Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Институт / FI-12 / 14 / Lab_Int_14.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
73.73 Кб
Скачать

Оголошення функцій

Що значить «оголошення функції»? Описуючи функцію, ви говорите 6payзеру: «Я збираюся завести собі от таку маленьку функцію, і ось те, що вона буде вміти». Коли браузер завантажить сторінку, він побачить ваше послання і буде знать куди бігти, якщо раптом трапиться виклик якої-небудь функції. Більшість програмістів справедливо воліють розміщати оголошення функцій у розділі <head>, хоча це не є офіційною вимогою. З технічної точки зору, функції можуть бути визначені (оголошені) де завгодно, хоч у самому кінці сторінки. Оголошення розташовується усередині контейнера <script>, причому необов'язково тільки одне. Насправді, JavaScript у цьому змісті поводиться трохи загадково, оскільки всі елементи <script>, складені місці, саме і складають весь скрипт. розглянемо формат визначення функції:

<script type="text/javascript"> <!-- ховаємо скрипт

function ім'я_функції(формальний_параметр) {

...код функції...

return (нове_значення)

}

//закінчили ховатися-->

</script>

Пам’ятайте, що, коли скрипт викликає функцію, він часто передає в неї фактичний параметр, що підставляється замість формального. Потрібно не забути вказати ім'я формального параметра. Якщо функція призначена для виконання справжніх обчислень, можна дати змінній яке-небудь ім'я типу first_num. Потім його можна використовувати у формулах: new_num=first_num + 3. Даючи ім'я вхідному параметру функції, ви тим самим створюєте змінну. Комп'ютер резервує для її розміщення деякий відрізок пам'яті і дає йому ім'я. Можна привласнити йому яке-небудь значення, а потім навіть використовувати у своєму скрипті. Наприклад:

У тілі скрипта посилаємо значення 5 у функцію.

Функція одержує значення і створює перемінну my_number, що його і привласнює.

Потім ви говорите скрипту: «Додай 10 до моєї змінної my_number» (new_number=my_number+10).

Якщо ви все зробили правильно, скрипт повертає результат і зберігає його в змінній new_number.

У тіло програми передається значення, що вийшло. Відповідь - 15.

Зверніть увагу на ключові слова function і return. Слово function завжди починає оголошення функції, за ним випливає її ім'я і (у дужках) ім'я змінної, котрій потрібно привласнювати вхідне значення. Що стосується return, те це - кінець оголошення, воно повідомляє функції про те, що потрібно повернути нове значення туди, звідки вона була викликана.

А ще зверніть увагу на те, що вся обчислювальна частина оголошення розташовується між function і return і між двома фігурними дужками. Приведемо оголошення функції:

<script type="text/javascript">

<!-- ховаємо скрипт

function get_Square(num)

{

square_num=num*num;

return (square_num)

}

//закінчили ховатися-->

</script>

Тут, здається, все повинно бути зрозуміло. Ми створили функцію за назвою get_Square, передали в неї значення (у перемінну num), потім у строгій відповідності з алгоритмом, це число було помножене саме на себе, привласнено змінній Square_Num і повернуте.

Тепер ви знаєте, для чого потрібні оголошення функцій. Саме по собі оголошення нічого робити не буде, тому що потрібно ще передати конкретне значення параметра. Далі ми розглянемо, як це робиться.