Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дпм.doc
Скачиваний:
419
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.12 Mб
Скачать

Антонович Є.А., Захарчук-Чугай Р.В., Станкевич М.Є. Декоративно-прикладне мистецтво. – Львів: Світ, 1993. – 272 с.

Рецензенти: професори Ю. Г. Гошко(Львівське від­ділення Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії їм. М. Рильського АН України),Л. С. Фащенко(Львівський інсти­тут декоративного і прикладного мистецтва), кафедра графіки і декоративно-прикладного мистецтва Криворізького педінституту.

Редакція історико-філологічної літератури Редактор Т.О.Головіна

Частина слайдів, використаних в оформленні книги, передані видавництву Українським музеєм (м. Нью-Йорк, США) у вигляді гуманітарної допомоги

Антонович Є. А., Захарчук-Чугай Р. В., Станкевич М. Є.

Декоративно-прикладне мистецтво. — Львів: Світ, 1993.— 272 с.

ІSВN5-11-000863-9

У навчальному посібнику розглядаються питання теорії та історії декоративно-прикладного мистецтва України. Аналізуються його основні види (ткацтво, килимарство, ви­шивка, художнє деревообробництво, кераміка тощо) як своє­рідний світ національної краси і духовності. Основні теоре­тичні аспекти, питання історії та композиції, подані в книзі, дають змогу глибше зрозуміти орнаментально-пластичні народні образи, котрі випливають із глибин людського життя. Це перше видання такого плану, що ґрунтується на нових засадах висвітлення питань художньо-духовної культури українського народу.

Для студентів художньо-графічних факультетів, учнів педагогічних училищ, всіх, хто цікавиться українським декоративно-прикладним мистецтвом.(4)

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА 6

ЧАСТИНА ПЕРША

ВСТУП ДО ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНОГО МИСТЕЦТВА 8

РОЗДІЛ ПЕРШИЙ

НАРОДНЕ МИСТЕЦТВО — НЕВІД'ЄМНА СКЛАДОВА ЧАСТИНА МАТЕРІАЛЬНО-ДУХОВНОЇ, ХУДОЖНЬОЇ КУЛЬТУРИ НАРОДУ 9 РОЗДІЛ ДРУГИЙ

МОРФОЛОГІЯ — НАУКА ПРО СИСТЕМУ ВИДІВ 25 Художнє ткацтво 29 Килимарство 33 Вишивка 36 В'язання 43 Мереживо 44 Вибійка, розпис 45 Одяг, прикраси 48 Художня обробка шкіри 63 Художня обробка дерева 66 Художнє плетіння 75 Художня кераміка 77 Художнє скло 85 Художній метал 89 Художня обробка каменю 94 Художня обробка кістки та рогу 98 Витинанки 99 Писанкарство 102

ЧАСТИНА ДРУГА

З ІСТОРІЇ ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНОГО МИСТЕЦТВА УКРАЇНИ 104

РОЗДІЛ ПЕРШИЙ

ХУДОЖНІ ТКАНИНИ.

В'ЯЗАННЯ І МЕРЕЖИВО 105

РОЗДІЛ ДРУГИЙ

ГАПТУВАННЯ І ВИШИВКА 133

РОЗДІЛ ТРЕТІЙ

НАРОДНИЙ ОДЯГ 157

РОЗДІЛ ЧЕТВЕРТИЙ

ХУДОЖНЄ ДЕРЕВООБРОБНИЦТВО ТА ПЛЕТІННЯ З ПРИРОДНИХ МАТЕРІАЛІВ 175

РОЗДІЛ П'ЯТИЙ

ХУДОЖНЯ КЕРАМІКА, СКЛО І МЕТАЛ 195

РОЗДІЛ ШОСТИЙ

ПИСАНКАРСТВО. ВИТИНАНКИ ТА ІГРАШКИ 217

ЧАСТИНА ТРЕТЯ КОМПОЗИЦІЯ — НАУКА ПРО СИСТЕМУ ЛОГІЧНИХ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ ХУДОЖНЬОЇ ТВОРЧОСТІ 234

РОЗДІЛ ПЕРШИЙ

ОСНОВИ КОМПОЗИЦІЇ 235

РОЗДІЛ ДРУГИЙ

СИСТЕМА КОМПОЗИЦІЙНИХ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ 243

ПІСЛЯМОВА 262

ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК 265

СПИСОК ІЛЮСТРАЦІЙ 269

(5)

Передмова

Українське народне і професійне декоративно-прикладне мистецтво набуло широкого визнання у нашій країні та за кордоном. У його предковічних образах, зручних утилітарних формах і динамічних мотивах орнаменту містяться символи втаємниченої, чарівної природи, складні перипетії нашої історії, особливості побуту, доброта і щедрість душі україн­ського народу.

Сьогодні декоративно-прикладне мистецтво є важли­вою складовою частиною системи художньої освіти. Постійно зростає всезагальний інтерес до нього. Відкриваються нові факультети і відділення у вищих і середніх педагогічних та художніх закладах, ор­ганізуються курси підвищення кваліфікації з питань народного мистецтва і народознавства. Для студен­тів художньо-графічних факультетів педінститутів введений профільний курс «Декоративно-прикладне мистецтво з практикумом у навчальних майстер­нях». Звідси виникла необхідність підготовки пер­шого навчального посібника з основ декоративно-прикладного мистецтва, який ґрунтується на типовій програмі вищеназваного курсу для педагогічних ін­ститутів зі спеціальності.

За задумом авторів навчальний посібник має скла­датися з двох книг: теоретичних основ декоративно-прикладного мистецтва і практикуму в навчальних майстернях.

Структура даної книги — трьохчастинна. У першому розділі першої частини «Вступ до декоративно-прикладного мистецтва » з'ясовуються поняття народ­ної художньої творчості, декоративного мистецтва, а також роль історичних традицій, спадкоємності та новаторства у народному мистецтві. В окремому розділі розглядається морфологія деко­ративно-прикладного мистецтва і розгорнута типоло­гія творів.

Нариси з історії видів декоративно-прикладного мистецтва виділені у другу частину. Вони окрес­люють найважливіші етапи розвитку того чи іншого виду мистецтва на Україні.(6)

Третя частина — «Композиція — наука про систему логічних закономірностей художньої творчості» — присвячена питанням, яким до цього часу не приділялось належної уваги: історії розвитку компози­ції та її теоретичним закономірностям у декоратив­но-прикладному мистецтві. У ній на конкретних при­кладах розглядаються композиційні закони, прийо­ми, засоби виразності та семантичні засоби.

Навчальний посібник буде корисний не тільки сту­дентам художніх та педагогічних вузів (художньо-графічних факультетів), а й усім, чия праця пов'яза­на з декоративно-прикладним мистецтвом, народним майстрам, умільцям, професійним художникам. Спо­діваємось, він допоможе впевнено орієнтуватись се­ред чималого корпусу теоретичних питань.

Навчальний посібник створений авторським колекти­вом: старшим викладачем художньо-графічного фа­культету Івано-Франківського педінституту Є. А. Ан­тоновичем, завідуючою відділом народних худож­ніх промислів Р. В. Захарчук-Чугай та старшим науковим співробітником Львівського відділення ін­ституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. Т. Рильського АН України М. Є. Станкевичем. Частину першу написали: розділ 1, розділ 2 (підроз­діли 1—7) — Є. А. Антонович і Р. В. Захарчук-Чугай; вступ і підрозділи 8—17 розділу 2 — М. Є. Станкевич; частину другу, розділи 1—3 — Є. А. Антонович і Р. В. Захарчук-Чугай, розділи 4—6 — М. Є. Станкевич; частину третю виконав М. Є. Станкевич; висновки написали Є. А. Антоно­вич і Р. В. Захарчук-Чугай. Предметний покажчик склали Є. А. Антонович і М. Є. Станкевич.

Авторський колектив дякує за цінні поради і допо­могу професорові Ю. Г. Гошку, кандидатові мисте­цтвознавства М. І. Моздиру, науковим співробіт­никам відділу народних художніх промислів Львів­ського відділення Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. Т. Рильського АН України, а також рецензентам.(7)