Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
79.36 Кб
Скачать

Сума річних амортизаційних відрахувань розраховується як

Аріч = На*ОФпр ,де На – річна норма амортизації, ОФпр – вартість (залишкова) основних фондів на початок року.

Ще один метод у нас маже не використовується, хоча він досить поширений у міжнародній практиці. Це - кумулятивний метод, або метод суми цілих чисел строків служби обладнання.

Для розрахунку амортизації обладнання протягом 5-ти років їх числа від 1 до 5 підсумовуються. Потім річна норма амортизації для кожного року розраховується у вигляді кумулятивних часток, починаючи з найбільшої:

Сума річних амортизаційних відрахувань розраховується як Аріч = На*ОФпов,деНа– річна норма амортизації,ОФпов– повна вартість основних фондів на початок амортизаційного строку.

2 Показники статистики національного доходу у міжнародній статистиці.

НАЦІОНАЛЬНИЙ ДОХОД - частина сукупного суспільного продукту, що залишається після заміщення спожитих у процесі виробництва засобів виробництва, тобто новостворена вартість (як результат затраченої у процесі виробництва новоприкладеної живої праці). Н.д. є одним із узагальнюючих показників результатів суспільної праці за певний час (як правило, рік). Обчислюють його як суму між обсягом валового національного продукту і сальдо доходів від власності переданих та отриманих з інших країн. Його ще можна визначати як суму всіх доходів за рік у вигляді заробітної плати, промислового і торгового прибутку, процентів на вкладені капітали. Це сума змінного капіталу і додаткової вартості. За натурально-речовою формою Н.д. складається з усієї маси вироблених за рік предметів споживання і тієї частини засобів виробництва, що їх використовують для розширення виробництва та задоволення інших суспільних потреб. Н.д. є джерелом доходів усіх соціальних груп населення країни і водночас відображає економічну могутність держави.

Обчислення національного доходу починається з рахунка виробництва (див. Схему1.1). У ресурсах рахунку виробництва як надходження відображається випуск продукції, а як використання — проміжне споживання і валова додана вартість (для економіки в цілому - валовий внутрішній продукт -ВВП), що відповідає вихідним потокам рахунку виробництва. Валова додана вартість є балансуючою статтею рахунку. Вихідні потоки рахунку виробництва є вхідним потоком інших рахунків: проміжне споживання є вхідним потоком рахунку товарів і послуг, а валова додана вартість подана вхідним потоком рахунку утворення доходів.

Схема 1.1

Рахунок 1. Рахунок виробництва

Використання

Ресурси

P.2 Проміжне споживання

B.lg Валова додана вартість (ВВП)

K.1 Споживання основного капіталу

B.ln Чиста додана вартість

P.1 Випуск продукції

Розглянемо методологію розрахунку показників цього рахунку. Величині валової доданої вартості (додана вартість, брутто) дорівнює:

B.lg = P.1 – P.2

Рахунок виробництва будується для всіх інституційних сек­торів. Процеси первинного розподілу доходу відображаються в рахунку утворення доходів (див. схему1.2). та в рахунку роз­по­ділу пер­вин­но­го до­ходу. Ресурсами рахунку утворення доходів є балансуюча стаття рахунку виробництва – валова додана вартість. Ресурси використовуються на оплату праці робітників, податки на виробництво (включаючи податки на продукти та імпорт) а також утворення прибутку (змішаний доход).

Cхема 1.2

Соседние файлы в папке spory_statisika