Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Морська експансія вікінгів.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
271.36 Кб
Скачать

Заключення

Для багатьох людей , що населяли узбережжя і долини великих річок , набіги, грабежі ,вбивства , і викрадення в рабство мали катастрофічні наслідки . багато розорялися , вносячи вклади в рахунок величезних сум відкупу від вікінгів. церкви і монастирі позбавлялися своїх скарбів , а деякі монастирські громади змушені були шукати притулку в інших , більш безпечних місцях. багаті єпископські резиденції на деякий час спорожніли , а в інших місцях церковні організації розпалися. Немає сумніву в тому , що набіги вікінгів , сприяли політичному розпаду Західно -Франкського королівства ,завдяки якому , активність вікінгів тут стала взагалі можливою. Разом з тим , історії про те , що вікінги спустошували цілі місцевості , відносяться до більш пізнього періоду і були , безсумнівно , навіяні міфами про вікінгів , під впливом яких перебувала більшість жителів Західної Європи. лише в Нормандії , де сильний рід скандинавських володарів утвердилися на цій землі і поширили тут свою владу , ми знаходимо достовірні свідчення про довготривалі поселення. У цих краях вплив вікінгів позначилося найпереконливішим чином . У Скандинавії зв'язки із Західною Європою також залишили глибокий слід.

Особливо сильний вплив відчувався в Данії. Сюди надходили багато предметів розкоші із Західної Європи , за допомогою торгівлі . Помітний вплив зробили і військові набіги , видобуток від яких був колосальним. Збереглися письмові дані про те , що в 9 столітті вікінгам було офіційно виплачено в цілому 44 250 фунтів золота і срібла. Сюди можна приплюсувати і незафіксовані доходи від продажу рабів або викупу , одержуваного за знатних бранців. Багато дорогоцінних металів було переплавлено в золоті та срібні прикраси в скандинавському стилі , а багато чого залишалося в Європі і використовувалося вікінгами на місці. Повсюдно , особливо в Данії , було знайдено безліч оброблених сріблом франкських мечів і багато інших предметів, що нагадують про знамениті походи до Західної Європу. Про походи згадують також багато рунічних написів.

Скандинавські народи заявили про себе на європейській арені в період між 800 і 1050 роками. Їх несподівані бойові рейди сіяли страх у благополучних країнах , які, загалом - то , були звичні до воєн . Контакти між північними країнами і рештою Європи сягають корінням в далеке минуле , що доводять археологічні розкопки. Торгівля і культурний обмін почалися багато тисячоліть до нашої ери. Проте , Скандинавія залишалася віддаленим куточком Європи , який не мав великого політичного і економічного значення . Північна Європа і надалі продовжувала відрізнятися від передових країн середньовіччя і трохи відставати від них у своєму розвитку , але проте відтепер , цей розвиток був частиною загальноєвропейської еволюції. Загальновідомо , що в поданні суспільства образ вікінга , суто негативний. Але виник він , з волі сучасників вікінгів , священнослужителів - хроністів , які були переповнені страху через часті набіги « північних воїнів ». але не слід забувати , що вікінгам не чужа була і творча діяльність . З їхніх лав вийшли королі , що брали участь у великій політиці , будівельники мостів і фортець , а також купці , які вели торгівлю далеко за межами Батьківщини , на величезних просторах від Північної Норвегії до Хедебю , торгового центру на південному краю Данії , від Русі до торгового міста Бірки поблизу Стокгольма , від Ісландії до Ірландії , де за активної участі вікінгів виникли самі великі міста .

Серед вікінгів були першопроходці , які заселяли пустинні території Північної Атлантики , Фарерські острови , Ісландію і Гренландію . Відомо , що вікінги були першими європейцями , які досягли берегів Америки близько 1000 року. У деяких місцях вікінги осідали на завойованих територіях , обробляли землю , налагоджували контакти з місцевими жителями. Так було, наприклад, в Англії і в Дубліні , де вікінги заснували торгові колонії. Епоха вікінгів , хоча і не визначала повністю історичну долю Європи , внесла все ж помітний внесок в життя різних регіонів світу , в тому числі і самої Скандинавії.