Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_po_filosofii.doc
Скачиваний:
490
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1 Mб
Скачать

145.Філософія грошей г.Зіммеля

На думку німецького вченого Зіммеля соціальна стихія - гроші, грошовий обіг. Родина грошей --міськийсоціум з його швидкоплинними, анонімними ринковими зв'язками, життєво важливими не тільки для товарного обміну, а й для духовних взаємодій. Гроші - це "вічний двигун" "соціальної машини", що дозволяє розгортати її врізнихнапрямках. У них об'єднаються зусилля і думки мільйонів людей. Зверненнягрошейподібно до обігу знань, інформації. Гроші - у феноменальному плані - цевинагороду за працю, загальновизнана вартість, інструмент розподілублаг,приймає вид податків, мит, відсотків; знаряддя культури, науки,освіти

- У вигляді інвестицій. Гроші є чиста функція, засіб обміну - чогозавгоднона що завгодно. Але, як це не парадоксально, також і незалежна від волі ірозуму стихія. Вона може "розбушувався", і тоді банки, президенти ідержави втрачають над нею контроль. У години і хвилини економічнихкризодні стають жебраками, інші - мільйонерами. Сила грошей витіснила зсферипраці та управління такі інструменти, як рабство, пряме насильство, особиставідданість. Але вона витіснила також і мораль, честь, гідність, віру вдобро.

Гроші складають сюжетну основу багатьох романів, спектаклів,кінофільмів. Уних немає ні розуму, ні совісті. Гроші - фетиш, знаряддя Сатани.

Все це було добре відомо багатьом письменникам та філософам, уЗокрема, Марксу, який бачив у грошах узаконене знаряддя експлуатаціїлюдини людиною івимагав їх скасування в комуністичному суспільстві. Ідучи слідом за Марксом,

Зіммельвказує на ірраціональні і неправомірні форми, які можеприйматигрошова стихія. Це - розшарування суспільства на багатих і бідних,безглуздарозкіш, надспоживання - на одному полюсі і жебракування, загибель талантів,духовна деградація - на іншому.

Гроші звільняють індивіда від опіки сім'ї, громади, церкви,корпорації. У них людина знаходить здійснення великого ідеалу Особистою

Свободи. Яким чином?

По-перше, шляхом концентрації в одних руках грошової маси. По-друге,шляхомзвільнення людини від повинностей і обов'язків перед паном, відякого можна "відкупитися". По-третє, шляхом отримання пільг і привілеївздопомогою хабарів. По-четверте, шляхом збільшення маси "послуг", одержуваних відінших осіб, при збереженні особистої незалежності від них. По-п'яте, шляхомрозширення кола спілкування. Ясно, що гроші у своїй звільняє функціїє руйнівниками родинних, родоплемінних відносин, інструментоммодернізації традиційних суспільств і одночасно знищення малих культур.

Гроші сприяють формуванню груп на основі спільних цілей,безвідносно досоціальної корисності, моральності цих цілей. Звідси організованазлочинність, публічні будинки і т.д. Разом з тим, інд?? вигляд, спілкуючись з людьми

душевно і морально чужими, багато чому навчається і стає внутрішньовільніше. Тому через грошовий обіг пролягає шлях до самореалізації таусвідомленнякожним індивідом свого визнання.

У восьмісотстранічной книзі Зіммеля "Філософія грошей" йдеться про те,наскільки ефективним винаходом виявилися гроші. У них матеріалізуєтьсявічна мрія людини за допомогою символу, талісмана мати владу надсвітом і власною долею. Гроші - "мерзенний метал". Але заради ньоголюди гинуть, йдуть назлочин, продають тіло, душу і розум.

З усіх предметів володіння гроші здаються найбільш "слухняними". Вонине вимагають "ремонту", догляду. Але операції з великими грошима - ризиковані.

Вдале вкладення грошей дозволяє відразу заробити мільйон, а невдалеведе до втратистану.

Гроші скріплюють різнорідні елементи соціуму, конкуруючи в цьомувідношенні з ідеологією, релігією, етикою. Введення всесвітньої валюти сильнопослабило бсуверенітет окремих держав.

Нелегко пояснити, з яких джерел черпають гроші свою силу. Ясно,у всякому разі, що не тільки з накопиченого праці, а й зрізноманітних людськихпотреб і фантазій, а також з динаміки попиту, соціальних відносин.

Гроші підтверджують уявлення про символічний характер культури. Вониє інструментом, але легко перетворюються на самоціль, зводячи справжніцінності до рівня коштів.

Альтернативою грошового фетишизму може бути не соціалізм, а новасправжня духовність. Адже за допомогою грошей можна будувати і будь-яку формудержавності.

Все залежить від людини. Гроші - енергоносій культури. Вонидозволяютьперетворити соціальних хаос в порядок. Гроші - наочний приклад

"об'єктивною", відчуженої культури, яка протистоїть життя.

Гроші та інтелект - головні стихії цивілізації - об'єктивною,безособової ібездуховній культури. Саме вони обумовлюють міць, складність сучасноїжиття, його зростаючу системність і разом з тим хаотичність. Руйнуютьсяемоційно-вольові зв'язку між людьми, розростаються відчужені формивзаємин. Гроші можуть дати простір будь-якого таланту, звільнити відбудь-якихзалежностей. Але одночасно вони вибивають грунт з-під ніг. Свободакупуєтьсяшляхом душевного і духовного спустошення, втрати батьківщини, спорідненості, любові.

Раціональності і грошам протистоять і одночасно підтримують їх --численні ірраціональні сили самого життя: пристрасті, владолюбство,любов іворожнеча. Конфлікт життєвих стихій і форм культури докладно досліджено

Зіммель вйого пізніх статтях. Але вже в період розробки формальної соціології

Зіммельаналізує ряд форм, які, по суті, тотожні життя, є її

елементами. Такі, зокрема, любов, вдячність, ворожнеча.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]