Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_bakalavrska2014.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
161.79 Кб
Скачать

Розділ 1. Загальна характеристика бази практики

У першому розділі необхідно навести коротку організаційно-виробничу та фінансово-економічну характеристику базового підприємства та результатів його фінансово-господарської діяльності, організаційну структуру підприємства, структуру бухгалтерії, функціональні обов'язки та права працівників бухгалтерії. Детально розглянути форму ведення обліку, принципи облікової політики, робочий план рахунків, графік документообігу на підприємстві.

Під час практичного засвоєння цієї теми студент повинен вивчити та стисло відобразити у першому розділі звіту з практики:

  • організаційно-виробничу та фінансово-економічну характеристику базового підприємства;

  • нормативно-правову основу та ведення бухгалтерського обліку;

  • сутнісний, структурний та технологічний аспекти побудови облікового процесу;

  • описати форму ведення бухгалтерського обліку;

  • основні економічні показники діяльності бази практики.

  1. Розділ іі. Організація бухгалтерського обліку на базі практики по основних функціональних ділянках обліку

Студент, виконуючи програму практики на обраній базі, повинен вивчити практичні аспекти діяльності бази практики, порядок організації бухгалтерського обліку за наступними об’єктами:

  • необоротні активи;

  • оборотні активи;

  • витрати операційної діяльності і калькулювання виробничої собівартості готової продукції;

  • власний капітал;

- зобов’язання;

- доходи та результати діяльності

По кожній із зазначених ділянок обліку необхідно відобразити організацію документообігу, організацію синтетичного і аналітичного обліку, навести зміст основних господарських операцій (кореспонденцію рахунків). Для перевірки і достовірності відомостей щодо описаних документів необхідно обов’язково зробити посилання на усі наведені у додатках документи.

Особлива увага в цьому розділі приділяється організації об’єкту обліку, що досліджується у випускній роботі. Якщо серед вище перелічених об’єктів відсутній той, що досліджується у випускній роботі, то студент включає його до звіту з переддипломної практики самостійно.

У ІІ розділі обов’язково вказуються недоліки облікового процесу, що були виявленні під час проходження практики.

Розділ ііі. Індивідуальне завдання

Студент розкриває сутність застосовуваних методів аналізу, аудиту чи контролю у відповідності до обраного об’єкту дослідження у випускній роботі бакалавра.

Висновки

У висновках необхідно узагальнити результати проведеної роботи впродовж практики, визначити ступінь виконання поставлених завдань, що описані в усіх розділах звіту.

Список використаних джерел

У списку літератури наводяться усі використані літературні джерела (підручники, посібники, монографії, статті з відповідними посиланнями), нормативно-законодавчі та інструктивні акти, а також розпорядчі та організаційні документи бази практики.

Додатки

У додатках розміщують первинні документи, реєстри бухгалтерського обліку, статут підприємства, фінансову та податкову звітність тощо. Обов’язковими є наявність документів ,які становлять інформаційну базу об’єкта дослідження в випускній роботі бакалавра.

6. Підведення підсумків практики

Звіт з практики здається на кафедру керівнику з практики від інституту не пізніше трьох днів після закінчення терміну практики. Звіт повинен бути індивідуальним, а його структура відповідати конкретним видам виконаних студен­том робіт. Звіт приймається при умові, що сту­дент виконав вимоги розділів 2-3 цієї програми. Звіт повинен бути скріпле­ний нитками, шнуром або металевими скобами.

Якщо звіт не відповідає пред'явленим вимогам, керівник не допускає студента до захисту. Звіт повинен бути виправлений студентом відповідно до зауважень керівника.

На титульному аркуші звіту мають бути підписи керівника практики з під­приємства, та керівника практики від інституту.

До звіту додається характеристика студента, яка підписана керівником від бази практики.

Захист звіту з практики має за мету виявити знання сту­дента з вивченої професійної області - не тільки їх глибину, але і самостій­ність висновків та оцінок. Студент повинен добре орієнтуватися у змісті по­даного до захисту звіту. Вміти розкрити джерела цифрових даних, пояснити методологію звітних записів та звітних відображень, пояснити зміст облікових регістрів, відповісти у ході захисту на питання як теоретичного, так і практичного характеру, що відносяться до даної професійної області.

Насамперед студенту потрібно підготувати відповіді на зауваження викладача-керівника з переддипломної практики, а потім вже готуватися до за­хисту звіту в цілому.

Звіт рецензується керівником переддипломної практики від навчального закладу .

У випадку незадовільної оцінки звіт до захисту не допускається та повертається студенту на доопрацювання. Студент повинен усунути показані у рецензії керівника недоліки і повернути роботу для повторного рецензування. При цьому попередня рецензія обов’язково додається.

Якщо роботу допущено до захисту, студент повинен ознайомитися з рецензією та підготувати відповіді на запитання, згадані у рецензії, та показати виправлені у роботі недоліки, відмічені рецензентом.

Захист проводиться у терміни визначені кафедрою, але не пізніше ніж 10 календарних днів по закінченню терміну практики. Захист приймає комісія у складі не менш двох викладачів кафедри.

Під час захисту звіту з переддипломної практики студент повинен продемонструвати:

- теоретичні знання з фінансового та податкового обліку;

- практичні матеріали конкретного підприємства з питань документального оформлення організації та техніки синтетичного та аналітичного обліку, звітності, виконані самостійно студентом під час виробничої практики, згідно з робочою програмою і календарно-тематичним планом, затвердженими керівниками переддипломної практики від підприємства (організації) та навчального закладу.

- елементи наукових досліджень, пошуку самостійного підходу до рішення облікових задач;

- недоліки, виявлені в обліковій роботі підприємства.

Оцінка проходження практики складається із суми балів, які виставляються керівником від інституту на основі розгляду змісту звіту про практику та за підсумком усного захисту перед комісією основних положень, які входять до програми практики.

Підсумкова оцінка знань, умінь та навичок студента, набутих на практиці, встановлюється за 100-бальною шкалою. Складовою загальної суми балів захисту звіту є: сума балів за зміст звіту з практики окремо за кожним структурним розділом програми практики; сума балів за оформлення та захист звіту з переддипломної практики. Шкала балів, які враховуються при виставленні підсумкової оцінки за практику, наведена у табл. 2.

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]