Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

darenska_2

.pdf
Скачиваний:
48
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
1.54 Mб
Скачать

В.М. Даренська

Українська культура Нового часу в нарисах

Навчальний посібник для студентів гуманітарних спеціальностей

вищих навчальних закладів

Луганськ

«Шико»

2012

УДК 94(323) ББК 63.3 (4УКР) Д20

ISBN

Даренська В.М. Українська культура Нового часу в нарисах: Навчальний посібник. — Луганськ: «Шико», 2012. — 286 с.

Даний навчальний посібник являє собою нарис історії української культури Нового часу як комплексу духовних здобутків суспільства. До змісту духовної культури включаються при цьому не тільки різні форми мистецтва, але й спосіб життя, система цінностей, традицій та вірувань. Центральне місце в концепції посібника займає процес формування в Україні модерної культури, яка спрямована на розкриття потенціалу людської індивідуальності. Основні царини української культури Нового часу розглядаються під цим кутом зору. Особливу увагу приділено розгляду культури українського дворянства.

Даний посібник належить до жанру «нарисів» і підручникамонографії. Його специфіка полягає у тому, що він не є простою компіляцією відомих фактів, а спирається на власну авторську концепцію. Другою його особливістю є авторський відбір конкретних тем «нарисів», що спрямований на розкриття світоглядного змісту культури. Книга може

використовуватися як навчальний посібник викладачами та студентамигуманітаріями різних спеціальностей, що вивчають спеціальні курси історії культури. Вона може бути корисною всім, хто цікавиться минулим України, внеском її народу в скарбницю світової культури. Розрахована на широке коло читачів.

Рецензенти:

Титаренко С.А., доктор філософських наук, професор; Грицьких І.В., кандидат історичних наук, доцент.

У оформленні обкладинки використано фрагмент картини В. Штернберга «В Качанівці у Тарновського» (1837) та гравюру І. Щирського «Студенти Києво-Могилянської академії» (1701)

© Даренська В.М., 2012

Зміст

Передмова ................................................................................

4

Частина І. Культура українського бароко

 

Розвиток освіти на українських землях

 

у другій пол. XVI–XVII ст. .........................................................

10

Початок книгодрукування на українських землях ...............

41

Феномен українського бароко ..................................................

59

Українська література епохи бароко. Полемічна література ....

79

Розвиток шкільного театру .....................................................

117

Феномен «мандрованих дяків» ...............................................

130

Стиль бароко в українському малярстві ................................

145

Правова свідомість українського населення

 

в період Нового часу ................................................................

169

Історія формування українських прізвищ ...........................

184

Рекомендована література до першого розділу ....................

192

Частина ІІ. Українська культура XVIII-XIX століть

Освіта в Російській імперії XVIII–XIX ст. ..............................

202

Формування українського дворянства ..................................

253

Архітектура українського класицизму XVIII — XIX ст. .......

281

Культурний світ дворянського маєтку XVIII — поч. XX ст. ....

292

Традиції дворянського виховання в Україні ........................

333

Взаємодія дворянської та селянської культури ....................

356

Українські живописці дворянської культури

 

(Д. Левицький та В. Боровиковський) ...................................

374

Післямова ...................................................................................

402

Рекомендована література до другого розділу ......................

403

3

Передмова

І ось склався народ... у якому так дивно зіткнулися дві протилежні частини світу, дві різнохарактерні стихії: європейська обережність і азійська безпечність, простодушність і хитрість, сильна діяльність і великі лінощі, прагнення до розвитку... і бажання здаватися байдужим до будь-якого самовдосконалення1.

Гоголь М.В. Погляд на утворення Малоросії.

Українська культура Нового часу є яскравим явищем в історії всієї світової культури, а отже, і незмінним джерелом духовного розвитку і творчого натхнення для сучасної людини. Вивчення цього періоду розвитку вітчизняної культури дає можливість познайомитися із великою кількістю яскравих творчих особистостей, спадщина яких лежить в основі української культурної традиції і самосвідомості нашого народу.

Терміном «Новий час» прийнято називати особливий період європейської історії, який почався в XVI–XVII століттях і тривав до початку XX століття. Від доби Середньовіччя Новий час відділяє доба Ренесансу (XV–XVI ст.); у свою чергу період після Нового часу (XX — початок XXI ст.) називається Новітнім часом. Виокремлення Нового часу як специфічного періоду європейської історії зумовлений, насамперед, особливістю розвитку культури у цей час. Ця особливість полягала у тому, що вищою цінністю культури стає людська індивідуальність у її неповторних проявах. Внаслідок цього культура Нового часу відзначається потужним розвитком форм самовираження людської індивідуальності. Для порівняння з іншими періодами розвитку культури слід відзначити, наприклад, що в культурі Середніх віків вищою цінністю була не індивідуальність, а особистість людини — тобто, її духовна сутність, пов’язана із безсмертною душею. Тому у Середні віки вся

1Гоголь Н.В. Взгляд на составление Малороссии // Гоголь Н.В. Собр. соч. в 6-ти томах. — Т. 6. — М.: Художественная литература, 1950. — С. 32.

культура була релігійною, оскільки культивувала, насамперед, духовну сутність людини і була спрямована на розвиток її безсмертної душі. Натомість, у Новітній час спостерігається домінування так званої «масової людини» і «масової культури», у яких людина стає знеособленою, тобто суцільно підпорядкованою вимогам моди та пристосуванням до мінливих соціальних умов.

Як писав свого часу Йоганн Вольфганг Гете у своїх розмислах «Епохи духовного розвитку», людина Нового часу «не знає меж

усвоєму прагненні до самовдосконалення і, крім того, не за всіх обставин удовольняється ясною сферою буття, то вона поривається назад до таємниці, шукає вищі початки того, що постає зримо перед нею»1. Разом з тим, ця людина вже стає «людиною розсудку», яка «прагне увібрати все мислиме у сферу своєї свідомості й зробити зрозумілими навіть найпотаємніші явища. Тому ніхто й на мить не відкидає народних та релігійних вірувань, а вбачає в них і шукає чогось зрозумілого, похвального, корисного й значущого, перетворює особливе у загальне й з усього національного, провінціального, ба навіть з індивідуального відбирає тільки те, що притаманне людству взагалі. Не можна заперечити, що поривання цієї епохи справді благородні, чисті й мудрі»2, — зрештою, пише Гете про історію і культуру Нового часу. Один з перших європейських мислителів, який сформулював сутність культури Нового часу, Йоганн Готфрід Гердер визначав її як добу торжества розуму в історії наступним чином: «і ось всесвітня історія... до дна вичерпає, нарешті, усі глупоти і усі вади роду людського, і людина поступово засвоює принципи розуму і справедливості»3. Українські мислителі вже

усередині XVIII століття так само розуміли добу, що наступила, як добу панування розуму. Так, професор Києво-Могилянської академії Митрофан Довгалевський ще у 1736 році писав:

1Гете Й.В. Епохи духовного розвитку // Гете Й.-В. Поезія і правда. — К.: Мистецтво, 1982. — С. 71.

2Гете Й.-В. Епохи духовного розвитку // Гете Й.-В. Поезія і правда. — К., 1982. — С. 71.

3Гердер Й.Г. Идеи к философии истории человечества. — М.: Наука, 1977. — С. 454.

4

5

Розум в житті головне, а все інше гине безслідно, Смерть забирає його, а таланти великі безсмертні. Розум правдивий і світлий досліджує вміло природу...

Бо сама мудрість походить від Господа Бога самого, Нашій природі властиво мистецтва вивчати й науки1.

У період Нового часу відбувався поступовий перехід від християнської культури, яка домінувала у Середні віки, до культури світської, або секулярної, у якій домінують матеріальні цінності. Цей процес називається секуляризацією. Утім, процес секуляризації, тобто втрати вищих духовних цінностей життя, які є релігійними за своєю природою і походженням, згодом призводить до деградації культури, втрати її внутрішнього змісту. Однак в період Нового часу в культурі ще зберігається певна рівновага між духовними і матеріальними цінностями, тобто, між духовноособистісним та індивідуалістичним началами в людині. Саме ця рівновага і дозволяла митцям і мислителям створювати витончені та вишукані форми культури, в яких унаочнювалися всі прояви людської індивідуальності. Разом з тим ці форми ще не були позбавлені свого духовного, християнського змісту. Але пізніше, вже у Новітній час, цей зміст було втрачено і відбулося зруйнування культурної традиції, яке мало прояв, зокрема, у жахливих тоталітарних режимах XX століття, а у наш час — у пануванні глобального «споживацького суспільства». Все це призводить до кризи культури і кризи людської особистості. Як пророче писав Й.-В. Гете про цей період Новітнього часу, тут «немає більше осереддя, що правило б за орієнтир, кожен уважає себе вчителем і проводирем, а свої викінчені нісенітниці видає за остаточні й загальні істини. Отак і нищиться цінність усякої таємниці, і навіть повір’ям народу не дається уникнути профанації; якості, що колись розвивалися природно одна із одної, протидіють тепер одна

1Довгалевський М. Панегірик Імператриці Анні Іоанівні // Українська література XVIII ст. Поетичні твори. Драматичні твори. Прозові твори. — К.: Наукова думка, 1983. — С. 51.

одній як непримиренні стихії, тож знову настає хаос»1. Отже, на цьому історичному тлі стає зрозуміло, що саме культура Нового часу є тим зразком гармонійного поєднання духовного внутрішнього змісту і витончених індивідуальних форм творчості, який завжди буде актуальним взірцем для людей наступних історичних поколінь — як сучасного, так і майбутніх.

Інша особливість історичної доби Нового часу та культури цієї доби полягає у тому, що саме у цей період відбувався період формування сучасних націй, у тому числі й української нації. Як зазначав відомий український дослідник В. Старосольський, «як ціле «національне питання» є питанням, якого не знала давніша історія... феномен, названий нацією, є явищем новини. Не «відродження», а народження націй треба написати на картах Нової доби історії людства»2. Особливістю формування саме української нації було те, що вона не мала власної державності, а її культура розвивалася в межах інших культур, під їхнім впливом. Однак навіть і у таких умовах вона виявила свій великий потенціал. Тому Й.-Г. Гердер, мандруючи Україною, писав: «Україна стане новою Грецією: прийде день, і постануть перед усіма це прекрасне небо, цей життєрадісний народний дух, ці природні музичні обдарування!»3.

Початок Нового часу був пов’язаний із періодом Ренесансу у Західній Європі. Терміном «Ренесанс» позначається період бурхливого розвитку мистецтв на основі відродження традицій Античності (стародавньої Греції та Риму). Перехід до Нового часу ознаменувався спочатку бурхливим розвитком природничих та гуманітарних наук у XVI–XVII століттях, а у XVIII–XIX століттях на основі наукових досягнень відбувається потужний розвиток техніки (промислова революція). Розвиток техніки, у свою чергу, призвів до розвитку міст (урбанізація), росту населення та захоплення європейськими державами величезних колоній по усьому

1Гете Й.-В. Епохи духовного розвитку // Гете Й.-В. Поезія і правда. — К., 1982. — С. 72.

2Старосольський В. Теорія нації. — К.: Вища школа, 1998. — С. 69.

3Цит. за: Субтельний О. Україна: історія. — К.: Либідь, 1993. — С. 287.

6

7

світу. У цей період (XVIII–XIX ст.) європейська цивілізація стає пануючою у цілому світі.

Історія українських земель у Новий час мала свої суттєві особливості, які безпосередньо вплинули й на розвиток української культури у цей період. Головна з цих особливостей полягала

утому, що українські землі у той час не були об’єднані у межах власної держави, а отже, українська культура розвивалася в рамках інших культур (російської та польської) як їхня регіональна частина. Друга принципова особливість української культури Нового часу (XVII–XIX ст.) полягає у тому, що вона завжди розвивалася на основі культурних запозичень — спочатку із польської культури (період бароко XVII ст.), а потім — з боку російської та австрійської. Це, звичайно, не означає, що українська культура не була творчою і оригінальною. Йдеться лише про те, що власна культурна творчість відбувалась саме як певна відповідь на виклики часу і на нові загальноєвропейські культурні процеси.

Хронологічно першим оригінальним культурним досягненням Нового часу на українських землях була діяльність православних братств у кінці XVI — першій половині XVII століть. Ця діяльність була проявом духовного пробудження народу заради збереження своє самобутності (мовної, культурної, але насамперед релігійної) в умовах колоніального гніту Речі Посполитої. Плідна культурно-просвітницька діяльність братств, спрямована на захист Православ’я, у свою чергу, сприяла пробудженню національної самосвідомості, яка, зрештою, стала передумовою національно-визвольної війни під проводом Б. Хмельницького. Ця подія стала потужним поштовхом для розвитку української культури: саме тому вже у другій половині XVII ст. виникає культурний феномен загальноєвропейського значення — українське бароко, яке охоплювало майже всі прояви культурного життя того часу — від архітектури і живопису і до витонченої поезії та богословської літератури. Зріле українське бароко панувало

увітчизняній культурі протягом усього XVIII ст., залишивши по собі великий спадок видатних досягнень у різних царинах мистецтва, а також філософську творчість світового значення

Г. Сковороди. Нарешті, XIX століття стало періодом розквіту української культури, яка, починаючи з «Енеїди» І. Котляревського (1798 р.), почала виражати себе рідною мовою. Цей розквіт відбувався на тих українських теренах, які входили до складу Російської імперії. У XIX столітті сформувалася українська літературна мова.

Період Нового часу займає ключове місце в структурі навчальної дисципліни «Історія української культури». Його вивчення дозволяє глибше зрозуміти духовні основи буття українського народу і шлях його історичного формування. Автор даного навчального посібника акцентує увагу саме на світоглядних основах вітчизняної культури, осягнення яких сприятиме розвитку особистості сучасної людини. Жанр цього посібника можна визначити як посібник-монографію, оскільки він заснований на певному відборі матеріалу (принцип окремих «нарисів») і авторській концепції, яка спрямована саме на висвітлення світоглядного аспекту культури. Тому, зокрема, у посібнику представлений значний матеріал із історії української дворянської культури — адже він є глибоко актуальним для нашого часу, який потребує відродження і збереження культури шляхетного життя. Взаємодія селянської та дворянської культур призводила до формування спільної культурної пам’яті, в основі якої є долучення до найкращих зразків європейської культури того часу (театр, музика, живопис, садово-паркове мистецтво) і яка є цінним історичним надбанням української культури в цілому. Дворянська культура періоду кріпосництва є спільною спадщиною і спільною культурною пам’яттю всього народу, який його створював, а отже, є органічною частиною історії української культури і важливим надбанням українського народу. Разом з тим, у посібнику немає матеріалів з історії української художньої літератури XIX століття, оскільки ця надзвичайно об’ємна тема потребує вивчення за спеціальними посібниками. Відбір матеріалів до даного посібника, окрім свого світоглядно-орієнтованого спрямування, також спрямований до заохочення читача до подальшого більш детального вивчення цього періоду вітчизняної культури.

8

9

Частина І. Культура українського бароко

Розвиток освіти на українських землях у другій половині XVI — XVII ст.

Освіта та школи на українських землях зберігали до кінця XIV століття традиції шкільної освіти Давньої Русі, яка в свою чергу мала певні запозичення та спадкоємність з візантійською культурою. Центрами культури були православні єпархії, монастирі, при яких існували школи. Підручниками були церковні книги, вчителями — дяки, монахи чи священики. Вивчали азбуку, вчилися писати та рахувати, також в зміст такого навчання входило знання молитов та церковний спів.

Як зазначають дослідники, «територія України з другої половини XIV ст. входило до складу Литви і Польщі, які у XVI ст. об’єдналися в єдину державу — Річ Посполиту. То була монархічна держава, охоплена невгасимою феодальною анархією. Великою силою була в ній католицька церква. Вона тримала у своїх руках справи освіти, науки, брала активну участь у політиці, впливала на свідомість мас різноманітними засобами, серед яких важливу роль відігравало мистецтво, зокрема архітектура, ефектні театралізовані видовища, образотворче мистецтво»1. В цей час традиційна православна освіта на українських землях починає занепадати. А з посиленням католицької експансії на українських землях цілеспрямовано з’явилася велика кількість єзуїтських латинських шкіл початкового, середнього та навіть вищого рівня навчання.

На той час єзуїтський орден, заснований Ігнатієм Лойолою, володів найкращою методикою викладання богословських, математичних та інших дисциплін в католицькій Європі, а також мав найосвіченіших викладачів. Єзуїти відкривають цілу мережу своїх колегіумів у всіх визначних культурних центрах Речі Посполитої. Так, зокрема, дослідники зазначають, що на теренах Правобереж-

1Білецький П. О. Українське мистецтво другої половини XVII–XVIII століть. — К.: Мистецтво, 1981. — С. 6.

ної Україні «найчисельнішими серед неправославних шкіл були католицькі. Вони поширювалися єзуїтами, членами Ордена Ісуса, що з’явився в Польщі в середині XVI ст., і були майже в усіх знаних містах України. Це колегіуми в Ярославлі, Замості, Львові, Луцьку, Несвіжі, Острозі, Володимирі, Кам’янці-Подільському, НовгородСіверському, Перемишлі, Барі, Вінниці, Фастові та інших містах»1, усього ж в ті часи діяли 23 єзуїтські колегії. В цих католицьких єзуїтських колегіумах викладачами працювали монахи-єзуїти, які славились високим професійним рівнем викладання латини, богословських дисциплін та математики. Окрім того, гарна освіта в цих колегіумах поєднувалась з вихованням у католицькому дусі. Мовою європейської науки та католицької церкви була латина, тому в єзуїтських колегіумах навчання проводилося латинською мовою. Це навчання було суворо регламентованим, за традиційною для всієї Західної Європи схоластичною системою. Згідно з цією системою, курс навчання поділявся на дві групи: «тривіум» (граматика, поетика, риторика) та «квадривіум» (математика, музика, астрономія, діалектика). Але додатково також навчали основам географії, математики, історії, природознавства. Особлива увага приділялася дітям із заможних родин, які розглядалися як головні жертводавці на розвиток освітньої справи, і «єзуїти з незвичайним мистецтвом уміли підпорядковувати своєму впливові юнацтво… Головною, можна сказати, винятковою метою єзуїтського виховання в руських краях у той час було як можна більш навернути руських дітей у католицтво і разом з тим вселити у них ненависть і презирство до православ’я»2.

Як зазначав свого часу історик М. Костомаров, «план римськокатолицької пропаганди полягав головним чином у тому, щоб відвернути від давньої віри і навернути в католицтво руський вищий клас, оскільки в Польщі єдино вищий клас становив собою силу. Знаряддям для цього повинні були слугувати школи, або колегії, які

1 Хижняк З. І., Маньківський В. К. Історія Києво-Могилянської академії. — К.: КМ Академія, 2003. — С. 9.

2Костомаров М. І. Галерея портретів: Біографічні нариси. — К.: Веселка, 1993. — С. 103.

10

11

одну за одною запроваджували єзуїти на Русі»1. Православні укра-

Окрім того, на цих же територіях існувала на той час невелика

їнці, які не мали рівноцінних православних шкіл, віддавали своїх

кількість християнських протестантських шкіл різних деноміна-

дітей до цих єзуїтських колегіумів, де ті, звична річ, піддавалися

цій — лютеранських, кальвіністських, соціанських, які виникли

суттєвому впливу римо-католицької церкви, а також впливу поль-

після 1517 року (цього року Мартин Лютер виголосив свої зна-

ської мови та культури. Саме тому «отці-єзуїти дбали понад усе про

мениті «95 тез», які були початком відокремлення протестантства

поширення католицтва і з успіхом це робили, залучаючи до безко-

від католицтва). Так, зокрема, й дослідники відзначають, що «з по-

штовного навчання у своїх школах українських православних юна-

ширенням реформаційного руху в другій половині XVI ст. в Укра-

ків, де вони, як зазначав літописець, «з науками й віри набували»,

їні з’являються протестантські школи. В таких містах, як Гоща,

і згодом самі ревно служили справі насадження католицької віри

Белз, Львів, Берестечко, Хмільник, діяли аріанські, соцініанські,

й полонізації в ріднім краї»2. Але можна зазначити і позитивний

лютеранські, кальвіністські школи, переважно початкові, а поде-

вплив цих єзуїтських колегій на становлення української освітньої

куди — середні»1.

традиції, адже велика кількість цих шкіл із зразковим викладанням

Як бачимо, українські школи виникали серед гідного уваги

різноманітних дисциплін давала приклад для наслідування. Єзу-

розмаїття різних за конфесіями та мовами шкіл, але обмін нова-

їтські школи так чи інакше знайомили з новими методами викла-

торськими на той час методами навчання міг відбуватися тільки

дання також і православних викладачів, які працювали в братських

серед християнських навчальних закладів (тобто між братськими,

школах, Острозькому та Києво-Могилянському колегіумах.

єзуїтськими та протестантськими школами).

Після Брестської церковної унії 1596 року, результатом якої

Діяльність православних братств. Братські школи. Пра-

з’явилася уніатська, або греко-католицька церква, з’явилися й уні-

вославне населення Правобережної України вело виснажливу, але

атські школи та колегіуми по всій Україні, які були засновані на взі-

рішучу боротьбу проти політики полонізації (впровадження поль-

рець єзуїтських шкіл. Спочатку ці школи давали непогані знання,

ської мови та культури в усі сфери тогочасного життя) та католи-

але у XVIII ст. в умовах польського панування рівень освіти в них

зації (насильницького навернення православних у католицтво), які

суттєво знизився, оскільки греко-католицьке духовенство знаходи-

проводила Річ Посполита. Так, історик М. Костомаров принагідно

лось у дуже тяжких умовах і було малограмотним. Відповідно, в уні-

зазначає, що «король і католицькі пани визнавали законною грець-

атських (особливо сільських) школах здебільшого вчили лише чита-

кою вірою лише унію, а тих, хто не хотів приймати унію, вважали

ти і писати по-польськи, а в кращому випадку вчили ще й рахунку

і обзивали «схизматиками», тобто відступниками, і не визнавали за

та початків латині. Ченцями греко-католицького ордену Василіан,

їхньою вірою жодних церковних прав. За відсутності ієрархії кіль-

що розвинув свою діяльність після Брестської унії 1596 року, від-

кість православних священиків все більше й більше зменшувалося,

кривались василіанські школи. Часто це були великі для свого часу

і православні, які не бажали визнавати унії, виростали без хрещення,

(до 100-150 учнів) шестикласні школи. У XVIII ст. досить відомими

не виконували ніяких християнських обрядів»2. На додачу до цього

стали школи Василіан у Любарі, Бучачі, Володимирі-Волинському,

вкрай сумного та майже безнадійного становища «до 1620 року не

Умані, Шаргороді, Львові та інших містах.

було у православних митрополита, не стало і єпископів, нікому було

 

 

 

 

1 Костомаров М. І. Галерея портретів: Біографічні нариси. — К.: Веселка,

1 Хижняк З. І., Маньківський В. К. Історія Києво-Могилянської академії. —

1993. — С. 103.

К.: КМ Академія, 2003. — С. 9.

2 Хижняк З. І., Маньківський В. К. Історія Києво-Могилянської академії. —

2 Костомаров М. І. Галерея портретів: Біографічні нариси. — К.: Веселка,

К.: КМ Академія, 2003. — С. 9.

1993. — С. 104.

12

13

 

посвячувати священиків, і в багатьох парафіях уніати заступали

 

викуп полонених, поховання й поминання мертвих, допомога під

місця православних, які вибули, а в декотрих місцях після смерті

час суспільних лих, — взагалі справи благодійництва. Тоді при

священиків церкви зліквідовували і на спокусу православним, пе-

братстві міщани запровадили школу, друкарню та лікарню»1.

 

ретворювали на шинки. У маєтках панських, а також у староствах,

 

Окрім цих видів суспільно-корисної діяльності, «братство на-

 

де доля підданців перебувала у цілковитому розпорядженні власти-

магалось залучити на посади церковного причту людей, які б за-

телів, за наказом останніх виганяли православних священиків, за-

ймалися друкарством, граверством, коректурою книг, учителюва-

міняли уніатськими; підданців навертали в унію, а непокірних під-

ли тощо і цим були корисні для братства»2. Після смерті видатного

 

давали всіляким насильствам і мордуванням»1.

 

першодрукаря Івана Федорова (який помер у Львові в 1583 році,

 

В цій непростій ситуації православні міщани, ремісники

 

потрапивши у фінансову скруту, коли його друкарське обладнання

та селяни намагались зберегти свою мову, культуру та релігію,

описали за борги), в 1591 році саме Львівське Успенське братство

адже «вірність предківській вірі — православ’ю стала виявом на-

 

викупило його друкарню. Братство викупило все устаткування —

 

ціональної і соціальної свідомості українського народу, зокрема

 

друкарські верстати, шрифти, відтиски орнаментів, навіть федо-

козацтва, масу якого становили вихідці з селян і міщан»2. Бага-

 

рівські дошки для букваря, продовживши надзвичайно важливу

то українських міст стали важливими центрами опору проти

справу книгодрукування православних книжок. Важливо заува-

наступу католицизму. Центрами боротьби проти католицизму

жити, що ці федорівські дошки посіли надзвичайно важливу роль

 

в Україні стають церковні братства, з усіма їхніми благодійни-

у православній освіті — дослідники зафіксували, що останнього

ми і освітніми установами, зі школами, друкарнями і шпиталями.

 

разу з них зробили відтиск у Львові аж в 1819 році, тобто біль-

В цій непростій ситуації домінування польської мови і культури

ше аніж двісті років з дня смерті великого першодрукаря. Таким

та католицької церкви «братства великих міст (Львівське, Луць-

чином, безпосередніми продовжувачами традиції книгодрукуван-

ке, Київське) мали порівняно невеликий кількісний склад. Однак

ня були православні братчики, тому, як зазначають дослідники,

у таких питаннях як боротьба проти католицизму та ополячення,

«в друкарнях Львівського братства… не тільки сприйняли шриф-

боротьба за самобутній розвиток української культури ці брат-

тову спадщину Івана Федорова, а й плідно розвивали її далі»3.

ства виражали корінні інтереси українського народу»3.

 

Друкарня Львівського Успенського братства діяла для всього

 

Отже, церковні братства — це громадські організації укра-

 

православного світу майже два століття — з 1591 року і до скасу-

 

їнських міщан і православного духівництва, які створювали

 

вання братства в 1787 році, — і за цей час, окрім великої кількос-

 

в XV–XVII ст. при церковних парафіях члени ремісничих та цехо-

ті книжок різного спрямування, надрукувала надзвичайно цінні

 

вих організацій в містах Правобережної України, котрі входили

книжки та підручники для православної освіти: граматику грецької

 

до складу Речі Посполитої. Тому головними цілями братства було

 

і церковнослов’янської мов, Апостол, Букварі, Часослови, Псалтирі.

«виховання сиріт, поміч убогим, тим, хто зазнав різних нещасть,

В ті часи навчання дітей грамоті починалося з Букваря, потім кни-

 

 

 

 

гами для читання виступали Часослов та Псалтир, а церковні книги

1 Костомаров М. І. Галерея портретів: Біографічні нариси. — К.: Веселка,

 

 

 

 

1993. — С. 104.

1 Костомаров М. І. Галерея портретів: Біографічні нариси. — К.: Веселка,

 

2 Білецький П. О. Українське мистецтво другої половини XVII–XVIII ст. —

 

1993. — С. 78.

 

К.: Мистецтво, 1981. — С. 6.

 

2 Ісаєвич Я. Д. Братства та їх роль у розвитку української культури

3 Ісаєвич Я. Д. Братства та їх роль у розвитку української культури

 

XVI–XVIII ст. — К.: Наукова думка, 1966. — С. 47.

 

XVI–XVIII ст. — К.: Наукова думка, 1966. — С. 60.

3 Різник М. Г. Письмо і шрифт. — К.: Вища школа, 1978. — С. 99.

14

15

Апостол і Біблія були вершиною навчання. Окрім того, в 1589 році

віри, поліпшення моральності і розширення кола знань, вплива-

православний константинопольський патріарх Єремія Транос за

ло на піднесення народного духу»1.

Львівською братською друкарнею закріпив «вольность… друкува-

Найпершим було Львівське братство, яке виникло у Львові

ти.. не токмо Часословци, Псалтирі, Апостоли, Мінеї і Тріоди, Треб-

в 1439 році при церкві Успіння Богородиці, а «наприкінці XVI —

ники, Синаксари, Євангеліє, Метафрасти, Хроніки, сиріч літописци

на початку XVII ст. вже було близько 30 братств: Рогатинське, Сам-

і прочая книги богословов церкві нашея Христови, но і училищу по-

бірське, Острозьке, Галицьке, Кам’янець-Подільське, Кременецьке,

требниє і нужниє, сиріч граматику, піїтику, риторику, філософію»1.

Красноставське, Стрятинське, Більське, Київське, Луцьке, Шарго-

Таким чином, львівські братчики-друкарі створили навчальну біблі-

родське, Немирівське, Вінницьке та інші»2. До цих православних

отеку для православної освіти, адже «книги братства розходились

братств входили в основному жителі міст та містечок: купці, ре-

по всій території України, в тому числі й на Лівобережжі, Буковині

місники, учителі, митці, вчені, письменники, книговидавці, інколи

та Закарпатті»2, що було надзвичайно важливо в ситуації окатоли-

дрібне й середнє духовенство та шляхта. Це ж зазначають й до-

чення та ополячення Правобережжя.

слідники, що «за статутом це мала бути всестанова організація:

Важливо зауважити, що братства ставили перед собою перш

членом її міг бути кожен православний, незалежно від соціального

за все релігійно-благодійні завдання: дбали про храми та їх об-

походження, національності, майнового стану»3.

слуговування, влаштовували громадські богослужіння, братські

Керівники Львівського братства разом із учителями розроби-

обіди, допомагали бідним і хворим братчикам тощо. Основною

ли першу відому пам'ятку української педагогічної думки «Порядок

засадою цих церковних братств розглядалося «братолюбіє», яке

шкільний» (1586), на якій позначився вплив західноєвропейських гу-

передбачало «терпимість і шанобливе ставлення один до одного,

маністичних ідей. Пам’ятка стала прообразом статутів Луцької, Ки-

спільне вирішення спірних питань; заборонялося сваритися, го-

ївської та інших братських шкіл. У статуті чітко визначені права та

ворити голосно, перебивати одне одного. Обов’язковою була до-

обов’язки як учителів, так і учнів та їхніх батьків. Як свого часу за-

помога всім, хто цього потребував, але тим, хто схибив безчесно

значав М. Грушевський, «той детальніший порядок школи львівської,

або через пияцтво, допомога не надавалася. Братчики допомага-

що виник у результаті її практики 1580–1587 рр., мусить уважатись

ли не лише один одному, а й хворим, бездомним, каліками, си-

скомбінованим продуктом усіх цих трьох елементів: традиції місцевої

ротам. Статути засуджували митарство, пияцтво, сварливість»3.

школи, взірців грецьких і взірців місцевих латинських шкіл, з якими

Також братства виконували дуже важливу функцію — вони

треба було витримати конкуренцію, щоб задоволити актуальні по-

розгорнули культурно-освітню працю, відкриваючи православ-

треби громадянства і завернути до своєї школи православну молодь,

ні школи, бібліотеки і друкарні, в яких друкувалися книжки

що сунула за шкільною наукою “студниц наук иноязыческих» з не-

церковнослов’янською мовою та старослов’янською, тому «вже

безпекою “всенародного згиненія»4.

одне те, що люди всіх станів сходилися між собою в ім’я отчої

 

 

1 Костомаров М. І. Галерея портретів: Біографічні нариси. — К.: Веселка,

 

 

 

 

1993. — С. 79.

1 Цит. за: Ісаєвич Я. Д. Братства та їх роль у розвитку української культури

2 Хижняк З. І., Маньківський В. К. Історія Києво-Могилянської академії. —

XVI–XVIII ст. — К.: Наукова думка, 1966. — С. 135–136.

К.: КМ Академія, 2003. — С. 11.

2 Ісаєвич Я. Д. Братства та їх роль у розвитку української культури

3 Ісаєвич Я. Д. Братства та їх роль у розвитку української культури

XVI–XVIII ст. — К.: Наукова думка, 1966. — С. 189.

XVI–XVIII ст. — К.: Наукова думка, 1966. — С. 46.

3 Хижняк З. І., Маньківський В. К. Історія Києво-Могилянської академії. —

4 Грушевський М. Історія української літератури. — В 6-ти томах. Т. 1. —

К.: КМ Академія, 2003. — С. 11.

К.: АТ «Обереги», 1995. — С. 143.

16

17

Навчаючись у братській школі, школярі повинні були виконувати вимоги і правила статуту цих шкіл: бути ввічливими з вчителями, знімати перед старшими і священиками капелюха, не блукати з місця на місце, тихо поводитися на уроках, уважно слухати учителів. Прикладом благочестивою поведінки, за Львівським шкільним статутом, повинні були виступати вчителі (даскали або дидаскали). Так, зокрема, на початку Львівського шкільного статуту зазначається, що «даскал или учитель сея школы, маєть быти благочестив, разумен, смиренномудрый, кроток, воздержливый, не піяница, не блудник, не лихоимець, не гнъвлив, не завистник, не смъхостроитель, не срамословник, не чародъй, не басносказатель, не пособитель єресем, но благочестію поспъшитель, образ благих во всем себе предпоставляюще, и в сицевых добродетелех да будут ученицы якоже учитель их»1. Крім обов’язків дотримуватися порядку в шкільних класах, старші школярі («протосхоли») допомагали учителям, виконували їхні настанови. Також в статуті записано і заохочення: хто краще вчитиметься, той сидітиме на перших лавах у класі, хоч би він був і «барзо нищ» (походив з бідної сім’ї — «дуже нищий»), а ледарі — на «подлейшем месци», тобто на задніх лавах. Це засвідчує, що до Львівської братської школи приймали дітей різних майнових станів, й не лише зі Львова, тому сюди охоче мандрувала молодь з інших міст та сіл всієї України.

Головною задачею братств було заснування православних шкіл для навчання молоді в умовах доволі жорсткої конкуренції з боку католицької системи освіти, яку провадили високоосвічені єзуїти. Школи при найбільших братствах — Львівському (Успенському), Київському (Богоявленському) та Луцькому (Воздвиженському) — були за своєю програмою та рівнем викладання середніми навчальними закладами кінця XVI — початку XVII ст. В них окрім «семи вільних наук» викладали також церковнослов’янську, грецьку та латинську мови. В цих братських школах, як зазначають дослідники, «навчання грамоти ділилося на три етапи: вивчення азбуки, робота з Часословом і Псалтирем… Старші учні (спудеї)

1Грушевський М. Історія української літератури. — В 6-ти томах. Т. 6. — К.: АТ «Обереги», 1995. — С. 144.

вивчали граматику, іноземні мови, займалися хоровим співом, театральними виставами тощо»1.

Окрім навчанню читанню та письму молодших школярів,

вбратських школах навчали граматики слов’янської мови (навчання здійснювалося за підручником, виданим у Львові Іваном Федоровим — див. відповідний підрозділ даного підручника), грецької мови та граматики, арифметики. Також в старших класах братських шкіл викладали діалектику та філософію, риторику, поетику, тому учні вміли складати та писати твори, виголошувати декламації. Всі ці дані про навчальний процес молодших школярів та старших «спудеїв» ми можемо знайти в програмі наук Львівської братської школи за 1586 рік: «Школы львовскоє наука починаєтся: Напервей научившихся складов литер, потом кграмматики учат; при томже и церковному чину учать: читанью, спеванью. Тамже учат на каждый день, абы дъти єдин другого пытал по грецку, абы єму отповъдал по словенску и тыж пытают ся по словенску, абы отповъдано по простой мовъ; а тыж не мают из собою мовити простою мовою єдно словенскою и грецкою. А так нынъ тому учат ся до болших наук, приступаючи ко диалектице и реторице — которые науки по словенску переведенные вынайдено

вшколъ львовськой: русским языком списано диалектику и реторику и иные философские писма школе належачиє. А обычає всея школы и порядки вси в сем листе много бы писати»2.

Але найголовнішою метою цих навчальних закладів була все-таки православна освіта, тобто вивчення православного богослов’я, зокрема спадщини святих отців церкви (Василія Великого, Іоанна Златоустого, Григорія Богослова, Максима Сповідника, Іоанна Дамаскина) з метою протистояння унії та єзуїтам та захисту православної віри. Так, зокрема, в статуті Львівської братської школи ця постанова зазначається дванадцятим пунктом: «повинен будет даскал учити и на писмъ им подавати: от Святого

1Потапенко О. І., Кузьменко В. І. Шкільний словник з українознавства. — К.: Український письменник, 1995. — С. 25.

2Грушевський М. Історія української літератури. — В 6-ти томах. Т. 6. — К.: АТ «Обереги», 1995. — С. 149–150.

18

19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]