Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД / RGR_bzhd_2011.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
279.04 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ, МОЛОДІ I СПОРТУ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

Методичні вказівки

до виконання розрахунково-графічної роботи

з дисципліни

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

(для студентів всіх напрямів підготовки денної форми навчання)

Луганськ 2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ, МОЛОДІ I СПОРТУ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

Методичні вказівки

до виконання розрахунково-графічної роботи

з дисципліни

«БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ»

(для студентів всіх напрямів підготовки денної форми навчання)

З А Т В Е Р Д Ж Е Н О

на засіданні кафедри

«Охорона праці та БЖД»

Протокол № 12 від 14.06.11.

Луганськ 2011

ББК Ц 69,6(2)-5р30

Методичні вказівкри до виконання розрахунково-графічної роботи з дисципліни «Безпека життєдіяльності» (для студентів всіх напрямів підготовки денної форми навчання). / Укл О.М. Друзь, В.М. Мальоткiн, I.М. Арнаут, В.П. Гуляєв, І.Є. Голяєв,

В.В. Некрутенко. – Луганськ: Вид-во Східноукр. нац. ун-та ім. В. Даля, 2011. – 21 с.

Наведені теоретичнi відомості щодо виконання завдань, приклади виконання та вихідні дані до розрахунково-графічної роботи з дисципліни «Безпека життєдіяльності».

Укладачі:

О.М. Друзь, к.т.н., доц.

В.М. Мальоткiн, доц.

I.М. Арнаут, ст. викл.

В.П. Гуляєв, ст. викл.

І.Є. Голяєв, ст. викл.

В.В. Некрутенко, викл.

Відповідальний за випуск: М.А. Пітельгузов, к.т.н., проф.

Рецензент: Г.І. Нечаєв, д.т.н., проф.

ВСТУП

Підготовка студентів вищих учбових закладів денної форми навчання з нормативної дисципліни «Безпека життєдіяльності» здійснюється відповідно до наказу Міністра освіти та науки України, Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та в справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильскої катастрофи та Державного комітету України з промислової безпеки, охорони працi та гірничого нагляду № 969/922/216 від 21.10.2010 р., зареєстрованого в Мiнiстерстві юстиції України 09.11.2010 р. за № 1057/18351.

Мета вивчення дисципліни полягає у набутті студентом компетенцій, знань, умінь і навичок для здійснення професійної діяльності за спеціальністю з урахуванням ризику виникнення техногенних аварій та природних небезпек, які можуть спричинити надзвичайні ситуації та привести до несприятливих наслідків на об’єктах господарювання, а також формування у студентів відповідальності за особисту та колективну безпеку.

Об’єктом вивчення дисципліни БЖД є людина у всіх аспектах її діяльності – фізичному, психологічному, духовному, суспільному.

Предметом вивчення є вплив на життєдіяльність та здоров’я людини зовнішніх і внутрішніх чинників.

Завдання вивчення дисципліни передбачає опанування знаннями, вміннями та навичками вирішувати професійні завдання з обов’язковим урахуванням галузевих вимог щодо забезпечення безпеки персоналу та захисту населення в небезпечних та надзвичайних ситуаціях і формування мотивації щодо посилення особистої відповідальності за забезпечення гарантованого рівня безпеки функціонування об’єктів галузі.

В результаті вивчення дисципліни «Безпека життєдіяльності» бакалаври у відповідних напрямах підготовки повинні мати такі головні загальнокультурні та професійні компетенції.

Загальнокультурні компетенції охоплюють:

- культуру безпеки і ризик-орієнтоване мислення, при якому питання безпеки, захисту і збереження навколишнього середовища розглядаються як найважливіші пріоритети в житті та діяльності;

- знання сучасних проблем і головних завдань безпеки життєдіяльності та вміння визначити коло своїх обов’язків з питань виконання завдань професійної діяльності з урахуванням ризику виникнення небезпек, які можуть спричинити надзвичайні ситуації та привести до несприятливих наслідків на об’єктах господарювання;

- вміння оцінити середовище перебування щодо особистої безпеки, безпеки колективу, суспільства, провести моніторинг небезпечних ситуацій та обґрунтувати головні підходи та засоби збереження життя, здоров’я та захисту працівників в умовах загрози і виникнення небезпечних та надзвичайних ситуацій;

- здатність приймати рішення щодо безпеки в межах своїх повноважень.

Соседние файлы в папке БЖД