Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Robochij zoshit_KU_2014-2015.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
258.56 Кб
Скачать

Питання до ситуації:

1. Чи правильно, на Вашу думку, голосував представник держави на засіданні спостережної ради? Поясніть чому?

2. Як Ви вважаєте, чому представник держави змінив думку на зборах? Поясніть чому?

3. Чи правильно вчинив представник держави (власник 58% пакету акцій), коли запропонував нарахувати і сплатити дивіденди лише на державну частку? Поясніть чому?

4. Чи нараховується пеня на не сплачені в строк дивіденди на державну частку? Поясніть чому?

5. Чи правочинно рішення загальних зборів щодо затвердження річної звітності без внесення змін? Чи правочинне рішення загальних зборів щодо нарахування додаткових 15% дивідендів за рахунок чистого прибутку, який ВАТ отримало за 5 місяців 2000 року? Яким чином треба внести відповідні зміни у фінансову звітність? Поясніть чому?

6. Як, на Вашу думку, потрібно діяти товариству, якщо з’ясується, що у нього відсутні достатня сума грошей для сплати дивідендів розміром 50% чистого прибутку?

7. Наскільки правочинним буде рішення загальних зборів щодо нарахування дивідендів розміром 50% від чистого прибутку за умов, що у товариства відсутні кошти на їх сплату? Поясніть чому?

8. Розрахуйте величину податку на дивіденди, що має бути сплачений з державної частки дивідендів.

Тема 6. Управління корпоративним капіталом

Заняття № 6.

Форма проведення: практичне заняття.

Мета: ознайомлення з особливостями управління корпоративним капіталом.

Бліц-опитуваннядискусійного характеру за питаннями лекції з використанням поданого та додатково опрацьованого матеріалу з метою засвоєння теоретичного матеріалу.

Орієнтовний перелік питань для дискусії:

  1. Сутність корпоративного капіталу.

  2. Характеристика цінних паперів АТ.

  3. Формування та регулювання корпоративного капіталу.

  4. Оптимальна структура капіталу

  5. Класифікація акцій західними професіоналами

  6. Види вартості акцій

  7. Методи оцінки вартості акцій

  8. Емісія цінних паперів

Завдання 1.

В таблиці 1 навдені елементи власного капіталу акціонерного товариства, необхідно напроти кожного елементу записати його сутність та/або значення:

- товариство відображають фактичну собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників, ця сума вираховується при підсумку власного капіталу.

- це сума заборгованості власників за внесками до статутного капіталу, ця сума вираховується при підсумку власного капіталу;

- відображення суми прибутку, реінвестованої у підприємство, або суми непокритого збитку;

- це сума резервів, створених відповідно до діючого законодавства або установчими документами за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства;

- це капітал, який характеризується сумою, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їх номінальну вартість);

- це капітал, який зафіксован в засновницьких документах загальною вартістю активів, які є внеском власників до капіталу підприємства;

Таблиця 1

Елементи власного капіталу акціонерного товариства

Елементи власного капіталу акціонерного товариства

Сутність або значення елементу

Статутний капітал

Додатковий вкладений капітал

Резервний капітал

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

Неоплачений капітал

Вилучений капітал

Завдання 2.

Сгрупувати типи назву цінних паперів з їх визначенням у таблиці 2:

  • У разі випуску акцій в бездокументарній формі, Товариство оформлює глобальний сертифікат, який відповідає загальному обсягу зареєстрованого випуску, і передає його на зберігання обраному ним депозитарію.

  • Пайові цінні папери із зазначенням власника, якому належать права, засвідчені у цінному папері

  • Цінний папір, що засвідчує вкладення її власником грошових коштів, а також підтверджує зобов’язання Товариства відшкодувати йому номінальну вартість такого цінного паперу в передбачений у ньому строк з виплатою фіксованого відсотка (якщо інше не передбачене умовами випуску).

  • Пайові цінні папери, що надають їх власнику: - переважне право на отримання дивідендів; - пріоритетне, порівняно з власниками простих акцій, право на участь у розподілі майна Товариства в разі його ліквідації. Власники привілейованих акцій не мають права брати участь в управлінні Товариством (не мають права голосу), якщо інше не передбачене його Статутом.

  • Пайові цінні папери без зазначення власника. Права, засвідчені у цінному папері, належать пред’явнику акції.

  • Для випуску акцій в документарній формі Товариство виготовляє сертифікати акцій відповідно до вимог, визначених Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

  • Пайові цінні папери, що надають їх власнику право: - на участь в управлінні Товариством; - на участь у розподілі чистого прибутку після виплати дивідендів по привілейованих акціях; - у разі ліквідації Товариства – на отримання частини його активів, але тільки після виконання Товариством зобов’язань перед бюджетом, кредиторами, а також власниками привілейованих акцій.

Таблиця 2

Характеристика та групування цінних паперів

в акціонерному товаристві

Назва типології цінних паперів

Визначення

  • іменні

.

  • на пред’явника

  • прості

Продовження таблиці 2

Назва типології цінних паперів

Визначення

  • привілейовані

  • випущені у документарній формі

  • випущені у бездокументарній формі

  • облігація

Задача 1.

Акціонерне товариство “Весела корівка” випустило 1 тисячу привілейованих акцій номіналом 10 грн. Мінімальний річний прибуток при емісії акцій було оголошено рівним 25% від їх номіналу. Чистий прибуток товариства складає 5000 грн. Визначити мінімальну суму, яку товариство повинно сплатити кожного року у вигляді дивідендів за привілейованими акціями та прибуток на прості акції.

Рішення:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]