Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3 Рахункова палата та питання семінару.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
36.53 Кб
Скачать

3. Порядок діяльності та акти Рахункової палати

Контроль за виконанням Державного бюджету України Рахункова палата організує і проводить на основі річних і поточ­них планів, які формуються з урахуванням усіх видів і напрямів діяльності Рахункової палати та конкретних доручень Верховної Ради України, її комітетів.

Позапланові контрольні заходи проводяться за рішеннями Колегії Рахункової палати на підставі постанов або протоколь­них доручень Верховної Ради України, звернень комітетів Вер­ховної Ради України та запитів народних депутатів України, за якими Верховна Рада приймає рішення.

Рахункова палата має право контролювати також місцеві Державні адміністрації та органи місцевого самоврядування, під­приємства, установи, організації, банки, кредитні установи, гос­подарські товариства, страхові компанії, інші фінансові установи і їх спілки, асоціації та інші об'єднання незалежно від форм влас­ності, об'єднання громадян, недержавні фонди та інші недержавні некомерційні громадські організації у тій частині їх діяльності яка стосується використання коштів Державного бюджету України. Законодавство України передбачає, що на запити Рахункової палати у процесі здійснен­ня нею своїх функцій всі органи державної влади і органи місце­вого самоврядування, підприємства, установи, організації неза­лежно від форм власності та їх посадові особи зобов'язані нада­вати інформацію, що стосується об'єктів контролю та є необхід­ною для здійснення перевірки, ревізії та обстеження.

Рахункова палата за встановленими формами щоквартально подає Верховній Раді України оперативний звіт про хід виконан­ня Державного бюджету України, в якому наводяться фактичні відомості про формування доходів і проведені витрати порівняно з показниками, затвердженими законом про Державний бюджет України поточного року, і показниками за відповідний період або квартал попереднього року.

Рахункова палата за дорученням Верховної Ради України може давати висновки і проводити експертизу проектів законо­давчих актів з питань управління і розпорядження об'єктами права державної власності, якщо їх з цією метою попередньо на­правили до Рахункової палати суб'єкти права законодавчої іні­ціативи.

Про виявлені факти порушення закону, а також заподіяння державі шкоди Рахункова палата інформує Верховну Раду України, а у разі виявлення порушень закону, що тягнуть за со­бою адміністративну або кримінальну відповідальність, за рішен­ням Колегії Рахункової палати передає відповідні матеріали до правоохоронних органів.

Посадовим особам Рахункової палати забороняється втруча­тися в оперативну діяльність об'єктів, що перевіряються, а також оприлюднювати свої висновки до завершення перевірок чи реві­зій та оформлення їх результатів актом, який затверджує Колегія Рахункової палати.

Висновки Рахункової палати не можуть містити політичних оцінок рішень, що їх приймає Верховна Рада України та органи виконавчої влади у межах їхньої компетенції.

Однією з форм роботи Рахункової палати є засідання Колегії Рахункової палати. Колегія Рахункової палати розглядає на своїх засіданнях питання планування й організації роботи Рахункової палати, методології контрольно-ревізійної діяльності, підготовки звітів та інформаційних повідомлень, які направляються до Вер­ховної Ради України та її комітетів, а також матеріали перевірок, ревізій і обстежень, що вимагають прийняття колегіального рішення.

Постанови та висновки Колегії Рахункової палати мають бу­ти розглянуті у встановлений нею термін, але не пізніше ніж протягом 15 календарних днів з дня їх отримання.

Якщо у процесі перевірок і ревізій виявлено привласнення грошових або матеріальних ресурсів, а також факти корупції та інші зловживання Рахункова палата зобов'язана негайно за рі­шенням її Колегії передати матеріали перевірок або ревізій до правоохоронних органів та повідомити про це Верховну Раду України

Рахункова палата систематично аналізує підсумки планових і поточних контрольних заходів, узагальнює та досліджує причи­ни й наслідки виявлених відхилень і порушень у процесі форму­вання доходів та витрачання коштів Державного бюджету Украї­ни, зберігання та використання майна, що є об'єктом права дер­жавної власності, надання валютних і кредитно-фінансових ресурсів за їх цільовим призначенням.

У ході аналізу і узагальнення інформації, яку отримує Рахункова палата під час здійснення перевірок, ревізій та обстежень, вона розробляє і подає Верховній Раді України пропозиції про вдосконалення законодавчих актів, що регулюють бюджетні, фі­нансово-кредитні, цивільно-правові та інші відносини.

Питання для перевірки

  1. Розкрити організаційний і правовий статус Рахункової палати.

  2. Сформувати функції і принципи діяльності Рахункової палати.

Розглянути порядок діяльності Рахункової палати.

Питання до семінару:

  1. Правовий та організаційний статус Рахункової палати Верховної Ради..

  2. Принципи, функції та повноваження Рахункової палати Верховної Ради..

  3. Порядок діяльності та акти Рахункової палати Верховної Ради.

  4. Контроль та гарантії діяльності Рахункової палати.

Теми рефератів

  1. Місце та роль Рахункової палати Верховної Ради України.

  2. Повноваження Голови Рахункової палати Верховної Ради України.

  3. Порядок призначення Голови Рахункової палати, його заступників, головних контролерів та секретаря.

Тестові завдання

  1. Голова Рахункової Палати призначається на посаду

а) Президентом за поданням Прем’єр-Міністра

б) Прем’єр-Міністром за поданням міністра фінансів

в) Верховною Радою за поданням Голови ВРУ

  1. Призначення Голови Рахункової палати провадиться

а) таємним голосуванням строком на 7 років

б) таємним голосуванням списком строком на 10 років

в) відкритим голосуванням строком на 3 роки

  1. Посадовим особам Рахункової палати

а) надано право втручатися в діяльність об’єктів, що перевіряються

б) забороняється втручатися в діяльність об’єктів, що перевіряються

в) надано право втручатися в кадрові питанні об’єктів, що перевіряються

  1. Рахункова палата ВРУ - це

а) вищий орган державного контролю обліку виборців

б) вищий орган державного фінансово-економічного контролю

в) вищий орган державного контролю за доходами держслужбовців

  1. К завданням Рахункової палати не відноситься

а) забезпечення недоторканості кордону

б) контроль за утворенням і погашенням внутрішнього і зовнішнього боргу

  1. Роботою Рахункової палати ВРУ керує

а) керівник

б) голова

в) уповноважений

  1. Головою Рахункової палати може бути обраний громадянин України, якому виповнилося

а) 30 років

б) 35 років

в) 40 років

г) законодавством не визначено

  1. Керівник Рахункової палати ВРУ обирається на

а) 7 років таємним голосуванням

б) 5 років відкритим голосуванням

в) 3 роки таємним голосуванням

  1. К принципам діяльності Рахункової палати не відноситься

а) плановість

б) незалежність

в) екологічна безпека

г) гласність

  1. Кошти на утримання Рахункової палати виділяються

а) з благодійних фондів

б) з Держбюджету

в) з грошей професійних спілок