Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Институт / FI-12 / 14 / Lab_Int_14.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
73.73 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 14

Мета: Ознайомитися з основами JavaScript, створювати найпростіші сторінки з використанням скриптів.

Що таке JavaScript?

JavaScript - це мова написання скриптів. Він схожий на AppleScript, VBScript - власне, на всю лінійку мов написання скриптів. Хоча його інтерфейс дуже схожий на інтерфейс повноцінних програмних мов, таких як С, C++ і Java, не потрібно сильно піклуватися про те, що стоіть за цією подібністю. Структура JavaScript у порівнянні з ними трохи обмежена, що не применшує його значення для веб-додатків.

JavaScript був розроблений компанією Netscape для спільної роботи з HTML (і XHTML) і створення більш динамічних і інтерактивних сторінок. Браузери Netscaре і IE мають повну підтримку JavaScript, починаючи з 3.0, тоді як інші - тільки часткову і не завжди коректну.

JavaScript призначений для роботи з різними елементами веб-строрінок, реагування на користувальницьке введення, передачі значень полів форм у вирази і формули, інакше кажучи, він зі звичайної сторінки робить подобу комп'ютерної програми. Якщо ближче познайомитися з JavaScript, то можна навчитися дуже елегантно і просто вирішувати такі питання, як автоматизація створення інтерфейсу форм і перевірка введених у них даних.

JavaScript не входить ні в старий стандарт HTML, ні в новий XHTML, незважаючи на те що він використовується майже завжди з HTML-сторінками й в обох стандартах є елемент <script>. Більш того, JavaScript і його найближчі родичі є основними складовими того, що називається Dynamic HTML, у якому, крім нього, використовуються таблиці стилів і інші цікаві інструменти, що дозволяють створювати дійсно інтерактивні веб-строрінки.

Приклад «Hello World»

Говорять, що перша у світі програма в результаті своєї роботи видала на пристрій вивидення наступне: «Hello World». Ця фраза стала історичною, і з тих пір при вивченні будь-якої мови перша програма традиційно робить те ж саме. Наш приклад покаже основні прийоми, використовувані при написанні коду скрипта і при його прихованні. Ви, імовірно, зрозумієте і те, як працює сам елемент <script> Для того щоб до кінця зрозуміти даний приклад, потрібно познайомитися з однією новою командою: document.writeln(), у JavaScript це називається «метод». Визначення методу - це така функція, що вбудована в який-небудь об'єкт, за допомогою методу об'єкт може автоматично робити визначені дії. У даному випадку об'єкт може автоматично робити «запис» у «документ». Іншими словами, метод document.writeln() виводить текст на веб-строрінки.

<html>

<head>

<title> Hellow world </title>

</head>

<body>

<script language=”JavaScript”>

<!-- ховаємо скрипт від броузерів, не підтримуючих JavaScript

document.writeln(“<h1>Hellow world<\/h1>”)

// закінчили ховати -->

</script>

<noscript>

<p> Ваш броузер не підтримує JavaScript </p>

</noscript>

</body>

</html>

Обговоримо деякі моменти, що зустрілися нам у цьому прикладі:

Контейнер <script> вставлений прямо в секцію <body> документа. Так звичайно і робиться, коли ви використовуєте скрипт для створення чого-небудь усередині тіла веб-строрінок і вам не потрібно попередньо описувати функції в <head>. Коли ви маєте справу з більш складними скриптами, звичайно, вам не обійтися без елементів <script> і в одній, і в іншій секції документа.

У команді document.writeln() закриваючий тег </hl> дійсно виглядає як <\/hl>, це не помилка. Якщо написати звичайний закриваючий тег, то він буде сприйматися методом document.writeln() якось по-своєму. Щоб цього не відбулося, вставляють спеціальний символ (одним з набору цих спецсимволов є «новий рядок», /n). У даному випадку зворотна коса риса (\) дозволяє скрипту пропустити пряму (/).