Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД / MU_Risk_2010_ispr_ukr.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
774.66 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНИВЕРСИТЕТ імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичного заняття

з дисципліни

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

на тему «Ризик як оцінка небезпеки»

(для студентів усіх напрямків підготовки і форм навчання)

ЛУГАНСЬК 2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичного заняття

з дисципліни

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

на тему «Ризик як оцінка небезпеки»

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри охорони праці та безпеки

життєдіяльності

Протокол № 4 від 20.11.2009 р.

Луганськ 2010

ББК 65.248 ця73

Методичні вказівки до практичного заняття «Ризик як оцінка небезпеки» з дисципліні «Безпека життєдіяльності» (для студентів усіх напрямків підготовки і форм навчання) / Укл.: М.А. Касьянов, В.М. Мальоткін, О.М. Друзь, І.М. Арнаут, І.Є. Голяєв, В.В. Некрутенко, О.О. Рибальченко. – Луганськ: Вид-во СНУ ім. В.Даля, 2010. – 38 с.

Методичні вказівки складено відповідно до вимог Програми підготовки студентів вищих навчальних закладів з дисципліні «Безпека життєдіяльності» 1995р. №182/200, містять загальні положення теорії ризику, класифікацію небезпек, види ризиків, рекомендації до їхнього розрахунку і варіанти індивідуальних завдань для контролю засвоєних знань.

Методичні вказівки можуть бути використані студентами усіх напрямків підготовки і форм навчання для самостійного вивчення даної теми, а також для виконання розрахункових робіт.

Укладачі: М.А. Касьянов, д.т.н., проф.

В.М. Мальоткін, доц.

О.М. Друзь, к.т.н., доц.

І.М. Арнаут, ст. викл.

І.Є. Голяєв, ст. викл.

В.В. Некрутенко, викл.

О.О. Рибальченко, ас.

Відповідальний

за випуск М.А. Пітельгузов, к.т.н., проф.

Рецензент Г.І. Нечаєв, д.т.н., проф.

Загальні положення

Підготовка економіки держави до функціонування в умовах надзвичайних ситуацій (НС) техногенного і природного характеру є спеціальним завданням. Рішення цього завдання перебуває в площині економічних проблем і проблем безпеки країни.

Статистика свідчить, що в Україні НС техногенного характеру виникають не тільки через порушення технологічних процесів виробництва, але і значною мірою під впливом цілого ряду природних явищ, які визначають ступінь потенційної небезпеки виникнення НС.

З метою уніфікації будь-які наслідки визначають як шкоду. Кожен окремий вид шкоди має своє кількісне вираження - вартість (грошовий еквівалент) і ризик - частоту прояву небезпек.

Забезпечення захисту населення і територій України від НС природного і техногенного характеру є одним з найважливіших завдань державної політики України в області національної безпеки. Тому головним завданням є створення нової ідеології протидії техногенним і екологічним катастрофам та розробка на її основі державної стратегії в області зниження ризиків і зменшення наслідків від НС.

Метою державної політики в галузі зниження ризиків і зменшення наслідків від НС повинно стати забезпечення гарантованого рівня безпеки особистості, суспільства і навколишнього середовища України в межах показників прийнятного ризику.

Завдання даних методичних вказівок:

  1. поглибити знання в галузі теорії ризику шляхом вивчення небезпек і методології аналізу та оцінки ризику;

  2. придбати первісні практичні навички розрахунку індивідуальних значень ризику;

  3. закріпити знання концепції індивідуального прийнятного ризику і навички його розрахунку шляхом виконання індивідуального самостійного завдання та подання звіту.

Методика розрахунку значень індивідуального ризику викладена в розділі «Технологія розв'язку завдань з визначення ризику».

Варіанти самостійних завдань наведені в додатку 2 і 3 та відповідають порядковому номеру студента в журналі навчальної групи.

Звіт із виконання самостійного завдання студент повинен представити у формі протоколу, зразок якого представлений у додатку 4 не пізніше 7 днів після проведення практичного заняття.