Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

задача

.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
25.82 Кб
Скачать

Задача 14

Чи були підстави для відмови? Які саме?

Так,підстави були, оскільки за ч2 ст 28 ЗУ «Про прокуратуру»:

2. Кожен, хто відповідає встановленим вимогам до кандидата на посаду прокурора, має право звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів із заявою про участь у доборі кандидатів на посаду прокурора.

А громадянин У звернувся до прокуратури області замість подання заяви до КДКП.

Також відповідно до ч 1 ст. 27 ЗУ «Про прокуратуру»:

1. Прокурором місцевої прокуратури може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше двох років та володіє державною мовою.

Громадянин не мав такого стажу роботи

2) Назвіть вимоги, що пред’являються до осіб,які призначаються на посаду прокурора

Відповідно до ст. 27:

1. Прокурором місцевої прокуратури може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше двох років та володіє державною мовою.

2. Прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи на посаді прокурора не менше трьох років.

3. Прокурором Генеральної прокуратури України може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи на посаді прокурора не менше п’яти років.

4. Військовими прокурорами призначаються громадяни з числа офіцерів, які проходять військову службу або перебувають у запасі і мають вищу юридичну освіту.

5. Не може бути призначена на посаду прокурора особа, яка:

1) визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;

2) має захворювання, що перешкоджає виконанню обов’язків прокурора;

3) має незняту чи непогашену судимість або на яку накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення.

Задача 15

Відповідно до ст. 24 ЗУ «Про прокуратуру»

1. Право подання позовної заяви (заяви, подання) в порядку цивільного, адміністративного, господарського судочинства надається Генеральному прокурору України, його першому заступнику та заступникам, керівникам регіональних та місцевих прокуратур, їх першим заступникам та заступникам.

2. Право подання цивільного позову у кримінальному провадженні надається прокурору, який бере в ньому участь.

3. Право подання апеляційної чи касаційної скарги на судове рішення в цивільній, адміністративній, господарській справі надається прокурору, який брав участь у судовому розгляді, а також незалежно від участі в розгляді справи прокурору вищого рівня: Генеральному прокурору України, його першому заступнику та заступникам, керівникам регіональних та місцевих прокуратур, першим заступникам та заступникам керівників регіональних прокуратур.

При цьому прокурор повинен надати суду письмову згоду законного представника або органу, якому законом надано право захищати права, свободи та інтереси відповідної особи, або органу державної влади, органу місцевого самоврядування чи іншого суб’єкта владних повноважень на здійснення ним представництва.

4. Право подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами в цивільній, адміністративній, господарській справі надається Генеральному прокурору України, його першому заступнику та заступникам, керівникам регіональних прокуратур.

5. Право подання апеляційної, касаційної скарги, заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, заяви про перегляд судового рішення Верховним Судом України на судове рішення у кримінальній справі надається прокурору, який брав участь у судовому розгляді, а також незалежно від його участі в розгляді справи прокурору вищого рівня: Генеральному прокурору України, його першому заступнику та заступникам, керівникам регіональних прокуратур, їх першим заступникам та заступникам.

6. Змінити, доповнити, відкликати, відмовитися від позову (заяви, подання), апеляційної, касаційної скарги, заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, заяви про перегляд судового рішення Верховним Судом України має право прокурор, який її подав, або прокурор вищого рівня.

7. Повноваження прокурорів, передбачені цією статтею, здійснюються виключно на підставах та в межах, передбачених процесуальним законодавством.

Задача 17

Відповідно до ч 2 ст. 23 ЗУ «Про прокуратуру»:

2. Прокурор здійснює представництво в суді інтересів громадянина (громадянина України, іноземця або особи без громадянства) у випадках, якщо така особа не спроможна самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність, а законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист.

4. Наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді.

Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва.

Прокурор зобов’язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб’єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб’єктом владних повноважень.

Отже,прокурор вчинив неправомірно.

Задача 18

Sashenka Plahova

Відповідно до ст.9, 10 Постанови ВРУ Про затвердження Дисциплінарного статуту прокуратури України Стаття 9. Дисциплінарними стягненнями є: 1) догана; 2) пониження в класному чині; 3) пониження в посаді; 4) позбавлення нагрудного знаку "Почесний працівник  прокуратури України"; 5) звільнення; 6) звільнення з позбавленням класного чину.  Стаття 10. Генеральний прокурор України має право  застосовувати дисциплінарні стягнення, зазначені у статті 9 цього  Статуту, в повному обсязі, за винятком випадків, передбачених  частиною другою цієї статті.  Позбавлення або пониження в класному чині державного радника  юстиції 1, 2, 3 класів провадиться Президентом України за поданням  Генерального прокурора України.  Прокурори Кримської АРСР, областей, міста Києва та прирівняні  до них прокурори мають право застосовувати такі дисциплінарні  стягнення: догану, пониження в посаді, звільнення, крім пониження  на посаді і звільнення працівників, які призначаються Генеральним  прокурором України. При необхідності застосування заходу  дисциплінарного стягнення, що перевищує повноваження зазначених  прокурорів, вони вносять подання Генеральному прокурору України.  Особи, нагороджені нагрудним знаком "Почесний працівник  прокуратури України", можуть бути звільнені з роботи лише за попередньою згодою Генерального прокурора України.  Міські і районні прокурори, інші прирівняні до них прокурори  вносять подання вищестоящому прокурору про накладення  дисциплінарного стягнення на підлеглих їм прокурорсько-слідчих  працівників.