Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro / 08_Rozd_15-16.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1 Mб
Скачать

Макроекономічна політика за плаваючого валютного курсу

Фіскальна політика. Припустимо, що держава стимулює зростання автономних витрат шляхом збільшення державних закупівель, трансфертів або зниження податків. Графічну інтерпретацію наслідків цієї політики наведено на рис. 16.4. Як бачимо, стимулювальна фіскальна політика переміщує криву IS вправо (IS1IS2). Внаслідок цього валютний курс зростає, але ВВП не змінюється, тоді як у закритій економіці стимулювальна фіскальна політика збільшує ВВП. Виникає питання: чим зумовлена така відмінність?

Із розд. 14 відомо, що в закритій економіці застосування стимулювальної фіскальної політики викликає збільшення доходу і зростання процентної ставки, яка, породжуючи ефект витіснення інвестицій, частково зменшує приріст ВВП. У малій відкритій економіці внутрішня процентна ставка зростає лише тимчасово. Це зумовлено тим, що в разі її зростання порівняно зі світовою процентною ставкою відбувається приплив капіталу, який збільшує попит на вітчизняну валюту і підвищує її курс, що викликає ефект витіснення чистого експорту і зменшення ВВП. Приплив капіталу і його наслідки тривають допоки зменшення ВВП не зумовить скорочення попиту на гроші, яке, у свою чергу, викликає зниження внутрішньої процентної ставки до рівня світової процентної ставки. Як тільки r досягне rw, ефект приросту ВВП, викликаний стимулювальною фіскальною політикою, повністю нейтралізуються ефектом витіснення чистого експорту. Отже, за плаваючого курсоутворення стимулювальна фіскальна політика в малій відкритій економіці з абсолютно мобільним капіталом є неефективною.

Рис. 16.4. Стимулювальна фіскальна або торговельна політика за плаваючого курсоутворення

Рис. 16.5. Стимулювальна монетарна політика за плаваючого курсоутворення

Монетарна політика. Нехай центральний банк збільшує пропозицію грошей. Графічне відображення наслідків такої політики наведено на рис. 16.5. Як бачимо, крива LM переміщується вправо (LM1LM2), а зниження валютного курсу (є1  є2) збільшує дохід (Y1Y2). Аналогічний наслідок спричинює стимулювальна монетарна політика і в закритій економіці. Згідно з моделлю IS – LM монетарна експансія зменшує процентну ставку і в такий спосіб стимулює інвестиції і збільшує ВВП. Проте в малій відкритій економіці передатний механізм монетарної політики інший. За моделлю Манделла — Флемінга збільшення пропозиції грошей знижує внутрішню процентну ставку порівняно із світовою. Це спричинює відплив капіталу, збільшення пропозиції національної валюти на валютному ринку і зниження її курсу, що стимулює чистий експорт і збільшує ВВП. Отже, за даних умов монетарна експансія є ефективною.

Торговельна політика. Якщо припустити, що держава запровадила імпортне мито або квоти, то це викличе скорочення імпорту і збільшення чистого експорту. Тому на рис. 16.4 крива IS переміститься вправо (IS1IS2). Але скорочення імпорту пород­жує ще один наслідок — зменшення пропозиції національної валюти на валютному ринку. Як видно з рис. 16.4, це спрямовує курс національної валюти до зростання, що зменшує чистий експорт. У підсумку маємо таке: приріст чистого експорту, який досягається за рахунок торговельної політики, нейтралізується його зменшенням внаслідок зростання валютного курсу. Отже, за даних умов торговельна політика є неефективною.

Соседние файлы в папке makro