Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61-66.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
46 Кб
Скачать
☆

66. Ряди совоподібні, козодоєподібні, сизо воронкоподібні, удодоподібні.

Ряд совоподібні. До особливостей скелета сов відносяться: існування відростків основної кістки, своєрідне потрійне зчленування нижньої щелепи з черепом, дуже короткі фалангитретього пальця, рухливість зовнішнього пальця, який може загинатися тому, нарешті, існування у більшості видів (виняток становлять сипухи) виїмки назадньому краю грудної кістки. Оперення дуже рідкісне і м'яке, окремі пір'я тіла - великі, закруглені на кінцях; навколо очей п'ять рядів більш жорстких, рассученних пір'я утворюють променистий віночок, так званий лицьовій диск. Махові пера широких крил широкі, округлені на кінцях і загинаються до тіла; зовнішні опахала перших трьох пір'я нерідко торочкуваті або пилообразно зазубрені; третє і четверте перо - довше інших. Кермові пір'я обрізаного або округленого, звичайно короткого хвоста також загнуті донизу. Ноги оперені звичайно дощенту кігтів. Гострі, довгі кігті їх сильно загнуті. Дзьоб сови, загинається, починаючи від самого заснування, не має по краях жодних вирізок і закінчується коротким гачком, за допомогою якого сови можуть виробляти характерне клацання, що виражає сильне збудження або роздратування. Коротка восковіца завжди прикрита щетинистими пір'ям. Очі сов дуже великі і дивляться прямо вперед, відповідно до положення очних ямок на передній стороні лицевих частин черепа. Однак більшість сов - справжні нічні птахи, і багато з них вільно літають навіть в абсолютно темні ночі, про що можна судити по їх крику. Політ сов цілком беззвучний і дозволяє їм абсолютно непомітно підлітати до сплячих птахів. Гніздами в більшості випадків служать дупла старих дерев, причому яйця кладуться звичайно без жодної підстилки. Яйця сов порівняно малі, завжди білого кольору і мають характерну майже кулясту форму. Ряд козодоєподібні. Розміри порівняно невеликі, більшість видів має масу близько 100 г, і тільки найбільші представники загону - гуахаро - досягають розмірів грача і важать до 400 р. Самці і самки забарвлені однаково, причому забарвлення дрімлюг порівняно одноманітна і багато в чому нагадує забарвлення деревної кори різних дерев . Одна з найхарактерніших рис - короткий і дуже широкий дзьоб з щетінкообразнимі вибриссами по кутах розрізу рота - пристосування до видобутку комах в нічний час на льоту. З нічним способом життя пов'язані також великі розміри дуже чутливих очей і м'яке, пухке оперення, як і у сов. Всі дрімлюги - відмінні літуни. Крила їхні довгі і загострені, з 10, рідше з 11 маховими перами. Хвіст також довгий, з 6 парами кермового пір'я. Дрімлюги - моногамні птахи. До розмноження приступають в кінці першого року життя. Більшість видів гнізд не роблять, самка відкладає 1-4 яйця, які мають зазвичай біле забарвлення, прямо на землю або на дно дупла. В насиживании беруть участь обидва батьки. Пташенята вилуплюються вже зрячими, покритими густим коротким пухом (за винятком гуахаро). Однак, на відміну від виводкових птахів, дрімлюги годують своїх пташенят, причому при годуванні пташенята охоплюють своїм широким дзьобом кінчик дзьоба годує птиці. Ряд удодоподібні. Удод, величиною приблизно з голуба, має довгий, злегка загнутий донизу тонкий дзьоб. На голові добре розвинений віялоподібний охристо-рудий хохол.Оперення строкате, охристо-рижее з чорним і білим. Удод раз у раз розправляє хохол віялом або опускає його назад. Самець і самка забарвлені схоже, але самка тьмяніше. Одуди гніздяться в будь-яких укриттях - в дуплах, купах каменів, ущелинах, під стріхи будинків. Удоди - перелітні птахи, зимують в основному в Африці і Південній Азії, але деякі залишаються на зиму в Туркменії і Південному Закавказзі.  Голос одуда дуже характерний - глухе Трискладове «УПУ-пу». За свій голос він і отримав назву «удод». Удод справляє враження полохливої ​​птиці, хоча дуже охоче гніздиться поблизу людини і робить гнізда в житлових або покинутих будівлях.Найчастіше одудів можна бачити на землі: вони збирають корм - різних наземних і грунтових безхребетних. У разі небезпеки одуд приймає дуже забавну позу: розпластується на землі, розкинувши крила, а свій довгий дзьоб піднімає вертикально.