Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТРАХУВАННЯ.doc
Скачиваний:
201
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

1. Фінансова надійність страховика забезпечується:

а) розміром статутного фонду;

б) кількістю учасників страховика;

в) видами страхування;

г) величиною страхових резервів;

д) збалансованим страховим портфелем.

2. Виплати зі страхових відшкодувань + витрати на ведення справи + відрахування в резервні фонди =

а) доходи страхової компанії;

б) витрати страхової компанії;

в) балансовий прибуток

г) немає правильної відповіді.

3. Який показник використовують для характеристики фінансової стабільності страхової компанії?

а) коефіцієнт Альтмана;

б) коефіцієнт Коньшина;

в) обсяг зобов'язань страховика;

г) все перераховане вище.

4. Страхові платежі + доходи від фінансових вкладень + доходи від інвестицій + надходження з резервів + інші доходи =

а) доходи страхової компанії;

б) витрати страхової компанії;

в) балансовий прибуток;

г) немає правильної відповіді.

5. Винагорода, яку сплачує страховиком посередникам: агентам, брокерам,

маклерам, за залучення клієнтів, - це:

а) комерційна таємниця;

б) комісія страхова;

в) інвестиції;

г) все перераховане вище.

6. Яке поняття характеризує наведене визначення:

→Безумовна здатність виконувати зобов'язання з виплати страхової суми або страхового відшкодування страхувальникові або застрахованій особі за договорами страхування.

→Відображають розмір не виконаних на даний момент часу зобов'язань страховика по страхових виплатах; відзначена необхідність формування цих резервів з урахуванням певних нормативів.

→Характеризує ряд аналітичних показників, досягається насамперед за рахунок постійного балансування доходів і витрат або перевищення доходів над витратами.

Розв’язування задач

Задача 1. Страхова компанія “Промінь” має надходження страхових премій в сумі 1,8 млн грн, перестраховикам сплачено 240 тис. грн. Страхові виплати – 1100 тис. грн, в тому числі компенсовано перестраховиками – 120 тис. грн.Визначте нормативний показник платоспроможності.

Задача 2. У таблиці наведені дані щодо діяльності страхових компаній (СК1 та СК2) у поточному періоді. Використовуючи дані таблиці,порівняти платоспроможність та доходність страхових компаній.

Показник діяльності страховика СК1, тис. грн СК2, тис. грн

Активи по балансу 8335,5 7081,4

Нематеріальні активи 20,7 13,5

Страхові резерви та інші зобов’язання

по балансу 3050,5 2347,7

Чистий прибуток (збиток) 601,4 249,3

Страхові премії 8554,3 5664,1

Сума премій, сплачених перестраховикам 699,4 247,6

Страхові виплати 4045 1879,4

Суми виплат, компенсованих

перестраховиками 3,8 0,4

Задача 3. Визначте фінансову стійкість через недостатність коштів за страховими компаніями “Альфа” та “Бета”. Вихідні дані:

− у страхової компанії “Альфа” страховий портфель складається з 720 договорів, а у страхової компанії “Бета” – з 329 договорів;

− у страхової компанії “Альфа” середня тарифна ставка складає 2,0 грн зі 100 грн страхової суми, а у страхової компанії “Бета” – 2,8 грн зі 100 грн страхової суми.

Задача 4. Розрахувати рівень виплат і дати оцінку збитковості (вигідності) окремих видів страхування для страхової компанії “Промінь” за такими даними:

− добровільним страхуванням наземних транспортних засобів страхові виплати склали 100,25 тис. грн, сума страхових премій – 317,200 тис. грн, нетто-ставка – 5,2 грн, брутто-ставка – 7,5 грн зі 100 грн страхової суми;

− добровільним страхуванням відповідальності власників наземних транспортних засобів страхові виплати склали 780,2 тис. грн, сума страхових премій – 565230 грн, нетто-ставка – 8,1 грн, брутто- ставка – 9,2 грн із 100 грн страхової суми.

Задача 5. Дати оцінку рентабельності страхової компанії, виходячи з таких умов: загальний обсяг страхових платежів склав 115 тис. грн, страхової виплати – 54 тис. грн, відрахування в страхові резерви та запасні фонди – 2,5 тис. грн, відрахування на превентивні заходи – 1,2 тис. грн, витрати на ведення справи – 2,12 тис. грн.

Задача 6. У страхової компанії “Альфа” страховий портфель складається з 340 укладених договорів, а у страхової компанії “Бета” – з 240 договорів. Середня тарифна ставка зі 100 грн страхової суми у страхової компанії “Альфа” – 0,33 грн, у страхової компанії “Бета” – 0,4 грн. Визначте ступінь недостатності коштів для кожної страхової компанії.

Задача 7. У таблиці наведені дані щодо діяльності страхової компанії у поточному періоді. Сфера діяльності компанії – ризикове страхування.

Показник Значення показника, тис. грн

Активи по балансу 7081,4

Нематеріальні активи 13,5

Високоліквідні активи 1230,8

Загальна сума зобов’язань по балансу 2347,7

Чистий прибуток 249,3

Страхові премії 5664,1

Сума премій, сплачена перестраховикам 247,6

Дебіторська заборгованість 526,5

Страхові виплати та витрати 1879,4

Використовуючи дані таблиці та дані додатка Г, розрахувати:показник дебіторської заборгованості, показник ліквідності активів показник ризику страхування, зворотний показник платоспроможності, показник доходності, показник обсягів страхування (андерайтингу), показник змін у капіталі (вважаємо, що змін не відбулося), показник змін у сумі чистих премій за всіма полісами (вважаємо, що змін не відбулося), показник незалежності від перестрахування, показник відношення чистих страхових резервів до капіталу, показник доходності інвестицій. Дати оцінку фінансового стану страховика на підставі порівняння фінансових показників з нормативними значеннями.

Задача 8. Страхова компанія отримала страхові премії на суму 51 млн. грн. Величина страхових резервів на кінець періоду становить 20 млн. грн. Сума страхових відшкодувань за звітний період – 20,5 млн. грн. Витрати на ведення страхової справи – 10 млн. грн. Визначте показники фінансової стійкості страхової компанії: рівень страхових виплат, коефіцієнт фінансової стійкості (Кф.с.), прибуток від страхової діяльності (Пс.д.).

Задача 9. Підприємство має намір застрахувати своє майно в найбільш фінансово стійкій страховій компанії. Свої послуги підприємству запропонували дві страхові компанії, які мають такі показники страхової діяльності (табл.12.1):

Таблиця 12.1

Показники діяльності

Страхова компанія «Кредо»

(млн. грн.)

Страхова компанія

«Еліпс»

(млн. грн.)

1. Статутний капітал

25, 23

18, 91

2. Нараховані премії

85, 2

83, 3

3. Сплачені відшкодування

26,9

37,5

4. Витрати на ведення страхової діяльності

11,45

10,32

5. Страхові резерви

30,0

31,9

В якій страховій компанії підприємству вигідніше застрахувати своє майно?

Задача 10. Розрахувати нормативний запас платоспроможності страхової компанії, що здійснює ризикові види страхування при загальній сумі страхових виплат у звітному році 310 000 грн. та виплат, сплачених перестраховиками – 80 000 грн. Сума надходжень страхових премій у такому році дорівнює 450 000 грн.

Задача 11. Визначте платоспроможність компанії зі страхування життя на підставі таких даних:

− валюта балансу – 12400 тис. грн.;

− нематеріальні активи – 860 тис. грн.

− резерви зі страхування життя – 3400 тис. грн.

Задача 12. Визначте платоспроможність страхової компанії, що займається ризиковим страхуванням на підставі таких даних:

− валюта балансу – 10 000 тис. грн.;

− нематеріальні активи – відсутні;

− технічні резерви – 7 500 тис. грн.;

− надходження страхових премій за попередні 12 місяців – 18 000 тис. грн.;

− сума премій, сплачених перестраховикам – 200 тис. грн.;

− виплата страхового відшкодування за попередні 12 місяців – 9 500 тис. грн.;

− страхові виплати, сплачені перестраховиками – 150 тис. грн.

Термінологічний словник

Активи матеріальні– майно фізичної чи юридичної особи у вигляді капітальних (нерухомість, устаткування тощо) та фінансових (кредити, цінні папери) засобів.

Активи нематеріальніактиви у вигляді прав користування земельними ділянками, природними ресурсами, патенти, ноу-хау, програмні продукти, монопольні права та привілеї.

Активи страховика інвестовані в цінні папери, нерухомість, розміщені на рахунках у банках кошти страховика, джерелами яких є статутний фонд, страхові резерви та ін.

Банкрутство– нездатність боржника розраховуватися за своїми зобов’язаннями у зв’язку з відсутністю коштів. Офіційно компанія оголошується банкрутом після рішення відповідного суду щодо неплатоспроможності як боржника.

Вільні резерви власні кошти страхової компанії, що призначенням яких є додаткове забезпечення платоспроможності страхової компанії.

Запас платоспроможності фактичний показник надійності страховика, що розраховується як різниця загальної вартості активів та вартості нематеріальних активів і загальної суми зобов’язань.

Збитковість страхової суми – показник, що показує ймовірність збитку розраховується у відсотках як відношення страхових відшкодувань та страхових сум всіх застрахованих об’єктів.

Інвестиційна стратегія вибір ефективних напрямів інвестування власних коштів страховика, а також розміщення страхових резервів.

Інвестиційна діяльність– сукупність операцій за придбання довгострокових активів, а також короткострокових інвестицій, що не є еквівалентами грошових коштів.

Коефіцієнт збитків – показник, що розраховується як відношення оплачених претензій і тих, що підлягають оплаті, до величини зароблених премій.

Ліквідність – 1) здатність страховика своєчасно виконувати власні зобов’язання; 2) показник, який характеризує здатність швидко реалізувати матеріальні цінності і отримати гроші, необхідні для покриття зобов’язань.

Ліквідність активів можливість швидкої конвертації активів на грошові кошти з метою нагального виконання зобов’язань.

Платоспроможність страховика – здатність страховика виконувати власні зобов’язання.

Портфель відповідальності – загальна сума відповідальності страховика або перестраховика за всіма діючими полісами.

Принцип безпеки– при розміщенні активів, що забезпечують зворотність засобів у повному обсязі, має бути зведена до мінімуму імовірність інвестиційного ризику.

Принцип диверсифікації– розподіл інвестиційного ризику повинен здійснюватися на різні групи активів, щоб забезпечити більш високий ступінь стійкості інвестиційного портфеля страховика.

Принцип ліквідності– структура вкладень має бути такою, щоб у будь-який час активи могли бути перетворені в грошові кошти в мінімальний термін з мінімальними втратами. Максимальну лік відність має готівка. При здійсненні ризикових видів страхування до ліквідності висуваються більш високі вимоги.

Принцип (прибутковості) рентабельності– прибуток не є домінуючим чинником, однак дає можливість компанії зберегти свої позиції в умовах конкурентного ринку. Таким чином, активи при їхньому розміщенні повинні приносити постійний дохід, за рахунок якого можуть покриватися збитки від страхової діяльності.

Резерв збитків заявлених, але неурегульованихформується для забезпечення виплат за страховими випадками, що мали місце у звітному або попередньому періодах, про факт настання яких уже було заявлено страховику у встановленому порядку, але виплати ще зроблені не цілком або взагалі не зроблені. Обсяг резерву відповідає сумі заявлених збитків за звітний період, збільшеної на суму неурегульованих збитків попереднього періоду і зменшеної на витрати за вже сплаченими збитками. Якщо збиток заявлений, однак його точна сума ще не встановлена, резервується максимально можлива сума відповідальності в межах страхової суми.

Резерв збитків що відбулися, але не заявлені, формується у зв’язку з можливими виплатами за страховими випадками, що настали, про факт настання яких ще не було заявлено страховику у встановлюному порядку на звітну дату. Достатній обсяг резерву на практиці встановити складно, однак портфель страховика може містити такі договори страхування, за якими може очікуватися виявлення збитку протягом тривалого часу після факту настання страхового випадку.

Резерв катастрофстворюється звичайно з метою забезпечення страхових виплат на випадок великомасштабних катастроф або промислових аварій, у результаті чого страхові виплати можуть значно перевищити середню величину збитковості, закладену в тарифах. Формується страховиками, портфель яких містить договори високо-ризикового страхування.

Резерв коливаньзбитковості створюється для компенсації витрат на здійснення виплат у випадку, якщо зменшення збитковості в поточний період перевищує середній рівень, що покладений в основу розрахунку тарифу. У роки успішної діяльності резерв поповнюється за рахунок прибутку від страхової діяльності. У збиткові роки засоби вилучаються на покриття витрат на проведення страхових операцій.

Резерви страхові грошові кошти, що утворюються страховиком з метою забезпечення виплат страхових сум і страхового відшкодування.

Резерви технічні – сукупність резервів незароблених премій і резервів збитків, що створюється з метою забезпечення майбутніх виплат страхових відшкодувань за загальними видами страхування.

Страхове поле – максимальна кількість об’єктів, котрих можна застрахувати на добровільних засадах.

Страховий портфель 1) кількість застрахованих об’єктів або чинних договорів страхування; 2) обсяг сумарної відповідальності страховика за всіма діючими полісами.

Фінансова надійність — здатність страховика виконувати прийняті страхові зобов’язання за договорами страхування і перестрахування.

Централізовані резервні фонди– фонди, що утворюються Моторним (транспортним) страховим бюро України та іншими подібними організаціями для забезпечення платоспроможності страховиків, що здійснюють деякі види страхування; формуються за рахунок внесків страховиків-членів цих організацій.

Література:[4]; [5]; [13]; [17]; [20]; [21]; [28]; [42]; [43]; [47]; [48]; [49]; [56].