Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сімейне право 1.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
910.34 Кб
Скачать

Сімейне право

України

У СХЕМАХ

Навчальний посібник

Рекомендовано

Міністерством освіти і науки України

Київ • Атіка • 2005

ББК Х624

С371

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

як навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей

вищих навчальних закладів

(лист № 14/18.2-918 від 26.04.2005р.)

Рецензенти:

Луць В. В.- доктор юридичних наук, академік АПрН України, профе­сор, заслужений діяч науки і техніки;

Гопанчук В. С- кандидат юридичних наук, професор.

Автори:

Бобрик В. І.- старший викладач кафедри цивільно-правових дисциплін НАВСУ-теми 21,22;

Мироненко В. П.- кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільно-правових дисциплін НАВСУ - теми 12, 13, 14, 15, 18, 19, 20;

Павловська Н. В.- кандидат юридичних наук, старший викладач кафед­ри цивільно-правових дисциплін НАВСУ - теми 1, 2, 3, 10, 11, 16, 17;

Пилипенко С. А.- кандидат юридичних наук, старший викладач кафед­ри цивільно-правових дисциплін НАВСУ - теми 4, 5, 6, 7, 8, 9.

Сімейні правовідносини

С371 Сімейне право України (у схемах): Навчальний посіб­ник.- К.: Атіка, 2005.- 160 с.

особисті немайнові

майнові

ISBN 966-326-088-2

Навчальний посібник підготовлено відповідно до нової програми курсу «Сі­мейне право України» для юридичних вузів, містить комплекс змістовних схем і таблиць, які чітко та послідовно визначають основні положення Сімейного кодек­су України, що набрав чинності з 1 січня 2004 р.

Буде корисним для студентів та викладачів юридичних вузів, практичних пра­цівників, діяльність яких пов'язана із захистом сім'ї, прав та інтересів її членів, а також тим, хто цікавиться питаннями, що пов'язані з регулюванням шлюбно-сімейних відносин.

ББК Х624

© Бобрик В. І., Мироненко В. П., Пав-­ ловська Н. В., Пилипенко С. А., 2005 © Видавництво «Атіка», 2005

ISBN 966-326-088-2

Тема 1 поняття, предмет та метод сімейного права україни

Предмет правового регулювання конкретної галузі права ви­значає сукупність однорідних за своєю суттю суспільних відно­син, які регулюються нормами даної галузі права.

Основні положення (цілі та принципи, завдання) правового регулювання сімейних відносин в Україні конкретно сформу­льовані в ст. 1 Сімейного кодексу (далі - СК) України. За своїм змістом вони чітко пов'язані з положеннями Конституції Украї­ни, що визначає основи конституційного устрою України і ос­новні права та свободи громадян.

СК України визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов'язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов'язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім'ї та ро­дичів.

Визначаючи співвідношення особистих та майнових відносин, необхідно зауважити таке: на момент укладення шлюбу, реєстра­ції народження, усиновлення дитини виникають особисті право­відносини, а вже пізніше - майнові правовідносини між подруж­жям, між батьками та дітьми, тобто майнові правовідносини обу­мовлені наявністю родинних або інших юридично значимих зв'язків суб'єктів особистого характеру. Отже, майнові сімейні правовідносини не можуть виникати без особистих або раніше від них, що дозволяє зробити висновок про похідний характер майнових відносин і про пріоритет особистих.

З

Норми сімейного права

правила поведінки, що встановлю­ються та захищаються державою

виховна

Значна група особистих сімейних відносин (любов, повага, дружба) взагалі не врегульована правом, вони перебувають по­за предметом правового регулювання. Крім того, не тільки осо­бисті, а й не всі майнові відносини у сім'ї можна регулювати правом, що підтверджується специфікою функцій, властивих сім'ї.