Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lr1_-_Erwin73_1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.44 Mб
Скачать
  1. Заповнення сутностей атрибутами

Заповнюємо створені та пойменовані сутності атрибутами, користуючись діалоговим вікном Attributes (рис. 6). Для виклику даного вікна необхідно у контекстному меню сутності обрати Attributes. В цьому вікні за допомогою кнопок New, Rename та Delete можна здійснювати відповідно створення, перейменування та видалення атрибутів сутності. При створенні нового атрибута необхідно вказати крім імені на логічному рівні Attribute name, ім’я атрибута при переході до фізичного рівня - Column name. Опція Primary key включається для первинного ключа сутності, крім того, для кожного атрибута необхідно задати домен (Domain), та на вкладинці Datatype конкретизувати домен – тобто обрати відповідний тип даних.

Рис. 6. Діалогове вікно властивостей атрибутів: вкладка General

  1. Установка умов на значення та значень за замовченням атрибутів

ERwin надає можливість при проектуванні БД встановити для атрибутів значення за замовчуванням (Default values) та умови на значення (Validation rules), які потім при генерації будуть перенесені в проектовану реальну БД.

Для цього при описі атрибутів сутності у вікні Attributes на вкладці Constraint (рис. 7) для обраного атрибута слід з поля зі списком обрати вже створену умову перевірки його значення - Valid та створене значення за замовчуванням – Default.

Рис. 7. Діалогове вікно властивостей атрибутів: вкладинка Constraint

Отже попередньо необхідно створити за допомогою меню Model/Default values та Model/Validation rules відповідно: правила установки значення за умовчуванням та правила перевірки на значення.

    1. Для створення значення за умовчуванням слід у вікні Default values (рис. 8) натиснути кнопку New та ввести логічну та фізичну назву правила установки значення за умовчуванням. Безпосередньо значення за умовчуванням слід ввести у полі Defaul value.

Рис. 8. Вікно редактора правил встановлення значень за умовчуванням

    1. Для створення умови на значення слід у вікні Validation rules (рис. 9) натиснути кнопку New та ввести логічну та фізичну назву правила установки значення за умовчуванням. Безпосередньо значення за умовчуванням слід ввести на вкладинці General за допомогою одного з трьох методів:

User defined – написання користувачем виразу для встановлення можливих значень згідно синтаксису обраної цільової СКБД;

Min/Max – використання операторів min або/та max;

Valid values list – створення списку можливих значень.

У цих методах та вкладинці General використовуються прапорці Not (логічне “перевертання” виразу на значення) та Quote (значення береться у лапки, якщо це передбачено синтаксисом обраної цільової СКБД).

Рис. 9. Вікно редактора правил встановлення умов на значення

  1. Побудова зв’язків

Питання про тип зв’язку вирішується, виходячи з аналізу семантики предметної області. Після вибору типу зв’язку необхідно клацнути курсором спочатку на таблиці – “власника зв’язку”, а потім на “підлеглій” таблиці.

Для редагування параметрів зв’язку достатньо лише два рази клацнути лівою кнопкою миші на відповідному зв’язку, і тоді відкриється вікно Relationships (рис. 10).

В цьому вікні можна деталізувати різні характеристики зв’язку, зокрема, на вкладинці General:

- ім’я зв’язку (Verb phrase) у обох напрямках: власникпідлеглий та підлеглийвласник;

- тип зв’язку (Relationship type) – ідентифікуючий чи не ідентифікуючий;

- обов’язковість (Nulls) для не ідентифікуючого зв’язку;

- потужність зв’язку (Cardinality) - відношення кількості екземплярів батьківської сутності до відповідної кількості екземплярів дочірньої сутності;

Рис. 10. Вікно властивостей зв’язку: вкладинка General

При необхідності (якщо один і той же атрибут, маючи однакову область значень, може мати різну семантику) заповнюєте ім’я ролі на вкладинці Rolename;

На вкладинці RI Actions (рис. 11) необхідно встановити бізнес-правила, що задають обмеження посилкової цілісності (referential integrity – RI) БД при виконанні операцій: вилучення (Delete), вставки (Insert) та заміни (Update) як для батьківської (Parent), так і для дочірньої (Child) сутностей. ERwin пропонує такі варіанти обробки цих подій: заборона операції (Restrict); каскадне виконання операції (Cascade); установка пустого значення (Set null); установка заданого значення за замовчанням (Set default); відсутність перевірки (None).

Рис. 11. Вікно властивостей зв’язку: вкладинка RI Actions

На рис. 12. наведений логічний рівень спроектованої БД.

Рис. 12. Логічний рівень спроектованої БД

  1. Перехід до фізичного рівня проектування БД здійснюється за допомогою відповідного поля зі списком на панелі інструментів (рис. 13).

Рис. 13. Перемикач між рівнями проектування

На рис. 14 наведений фізичний рівень спроектованої БД.

Рис. 14. Фізичний рівень спроектованої БД

  1. Створення індексів. Для підвищення продуктивності БД використовують індекси. В ERwin надається можливість встановити два типи індексів:

  • унікальні індекси (Unique Index);

  • неунікальні індекси (Non-Unique Index).

Студентам необхідно обрати ті атрибути з проектуємої БД, які в практичній роботі зі створеною БД можуть потребувати встановлення індексів та встановити їх. Для цього з контекстного меню сутності обираємо Indexes та працюємо у вікні Index Editor (рис. 15):

Рис. 15. Вікно індексів сутності

Вікно індексів сутності складається з двох частин: у верхній частині вікна користувач може обрати сутність (таблицю) для якої є необхідність задати індекси та проглянути існуючі індекси обраної сутності; у нижній частині вікна користувач працює із властивостями вибраного індексу.

У верхній частині вікна кнопки , , , , та використовуються відповідно для навігації між індексами, сортування індексів, синхронізацією з БД, створення нового індексу, видалення існуючого індексу та виклику доавдкової інформації.

При створенні нового індексу потрібно вказати який саме індекс буде створени: унікальний чи неунікальний (Рис. 16).

Рис. 16. Створення нового індексу

Після створення індексу на вкладці Members необхідно вказати, які поля входять до індексу лівий список полів Index Members. Тут же можливо задати сортування індексу в колонці Sort Order (Рис. 17).

Рис. 17. Включення полів до індексу

Справа від Index Members знаходиться список полів Also Include. Тут обираються інші неключові поля, що будуть включені до спеціальної заключної частини індексу (index leaf node). Важливо усвідомлювати, що ці поля не будуть частиною індексу, але будуть зберігатися разом із полями індексу для швидкого доступу до них. Такий підхід дає змогу пришвидшити та оптимізувати доступ до таких полів через те, що при зчитуванні даних СКБД не буде звертатися до самого поля, а значення буде отримане з ділянки значень індексу.

  1. Генерація створеного проекту БД в середовище СКБД Microsoft SQL Server 2008

    Перед безпосередньою генерацієї структури БД необхідно створити порожню БД всередині СКБД Microsoft SQL Server та налаштувати з’єднання із СКБД Microsoft SQL Server 2008 із середовища ERwin.

Для створення порожньої БД всередині СКБД Microsoft SQL Server необхідно завантажити SQL Server Management Studio (Пуск/Все программы/Microsoft SQL Server 2008/SQL Server Management Studio) – тонкий клієнт для роботи з Microsoft SQL Server. При завантаженні клієнта Microsoft SQL Server, у вікні Connect to Server (Рис. 18) необхідно вказати у полі Server TypeDatabase Engine, у полі Server Name місцерозташування Microsoft SQL Server, у полі Authentication метод авторизації. Якщо був обраний метод авторизації Database Authentication, то в полях User Name і Password необхідно ввести відповідно ім’я користувача та пароль. При використанні методу Windows Authentication з’єднання із СКБД Microsoft SQL Server буде відбуватися, використовуючи користувача, який увійшов до ОС Windows. В обох випадках користувач повинен мати права на створення БД.

Рис. 18. Вікно з’єднання із Microsoft SQL Server

Після заповнення всіх необхідних полів натисність Connect. Якщо з’єднання пройшло успішно, то зліва у вікні Object Explorer з’явиться структура SQL Server (Рис. 19).

Рис. 19. Вікно Microsoft SQL Server Management Studio після з’єднання із Microsoft SQL Server

Для створення БД необхідно натиснути праву клавішу мишки на рядку Databases і обрати New Database.

У вікні, що з’явиться необхідно в полі Database name ввести ім’я нової БД та натиснути OK (Рис. 20).

Рис. 20. Створення нової БД в середовищі Microsoft SQL Server

Підтвередженням успішного створення БД буде поява вказаної в полі Database name назви серед списку баз даних (Databases) (Рис. 21).

Рис. 21. Результат створеної БД

ERwin надає можливості для вибору різноманітних цільових СКБД, в яких би реалізовувалася створена модель БД. Для цього слід скористатися пунктом меню Database/Choose database. У вікні Target server (рис. 22) користувач може обрати для реалізації чи SQL подібну серверну СКБД чи настільну СКБД та відповідні її параметри, зокрема, тип даних за замовчуванням.

Рис. 22. Вікно вибору СКБД

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]