 3 спільних і 3 відмінних положень (1,5 бали).

7.Підготуйте доповіді на одну з наступних тем: «Загальна економічна політика

СНД», «Правовий статус органів регулювання економіки до СНД», «Проблеми і перспективи розвитку ЄЕП», «Економічний суд СНД: проблеми і перспективи» (2,5 бали).

Література:55, 89, 108, 112, 113, 120, 126.

Тема 10. Основні інститути комерційного права Великобританії та США (2 год.)

Теоретичні питання

1.Правовий статус корпорацій у Великобританії та США«

2.Інститут довірчої власності у Великобританії та США

3.Державний ринок. «Новий курс» Рузвельта в США

4.Конкурентне (антитрестовське) законодавство Великобританії та США.

Практичні завдання

1.Виділіть загальні і особливі риси кодифікування комерційного права США і однієї з країн континентальної системи права (по вибору), використовуючи при цьому тексти актів кодифікованого законодавства, вказавши при цьому як мінімум 3 схожих і 3 відмінних риси.

Зурахуванням проведеного аналізу сформулюйте окремі напрямки вдосконалення відповідного законодавства України (1,5 бали).

2.Зробіть порівняльний аналіз правового статусу корпорацій в США (Великобританії), в одній з зарубіжних країн та Україні вказавши як мінімум 3 спільних положень і 3 відмінності (1,5 бали).

3.Зробіть аналіз матеріалів періодичних видань України щодо питань (проблеми) довірчої власності. Сформулюйте свою точку зору з її обґрунтуванням та посиланням на положення законодавств США (Великобританії) щодо довірчої власності (1,5 бали).

4.Проаналізуйте один з судових прецедентів США (Великобританії), що встановлює правила здійснення комерційної діяльності, з вказівкою сторін; фактичних обставин справи; правил, встановлених судом; обґрунтуванням ухваленого рішення і значенням даного рішення для подальшої практики. (1 прецедент – 1,5 бали).

5.Проаналізуйте ситуацію, дайте правову оцінку (1,5 бали):

27 березня корпорація "Юст" (Україна) що надає фізкультурнооздоровчі послуги, факсом вислала повідомлення корпорації "Ліга" (Нідерланди) - виробнику спортивного устаткування, наступного змісту: "Терміново відвантажте 20 велотренажерів, призначених для зміцнення 5 груп м'язів, умови звичайні." Цього ж дня корпорації "Юст" одержала відповідь "Замовлення прийняте, відвантаження буде проведене завтра". Наступного дня представник корпорації "Юст" приїхав в корпорацію "Ліга" для отримання товару, проте ціна велотренажерів виявилася значно вищою за передбачувану. В результаті корпорація "Юст" відмовилася від приймання товару, обґрунтовувавши своє рішення дуже високою ціною і відсутністю договору з корпорацією "Ліга". З урахуванням того, що корпорації "Юст" велотренажери були необхідні терміново, представником цього ж дня був укладений письмовий договір купівлі-продажу велотренажерів з іншою корпорацією "Міна" (Бельгія), на підставі якого товар був поставлений покупцю і сплачений останнім в строк. Проте, через тиждень після введення в експлуатацію було виявлено, що поставлені тренажери сприяють зміцненню тільки 3х груп м'язів. "Юст", вказавши на дані недоліки, письмово попросила замінити поставлене устаткування, проте "Міна" відмовилася, посилаючись на те, що в договорі не міститься даних вимог до товару, що був поставлений.

Корпорація "Юст" звернулася до МКАС при ТПП України (м. Київ) з позовом до корпорації "Міна" про порушення умов договору, посилаючись на те, що при укладенні договору дані вимоги були обумовлені.

17

В цей же час, корпорація "Ліга" звернулася до МКАС при ТПП України (м. Київ) із позовною заявою до корпорації «Юст» про порушення умов договору.

6. Підготуйте доповіді на теми: «Відповідальність за порушення антитрестовського законодавства США», «Особливості правового статусу партнерств», «Відповідальність за порушення порядку заняття підприємницькою діяльністю в США», «Правовий статус цінних паперів в США», «Особливості оподаткування іноземних суб'єктів господарювання в США»:

Література:11, 13, 23, 29, 30, 47, 55, 71, 81.

Тема 11. Основні інститути господарського права Японії (2 год.) Теоретичні питання

1.Торговий і господарський кодекси.

2.Планування.

3.Державне регулювання цін.

4.«Корпоративний» капіталізм.

5.Антимонопольне-конкурентне право.

Практичні завдання

1.Порівняйте правовий статус торгових товариств в Японії, Франції і Англії за наступними даними: поняття, види, структура органів управління, порядок припинення діяльності (2 бали).

2.Порівняйте правовий статус негласного товариства в Японії і Німеччині (чи будьякій країні за вибором студента), вказавши як мінімум 2 спільних положення і 2 відмінності

(1,5 бали).

3.Дайте правову оцінку наступним ситуаціям. (1 ситуація – 1,5 бали)

Учасник компанії «Тоє-Сейкан», що є повним товариством пан Кендзі вийшов з її складу і зареєстрував свій вихід за адресою головної контори компанії 5 квітня 1999 року. 30 березня 2001 року кредитором компанії було зроблене повідомлення про грошову вимогу до товариства, а 10 листопада 2001 року заявлена дана вимога на суму 40 тисяч ієн. Одночасно кредитором була заявлена вимога і до пана Кендзі на підставі пункту 2 статті 93 Торгового кодексу Японії «Відповідальність товариша, що виходить». Чи повинен пан Кендзі нести солідарну відповідальність по боргах товариства?

«Субару» володів двома кінотеатрами: «Субару-дзай» і «Оріон-дзай». Фірма Тодокоро збиралася орендувати приміщення цих двох кінотеатрів. Проте Комітет із справедливих операцій відмовив в дозволі на оренду. Він визначив як територіальний ринок два квартали «Маруноуті» і «Арігоку», вказавши, що при такій оренді, частка місць, яка знаходитиметься у володінні фірми Тодокоро складе до 40%. Якщо ринком вважати район Гиндза в цілому, то частка компанії складе 51,9%. Рішення Комітету було оскаржено компанією Тодокоро у Верховний Суд. Яким повинне бути його рішення.

4.Торговим кодексом Японії (стаття 345) встановлено наступний порядок внесення змін у статут: «У випадку якщо компанія випускає декілька видів акцій для внесення змін в статут. Якщо ця зміна завдасть збитку акціонерам, що володіють акціями певного виду, необхідно, окрім рішення загальних зборів акціонерів, рішення загальних зборів акціонерів, що володіють акціями одного виду. Рішення загальних зборів акціонерів, що володіють певним видом акцій, повинно бути прийнято не менше ніж двома третинами голосів присутніх акціонерів, що представляють більше половини загальної кількості акцій даного виду». Приведіть приклади схожого (на прикладі 1-2 країн) і відмінного (на прикладі 1-2 країн) порядку регулювання даних відносин (з використанням нормативного матеріалу)

(1,5 бали).

5.З використанням матеріалів періодичних видань та мережі Інтернет зробіть пропозиції щодо окремих напрямків розвитку законодавства України з урахуванням досвіду Японії та Китаю (1,5 бали).

Література: 29, 30, 47, 55, 63, 124.

18

Тема 12. Основні інститути комерційного (господарського) права Німеччини, Австрії, Чехії, Словаччини і Польщі (2 год.)

Теоретичні питання

1.Поняття господарського права.

2.Співвідношення торгових і цивільних кодексів.

3.Правовий статус суб’єктів господарювання.

4.Господарсько-контрольне право.

5.Державне замовлення і державні підприємства.

6.Конкурентне право.

Практичні завдання

1.Зробіть порівняно-правовий аналіз розділу «Загальні положення» Господарського кодексу України, Чехії і Комерційного кодексу Республіки Естонія, та вкажіть як мінімум 5 спільних положень і 5 відмінностей. На підставі зробленого аналізу обґрунтуйте пропозиції по вдосконаленню відповідного розділу Господарського кодексу України (1,5 бали).

2.Порівняйте правове положення одного з видів господарських товариств в Україні, Чехії і в одній із західноєвропейських країн – учасниць ЄС (по вибору), вказавши як мінімум 3 спільних положення і 3 відмінності (1,5 бали).

3.Порівняйте правове положення суб'єктів господарської діяльності в Німеччині в одній з країн – учасниць СНД (по вибору), вказавши як мінімум 3 загальних положення і 3 відмінності (1,5 бали).

4.Порівняйте правовий статус приватних підприємців в Чехії, Угорщині та України вказавши як мінімум 3 спільних положення і 3 відмінності (1,5 бал).

5.Порівняйте порядок регулювання конкурентних відносин у Чехії (Німеччині, Австрії, Словаччини, Польщі), будь-якій іншій зарубіжній країні та Україні (1,5 бали).

6.Заповніть таблицю «Захист прав суб'єктів господарювання» в Австрії, Чехії, Словаччини або Польщі (1,5 бали):

Правові

гарантії

господарської

Органи, що здійснюють захист і їх

Правова

діяльності.

 

 

повноваження

основа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Підготуйте доповіді на одну з наступних тем: «Законодавство Австрії про захист прав виробників і споживачів», Праве регулювання створення і діяльності комерційних організації в Польщі», «Регулювання комерційної діяльності в Польщі: наслідки вступу в ЄС», «Регулювання комерційної діяльності в Чехії: наслідки вступу в ЄС» (2,5 бали).

Література:16, 25, 26, 55, 85.

4.2. Для студентів заочної форми навчання

Тема 1. Поняття і предмет господарського права зарубіжних країн (2 год.) Теоретичні питання

1.Поняття господарського права зарубіжних країн.

2.Господарська діяльність: поняття, ознаки, суб'єкти.

3.Основні принципи і тенденції розвитку господарського права зарубіжних країн.

4.Історія розвитку господарського права.

5.Розвиток науки господарського права в зарубіжних країнах.

Практичні завдання

1.Наведіть приклади норм законодавства зарубіжних країн (не менш 3-х), які закріплюють наступні поняття «господарська діяльність», «комерційна діяльність», «підприємницька діяльність», «торгова діяльність» (інші поняття за виробом викладача та студента) (1 бал).

2.Зробіть висновок щодо відмінностей та спільних рис у визначенні одного з цих понять в законодавстві України та обраних Вами країн. Виявіть переваги та недоліки у правовому закріпленні цього поняття в Україні порівняно в досвідом інших країн.

19

Сформулюйте власне поняття господарської діяльності або підприємницької діяльності з відповідним обґрунтуванням (1,5 бали).

3.Приведіть приклади норм публічно-правового характеру в актах комерційного законодавства 3-4 зарубіжних країни (за вибором викладача та студента) та відповідні норми

вУкраїні (1 бал).

4.Заповніть таблицю «Країни з дуалізмом приватного права»: (2 країни)

Країна

Цивільний кодекс

Комерційний (торговий)

Структура

 

 

кодекс

комерційного

 

 

 

(торгового кодексу)

 

 

 

 

Сформулюйте власні зауваження та пропозиції щодо структури цих актів.

Висвітліть новітні тенденції щодо кодифікації комерційного (господарського) законодавства у зарубіжних країнах (або обґрунтуйте переваги та недоліки дуалізму та монізму приватного права із посиланням на відповідні наукові публікації) (2 бали).

5.Охарактеризуйте таку ознаку господарської діяльності як наявність статутного капіталу, приведіть приклади законодавчих норм 3-4 країн (у тому числі України), що закріплюють функції статутного капіталу торгових товариств. Надайте власні пропозиції щодо вдосконалення відповідних норм (1,5 бали).

6.Підготуйте доповідь на одну з наступних тем: «Наука господарського права в Японії», «Поняття і історія торгового права в Російській імперії», «Наука господарського права в Німеччині», «Комерційне право Китаю» (2,5 бали).

Тема 5. Господарські угоди в зарубіжних країнах (2 год.) Теоретичні питання

1.Поняття і види господарських угод.

2.Порядок укладення господарських договорів в зарубіжних країнах.

3.Теорія зустрічного задоволення в країнах загальної системи права.

4.Виконання господарських договорів.

5.Наслідки невиконання або неналежного виконання господарських договорів.

6.Правові способи забезпечення виконання господарських угод в зарубіжних

країнах.

Практичні завдання

1.Зробіть аналіз порядку укладання господарського договору у одній із зарубіжних країн. Порівняйте його з діючим законодавством України. Сформулюйте пропозиції щодо вдосконалення відповідних норм законодавства України та обґрунтуйте їх (2 бали).

2.Вкажіть (з посиланням на конкретні норми) як визначається момент укладення

договору:

у праві Німеччини;

у праві США;

у праві Республіки Молдова;

у праві Російської Федерації.

Порівняти їх з визначенням моменту укладення договору в Україні. Враховуючи потреби практики визначте оптимальний підхід до регулювання цього питання та надайте власні пропозиції щодо його законодавчого закріплення (2 бали).

3. З посиланням на конкретні норми чинного законодавства двох зарубіжних країн (по вибору студента) дайте порівняльну характеристику одного з наступних договорів в зарубіжних країнах та зробіть висновки щодо відмінностей та спільних рис з договорами в Україні. Надайте власну думку щодо більш оптимального підходу до регулювання проаналізованих відносин:

договори купівлі-продажу;

агентські договори;

договори підряду;

20