Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSAK.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
648.16 Кб
Скачать

Операції присвоювання:

В якості операцій використовують: +, -, *, /, %, &, і, >>, <<, ^

Особливості операцій присвоювання:

  1. крім операцій пересилки значення операцій присвоювання має ще і значення рівне результату присвоювання. Це значить, що можна записувати декілька операцій присвоювання, тобто а = в = с=3

  2. натискання комбінованих операцій присвоювання і =і+2, тобто і + = 2 до старшого значення “+” та зробити новим значенням.

Вираз 1 операція = вираз 2; (вир.1) = (вир.1) опер. (вир.2) з тієї різниці, що вираз 1 обчислюється один раз.

В мові С операції з високими пріоритетами обчислюються першими. Самим вищим пріоритетом являється пріоритет, який дорівнює 1. Пріоритети та порядок операцій наведені в таблиці 1.2

Таблиця 1.2 - Приорітети операцій та порядок їх обчислення

Пріоритет

Знак операції

Типи операцій

Порядок виконання

2

() [] . ->

Вираження

Зліва направо

1

- ~ ! * & ++ -- sizeof наведення типів

Унарні

Вправо наліво

3

* / %

Мультиплікаційні

Зліва направо

4

+ -

Адитивні

5

<< >>

Зсув

6

< > <= >=

Відношення

7

== !=

Відношення (рівність)

8

&

Порозрядне І

9

^

Порозрядно виключаюче ІЛІ

10

|

Порозрядне ІЛІ

11

&&

Логічне І

12

||

Логічне ІЛІ

13

? :

Умовна

14

= *= /= %= += -= &= |= >>= <<= ^=

Просте та складове присвоювання

Справа наліво

15

,

Послідовне віднімання

Зліва направо

    1. Робота з побітовими операціями

1.2.1. Умова завдання.

Скласти функцію, яка зрушує вправо біти негативних чисел на два розряди, а біти 0 і 4 позитивних чисел скидає. Елементи фіксованого масиву знакових чисел представити в десятковому і шістнадцятирічному форматі. Вивести результати дій на екран.

1.2.2. Опис методу рішення

Бітова операція в програмуванні - деякі операції над ланцюжками бітів. У програмуванні, як правило, розглядаються лише деякі види цих операцій : логічні побітові операції і бітові зрушення. Бітові операції застосовуються в мовах програмування і цифровій техніці, вивчаються в дискретній математиці.

До бітових операцій також відносять бітові зрушення. При зрушенні значення бітів копіюються в сусідні по напряму зрушення. Розрізняють декілька видів зрушень - логічного, арифметичного і циклічного, залежно від обробки крайніх бітів. Також розрізняють зрушення вліво (у напрямі від молодшого біта до старшого) і вправо (у напрямі від старшого біта до молодшого).

При логічному зрушенні значення останнього біта по напряму зрушення втрачається (копіюючись в біт перенесення), а перший набуває нульового значення.Також розрізняють зрушення вліво (у напрямі від молодшого біта до старшого) і вправо (у напрямі від старшого біта до молодшого). Логічні зрушення вліво і вправо використовуються для швидкого множення і ділення на 2, відповідно.

Мал. 1.3 - Логічне зрушення

Арифметичне зрушення аналогічне логічному, але значення слова вважається знаковим числом, представленим в додатковому коді. Так, при правому зрушенні старший біт зберігає своє значення. Ліве арифметичне зрушення ідентичне логічному.

Мал. 1.4 - Арифметичне зрушення (правий)

При циклічному зрушенні, значення останнього біта по напряму зрушення копіюється в перший біт (і копіюється в біт перенесення).

Рис.1.5 - Циклічне зрушення

Отже, можна прийти до висновку, ща наша функція використовує зрушення вправо для негативних чисел, тобто ділення на 2, а 0 і 4 біти позитивних чисел скидуються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]