Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСП (шпори).docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
286.17 Кб
Скачать

3. Дайте характеристику патенту і його видів

Патент — документ, що засвідчує авторство на винахід та виключне право на використання його протягом певного строку. Патент видається державним патентним відомством винахіднику або його правонаступнику. Дія патенту розповсюджується тільки на територію держави, в якій його видано. Строк дії патенту встановлюється національним законодавством (як правило, 15-20 років). Патент може бути оскаржено і анульовано на законодавчій основі. З поняттям патенту тісно пов'язаний юридичний термін «патентна чистота», який означає, що машину, прилад, технологічний процес, матеріал, продукт тощо можна використовувати (виготовити, ввезти для продажу) в даній державі без порушення прав патентовласника.

Можна виділити такі види патентів: Торговий патент - це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відокремленого) підрозділу займатися зазначеними видами діяльності. Торговий патент не засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності на інтелектуальну власність.

Спеціальний торговий патент - це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності на особливий порядок оподаткування відповідно до цього Закону.

Підставою для придбання торгового патенту є оформлена заявка.

Заявка на придбання торгового патенту повинна містити такі реквізити:

- найменування суб'єкта підприємницької діяльності;

- витяг з установчих документів щодо юридичної адреси суб'єкта підприємницької діяльності, а у випадках, якщо патент придбавається для структурного (відокремленого) підрозділу, - довідка органу, який погодив місцезнаходження структурного (відокремленого) підрозділу, із зазначенням цього місця;

- вид підприємницької діяльності, здійснення якої потребує придбання торгового патенту;

- найменування документа про повну або часткову сплату вартості торгового патенту.

Також в Україні отримують такі патенти: патент на винахід, патент на винахід, патент на корисну модель, патент на секретний винахід, патент на секретний винахід, патент на корисну модель, патент на промисловий зразок.

4. Заходи щодо запобігання банкрутства боржника

Заходи щодо запобігання банкрутству суб'єктів підприємницької діяльності в Господарському кодексі України та в Законі України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкру­том» називаються досудовою санацією «це cистема заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, які може здійснювати власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, інвестор з метою запобігання банкрут­ству боржника шляхом реорганізаційних, організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних, пра­вових заходів відповідно до законодавства до початку порушення про­вадження у справі про банкрутство»

Положеннями ст. З Закону України «Про відновлення платоспро­можності боржника або визнання його банкрутом», що регламентують заходи щодо запобігання банкрутству боржника та позасудові процеду­ри, встановлено:

«... 1. Засновники (учасники) боржника — юридичної особи, влас­ник майна, центральні органи виконавчої влади, органи місцевого са­моврядування в межах своїх повноважень зобов'язані вживати своєчас­них заходів для запобігання банкрутству підприємства-боржника.

2.  Власником майна боржника державного чи приватного підпри­ємства, засновниками (учасниками) боржника — юридичної особи,кредиторами боржника, іншими особами в межах заходів щодо за­ побігання банкрутству боржника може бути надана фінансова допомога в розмірі, достатньому для погашення зобов'язань боржника перед кре­диторами, у тому числі зобов'язань щодо сплати податків і зборів(обов'язкових платежів) і відновлення платоспроможності боржника(досудова санація).

3.  Надання фінансової допомоги боржнику зобов'язує його взяти насебе відповідні зобов'язання перед особами, які надали таку допомогу в порядку, встановленому законом...»

Підставою застосування заходів досудової санації має бути спеціальна угода, яка укладається для надання боржнику фінансової допомоги і регламентації його взаємовідносин з інвестором у ході до­судової санації та після її завершення.