Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК міжнародне приватне право.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.03.2015
Размер:
402.94 Кб
Скачать

Академія праці і соціальних відносин

Федерації профспілок України

Юридичний факультет

Кафедра господарського та фінансового права

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС

з курсу

Міжнародне приватне право”

для студентів ІV курсу юридичного факультету

денної форм навчання, спеціальності

7.060101 – “Правознавство”

Київ – 2009

З М І С Т

Вступ 5

Тематичний план курсу 6

Програма курсу 7

Модуль 1 8

Модуль 2 10

Модуль 3 11

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО МОДУЛІВ КУРСУ 13

Теми контрольних робіт 50

(заочна форма навчання) 50

Питання до екзамену 51

Вступ

Курс “Міжнародне право” для студентів юридичного факультету четвертого року навчання має на меті створення комплексу спеціальних юридичних знань, підвищення рівня їх правової культури. Завданнями курсу є здобуття теоретичних і практичних знань з колізійного і матеріально-правового регулювання цивільно-правових відносин з іноземним елементом, зрозумінні міжнародно-правових відносин, тенденцій їх розвитку, з’ясуванні характерних рис правових систем сучасності у зв’язку з іноземним елементом.

Міжнародне приватне право вже давно сформувалося як самостійна галузь права і самостійна навчальна дисципліна. Характерною рисою сьогоднішнього часу є поглиблення інтернаціоналізації всіх сфер життя людського суспільства. В умовах глобалізації будь-який юрист, що веде професійну діяльність, не може обійтися без глибоких знань з міжнародного приватного права.

Міжнародне приватне право можна вважати правом національним але воно тісно пов’язане із правом іноземних держав та міжнародним публічним правом. Порівняльне правознавство (компаративістика) відіграє значну роль у доктрині та практиці міжнародного приватного права.

В рамках курсу “Міжнародне приватне право” вивчаються основи правового регулювання відносин з іноземним елементом. Особливу увагу приділяється основним принципам та поняттям, що використовуються у правовому регулюванні міжнародних приватноправових відносин. Також розглядаються питання цивільного, господарського права, авторського права та суміжних прав, міжнародного транспортного права тощо.

Курс “Міжнародне приватне право” розрахованих на вивчення в межах одного семестру, протягом якого студенти мають опанувати основні поняття міжнародне приватне право, ознайомитись із відповідною джерельною базою, сформувати уяву про основні правові інститути міжнародного приватного права. Зважаючи на інтенсифікацію міжнародних стосунків на приватному рівні, особливу увагу в курсі приділено вивченню правового становища особи, що дасть можливість орієнтуватись у питаннях отримання правової допомоги за кордоном. При розробці планів семінарських занять було враховано необхідність пояснення практичної реалізації правових норм міжнародного приватного права на конкретних прикладах. За допомогою самостійного аналізу правових джерел студенти мають навчитися давати правову оцінку фактичних життєвих обставин в сфері міжнародно-правової діяльності.

У ході засвоєння програми курсу, під час підготовки до семінарських занять та опрацювання тем, що виносяться на самостійне вивчення, студентам рекомендується звертатися насамперед до першоджерел (Конституції та законів України, підзаконних актів, міжнародних договорів). Додаткова література пропонується для більш глибокого засвоєння матеріалу та для розуміння сучасних проблем правового регулювання міжнародних приватноправових відносин.