Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
okhrana_truda / ОПГ гуманитар_днев / МУ диплом магистры 2011 / М.у. до розділу ОП_магистри_11.11.11_испр.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
232.45 Кб
Скачать

2.3. Приклад оформлення розділу у магістерських роботах дослідницької спрямованості

У магістерських роботах дослідницької спрямованості у розділі «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» автор роботи повинен виконати дослідження одного з небезпечних чинників виробничого середовища чи заходів з поліпшення умов праці у відповідній галузі виробництва або сфері діяльності з урахуванням виду діяльності випускника та первинної посади у сфері діяльності.

Дослідження проводиться на підставі літературних джерел та досліджень, проведених у лабораторіях кафедри «Охорона праці та БЖД» СНУ ім. В.Даля, а також на підприємствах і у організаціях під час проходження переддипломної практики. Оформлення дослідження повинно бути виконано за вимогами ВАК до наукових статей з посиланнями на літературні джерела, нумерація яких проводиться через всю магістерську роботу.

РОЗДІЛ Х.

ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

НАЗВА ТЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Розділ повинен містити наступні складові:

Аналіз стану питання. (Проводиться аналіз стану питання, визначаються проблеми, пов’язані з ним, звертається увага на їх актуальність та значущість для галузі, конкретного виробництва, робочого місця та інше. Аналіз проводиться за літературними джерелами (3-5 джерел)).

Постановка задачі. (У цій складовій обґрунтовується необхідність на основі проведеного раніше аналізу подальшого детального розгляду проблеми, її складових, або окремих чинників, що впливають на стан умов праці і шляхів її вирішення).

Матеріалі та результати дослідження. (Ця складова повинна містити основну частину матеріалів дослідження. Наводяться результати проведених досліджень, розробок, та матеріалів, зібраних під час переддипломної практики та інш. Проводиться їх порівняння та аналіз з метою поліпшення умов праці та безпеки виробничого процесу).

Висновки. (Стисло узагальнюємо отримані результати з визначенням основних напрямків вирішення проблеми дослідження).

Тематика питань, що можуть бути досліджені у магістерських роботах технічних спеціальностей:

  1. Дослідження санітарно-гігієнічних умов праці робітників на об'єкті, машині, ділянці, при виробничому процесі, що є предметом розробки у магістерській роботі.

  2. Дослідження складу шкідливостей (пилу, газу, теплоти, вологи та інш.), що виділяються на робочих місцях або в окремих виробничих приміщеннях.

  3. Дослідження технічних рішень, по створенню нешкідливих умов праці на робочих місцях і в приміщеннях проектованого об'єкта, машини, тощо.

  4. Дослідження параметрів приточної і витяжної механічної вентиляції необхідних для створення оптимальних параметрів повітря у виробничому приміщенні.

  5. Дослідження параметрів загального або комбінованого штучного освітлення, та їх вплив на продуктивність праці.

  6. Дослідження рівня шуму і обґрунтування інженерних рішень по зниженню впливу шуму на робітника на проектованому об'єкті, устаткуванні.

  7. Дослідження засобів захисту від електромагнітного випромінювання.

  8. Дослідження конструктивних рішення по зниженню локальної і загальної вібрації.

  9. Аналіз виробничого травматизму на об'єктах або устаткуванні з дослідженням заходів щодо його зниження.

  10. Дослідження системи світлової чи звукової сигналізації, що сповіщає про виникнення небезпечної або аварійної ситуації.

  11. Дослідження можливих пристроїв блокування захисних пристосувань, що передбачає неможливість пуску в роботу при їх відсутності або несправності.

  12. Дослідження інженерно-технічних заходів для попередження ураження людей електричним струмом.

  13. Дослідження технічних рішень по створенню безпечних умов праці на об'єкті, устаткуванні шляхом організації робочого місця при обслуговуванні та ремонті устаткування і машин відповідно до вимог охорони праці; комплектації всіма необхідними засобами та приладами механізмів і устаткування з підвищеною небезпекою.

  14. Дослідження заходів щодо збільшення надійності та термінів служби найбільш відповідальних вузлів і деталей устаткування, машин, пристосувань і інструмента.

  15. Дослідження системи і типу пожежної сигналізації для механічного цеху, верстата з визначенням типу, кількості і місця установки оповіщувачів.

  16. Дослідження технічних рішень що запобігають можливість поломки устаткування верстата, пристосування у випадку припинення подачі електроенергії, стиснутого повітря або рідини під тиском.

  17. Дослідження технічних рішень по контролю за справним станом верстата, пристосування, інструмента та ін.

  18. Дослідження вимог до протипожежного водопостачання, показати на плані заводу, цеху схему внутрішнього і зовнішнього водопроводу, пожежних кранів, гідрантів.

  19. Дослідження організації шляхів вимушеної евакуації людей і матеріальних цінностей.

  20. Дослідження заходів щодо створення нормативних умов зорової роботи при роботі на металорізальних верстатах.

  21. Дослідження заходів щодо зниження або запобігання впливу променистої теплоти.

  22. Дослідження заходів щодо герметизації устаткування та окремих вузлів верстатів з метою запобігання виділення шкідливостей і зниження запиленості.

  23. Дослідження засобів пожежогасіння, їхнє розміщення.

  24. Дослідження параметрів та схем пожежної сигналізації.

  25. Дослідження заходів щодо захисту від електромагнітних випромінювань.