Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 тема фінанси.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
27.45 Кб
Скачать

1.Предмет фінансової науки

Фінансова наука— система знань про фінансові явища і процеси, з виявленими достовірними передумовами виникнення, механізмами та принципами функціонування, доказовими, обґрунтованими положеннями та висновками про їх вплив на людину, господарство, суспільство, цивілізацію, оцінкою здобутків, вигод, втрат.Предметом фінансової наукиє діяльність субєктів фінансових відносин, що повязані зі створенням і використанням фондів фінансових ресурсів. Предмет фінансової науки потрапляє у сферу наукових досліджень представників інших наук та наукових напрямів. Процес інтеграції наук викликав небувалий інтерес до використання математичних методів та економіко-математичного прогнозування і моделювання для дослідження фінансових явищ і процесів. Філософське осмислення фінансів, фінансової політики, управління фінансами, вивчення психологічних, соціологічних, правових аспектів збагатили світову фінансову науку.

Предмет фінансової наукиє сукупність економічних або грошових відносин, що виникають на різних рівнях економічної системи між різними суб’єктами (державою, юридичними  і фізичними особами), які пов’язані з утворенням і використанням грошових доходів і фондів грошових ресурсів. Це сукупність економічних або грошових відносин складає фінансові відносини, що пов’язані з процесом створення, розподілу і перерозподілу ВВП і НД.

Предметом наукипро фінанси є сукупність фінансових відносин на всіх рівнях господарювання : загальнодержавному (макрорівень), регіональному (рівень адміністративно-територіальних формувань) і на рівні окремих господарюючих одиниць (мікрорівень).

Окремо виділяються міжнародні фінанси, які є предметом вивчення дисципліни "Міжнародні фінанси".

Фінанси - продукт наявності держави і товарно-грошових відносин.

Як історична категоріяфінанси з'явились з появою держави при розшаруванні суспільства на класи - рабовласники і раби і перша держава - рабовласницька. Перехід від рабовласницької суспільно-економічної формації до феодальної привів до утворення феодальних держав.

В докапіталістичних формаціях більша частина потреб держави задовольнялась шляхом встановлення різного роду натуральних зборів, податей, повинностей, а грошове господарство було лише в армії. Основними витратами рабовласницьких і феодальних держав були витрати на ведення війн, утримання монаршого двору, державного апарату, будівництво суспільних споруд (храмів, каналів, зрошувальних систем, доріг, водопроводів). Основними доходами були надходження від державного майна (доменів) і регалій (монопольного права монарха на окремі промисли і торгівлю певними товарами), військова здобич, дань з покорених народів, натуральні і грошові збори, мито, позики.

З розпадом феодалізму і поступовим розвитком в його надрах капіталістичного способу виробництва все більшого значення стали набувати грошові доходи і витрати держави, а доля натуральних зборів скорочувалась.

Термін "фінанси" походитьвід латинського finantia, що означає обов'язкову сплату грошей.

Вперше в теперішньому розумінні його почали застосовуватище наприкінці XIII ст. в Італії. Він означав мобілізацію грошових засобів державою для виконання своїх функцій.

Найвищого свого розвитку фінанси досягли в XIX ст., коли функції держави значно розширились і удосконалились, а товарно-грошові відносини зайняли панівне становище в економічних системах.

Оскільки виникнення фінансів пов'язано,по-перше, з розвитком товарно-грошових відносин, і по-друге, з посиленням і розширенням функцій держави, то причиною появи фінансів можна вважати потреби суб'єктів господарювання і держави в фінансових ресурсах, які забезпечують їх діяльність.

Сутність фінансів фінанси - історична категорія, фінанси - економічна категорія, фінанси - історична категорія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]