Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
okhrana_truda / ОПГ гуманитар_днев / МУ диплом магистры 2011 / М.у. до розділу ОП_магистри_11.11.11_испр.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
232.45 Кб
Скачать

1. Загальні положення

Розділ «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» у магістерських роботах складається з двох частин:

- частина І – «Охорона праці»;

- частина ІІ – «Безпека в надзвичайних ситуаціях».

Основна мета включення вказаних частин даного розділу в магістерські роботи полягає у:

- дослідженні у частини І розділу питань, пов'язаних з аналізом і оцінкою шкідливих і небезпечних виробничих чинників, а також із розробкою заходів, щодо створення безпечних і нормальних умов праці на об'єктах економічної і соціальної сфери (промислових, транспортних, енергетичних, хімічних, будівельних, переробних, харчових та інших підприємствах, організаціях, об’єктах соціально-культурного призначення, банках, вузах, школах, і т. інш.);

- дослідженні у частині ІІ розділу питань стосовно безпеки персоналу і вищезазначених об’єктів в умовах надзвичайних ситуацій техногенного, природного і екологічного характеру та обґрунтуванні організаційних, інженерно-технічних та інших заходів захисту і евакуації персоналу, оцінці стійкості роботи окремих елементів і систем об'єктів до дії вражаючих чинників найбільш вірогідних НС.

Тематика питань в обох частинах розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» визначається на настановній консультації викладачами-консультантами кафедри «Охорона праці та БЖД» СНУ ім. В.Даля і повинна враховувати не лише професійну спрямованість магістерської роботи, а і необхідність вдосконалення нормативної бази у визначеній галузі та приведення її у відповідність до діючих європейських і міжнародних стандартів.

Матеріали обох частин розділу оформлюються на одній стороні стандартного листа формату А 4 (297 мм х 210 мм) з виконанням вимог, що пред’являються до текстових документів з дотриманням стандартних полів. Рисунки, таблиці і формули нумеруються послідовно, продовжуючи нумерацію попередніх розділів і розташовуються в тексті після посилань на них. У тексті необхідно також в квадратних дужках робити посилання на використані літературні та інтернет-джерела офіційних сайтів науково-дослідних інститутів та вищих навчальних закладів, міністерств, відомств, офіційних видань, продовжуючи їх нумерацію за текстом роботи. Література та інші джерела вносяться у загальний список наприкінці магістерської роботи.

Чернетка розділу «Охорона праці» здається на перевірку консультанту від кафедри «Охорона праці та БЖД». Зауваження, відзначені консультантом кафедри в тексті чернетки, усуваються на зворотній стороні попереднього аркушу роботи або на вставлених чистих аркушах.

По усуненню всіх зауважень і з дозволу консультанта, виконаний розділ оформляється окремим розділом магістерської роботи.

Готовність розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» у магістерській роботі фіксується на титульному листу консультантом частини І розділу від кафедри «Охорони праці та БЖД», бланку завдання консультантами обох частин розділу від кафедри «Охорони праці та БЖД», якщо робота виконується на бланках, тоді на першому листі розділу у кутовому штампі:

- в графі «Перевірив» свій підпис ставить консультант частини І розділу,

- в графі «Консультант» свій підпис ставить консультант частини ІІ розділу.

Без підпису консультантів кафедри «Охорона праці та БЖД» на титульному аркуші магістерська робота до захисту не допускається, оскільки, відповідно до Ч. ІІ «Вивчення основ охорони праці в учбових закладах і під час професійного навчання працівників на підприємстві» та Ч. V «Навчання і перевірка знань з питань охорони праці посадовців» «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 р. № 15 і зареєстрованого в Мінюсті 15.02.05 р. № 231/10511, і вказаним вище наказом МОНмолодьспорту №969/922/216 від 21.10.2010 р., навчання студентів з питань охорони праці і цивільного захисту у ВНЗ повинне здійснюватися педагогічними і науково-педагогічними працівниками, які періодично у встановлені терміни проходять навчання і переатестацію у Головному науково-методичному центрі Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки і охорони праці (м. Київ).