Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Задача 1

.docx
Скачиваний:
133
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
26.5 Кб
Скачать

Задача 6

1)Хто має право накладати дисциплінарні стягнення на секретаря судового засідання?

Відповідно до ч.1 ст 149 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів»:

1. Організаційне забезпечення роботи суду здійснює його апарат, який очолює керівник апарату.

Оскільки за ч.9 ст 149 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів»:

9. До штату апарату судів загальної юрисдикції входять секретарі судового засідання, наукові консультанти та судові розпорядники.

То, відповідно до ч.4 ст 149 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів»:

4. Керівник апарату суду призначає на посаду та звільняє з посади працівників апарату суду, застосовує до них заохочення та накладає дисциплінарні стягнення.

Отже,голова суду на мав права накладати дисциплінарні стягнення на секретаря судового засідання,оскільки це повноваження керівника апарату суду.

2)Який вид повноважень здійснював голова місцевого суду?

Відповідно до ст. 24 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів»:

1. Голова місцевого суду:

1) представляє суд як орган державної влади у зносинах з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами;

2) визначає адміністративні повноваження заступника голови місцевого суду;

3) контролює ефективність діяльності апарату суду, вносить керівникові територіального управління Державної судової адміністрації України подання про призначення на посаду керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду та про звільнення їх з посад, а також про застосування до керівника апарату суду, його заступника заохочення або накладення дисциплінарного стягнення відповідно до законодавства;

4) видає на підставі акта про призначення (обрання) суддею чи звільнення судді з посади відповідний наказ;

5) повідомляє Вищу кваліфікаційну комісію суддів України про наявність вакантних посад у суді в десятиденний строк з дня їх утворення;

6) забезпечує виконання рішень зборів суддів місцевого суду;

7) контролює ведення в суді судової статистики, дбає про інформаційно-аналітичне забезпечення суддів з метою підвищення якості судочинства;

8) забезпечує виконання вимог щодо підвищення кваліфікації суддів місцевого суду;

8-1) вносить на розгляд зборів суду пропозиції щодо кількості та персонального складу слідчих суддів;

9) здійснює інші повноваження, визначені законом.

2. Голова місцевого суду з питань, що належать до його адміністративних повноважень, видає накази і розпорядження.

3) Яка природа взаємовідносин голови суду і судді суду?

Голова суду виконує такі такі повноваження стосовно суддів суду:

ч 4 ст 24: видає на підставі акта про призначення (обрання) суддею чи звільнення судді з посади відповідний наказ;

ч 8 ст 24 забезпечує виконання вимог щодо підвищення кваліфікації суддів місцевого суду;

ч 8-1 ст 24:вносить на розгляд зборів суду пропозиції щодо кількості та персонального складу слідчих суддів;

Задача 7

1)Чи були компетентними зборі суддів у вирішенні питання, з яким звернувся до них суддя?

Відповідно до ч.2 ст 115 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів»:

2. Збори суддів скликаються головою відповідного суду за власною ініціативою або на вимогу не менш як третини від загальної кількості суддів даного суду.

Отже, збори суддів могли задовольнити прохання судді Р. лише у тому випадку, якщо голова суду пропонує перевести його до судової палати з кримінальних справ. Відповідно до умов задачі, голова суду такої пропозиції не надавав.

2) Які наслідки позитивного вирішення прохання судді?

Наслідком позитивного вирішення прохання судді є скасування рішення зборів суддів,тому шо відповідно до ч.2 ст 115 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» збори не повинні були бути скликаними за ініціативи одного судді.

3) Які повноваження зборів суддів?

1. Відповідно до ч.5 ст 115 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» до компетенції судових зборів місцевих та апеляційних судів входять наступні повноваження: 5. Збори суддів місцевих та апеляційних судів:  1) обговорюють питання щодо внутрішньої діяльності суду чи роботи конкретних суддів або працівників апарату суду та приймають з цих питань рішення, які є обов'язковими для суддів та  працівників даного суду;  2) визначають спеціалізацію суддів з розгляду конкретних категорій справ відповідної судової юрисдикції за пропозицією голови суду;  3) заслуховують звіти суддів, які обіймають адміністративні посади в даному суді, та керівника апарату суду;  4) подають відповідній раді суддів пропозиції щодо делегатів на конференцію суддів;  5) здійснюють інші повноваження, передбачені цим Законом. 

4)Яке призначення органів суддівського самоврядування,які вони мають організаційні форми?

 До завдань суддівського самоврядування належить вирішення питань щодо:  1) забезпечення організаційної єдності функціонування органів судової влади;  2) зміцнення незалежності судів, суддів, захист від втручання в їхню діяльність;  3) участі у визначенні потреб кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів та контроль за додержанням установлених нормативів такого забезпечення;  4) вирішення питань щодо призначення суддів на адміністративні посади в судах у порядку, встановленому цим Законом;  5) призначення суддів Конституційного Суду України;  6) призначення суддів до складу Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в порядку, встановленому законом.  Організаційні форми у ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» закріплені у 114 ст. Стаття 114. Організаційні форми суддівського самоврядування  1. Організаційними формами суддівського самоврядування є збори суддів, ради суддів, конференції суддів, з'їзд суддів України.  2. Суддівське самоврядування в Україні здійснюється через:  1) збори суддів місцевого суду, апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду, Верховного Суду України;  2) ради суддів відповідних судів;  3) конференції суддів відповідних судів;  4) Раду суддів України;  5) з'їзд суддів України.  3. Порядок здійснення суддівського самоврядування визначається відповідно до Конституції України ( 254к/96-ВР ) цим Законом, іншими законами, а також регламентами і положеннями, що приймаються органами суддівського самоврядування згідно з цим  Законом.