Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лекція 5

.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Є ще багато різних теорій походження мови. Як бачимо, перебільшення ролі або біологічного, або соціального аспекту не дає повної картини глотогенезу. Слід визнати, що глотогенез – явище багатофакторне. У появі мови відігравали роль як біологічні передумови, так і соціальні фактори. Не слід забувати й про факти чисто лінгвістичних ( багато мов сучасних індіанців, первісних племен Африки й Океанії, розвиток дитячого мовлення дають найбагатший матеріал для міркування).

Зрозуміло, дослідження проблеми походження мови представляє не тільки суто науковий інтерес. У підходах до розв'язання цієї проблеми відбилися найсуттєвіші концепції самої сутності мови, значимі як для сучасної лінгвістики, так і для відношення до мови наївного користувача. Найважливішою й найважчою проблемою для мовознавства є сутність мови і мовних одиниць: як виходить (і як вийшло в ході еволюції), що за допомогою матеріальних носіїв (звуків і письма) люди можуть обмінюватися нематеріальними повідомленнями? Це питання намагається розв'язати й звуконаслідувальна, і вигукова, і діяльнісна теорії: зв'язок звуку зі значенням через наслідування позначуваному, через вираження викликуваного враження, через об'єднання дії й думки.

Література

1. Выготский Л.С., Лурия А.Р. Этюды по истории поведения. Обезьяна. Примитив. Ребенок. М.: Педагогика-Пресс, 1993.

2. Кликс Ф. Пробуждающееся мышление: У истоков человеческого интеллекта. Глава 3. Роль коммуникации и познания в регуляции поведения животных. М.: Прогресс, 1983. С. 76 сл.

3. Леонтьев А.А. Возникновение и первоначальное развитие языка. М.: АН СССР, 1963.

4. Норман Б.Ю. Проблема происхождения человеческого языка // Основы языкознания. Минск: Бел. Фонд Сороса, 1996. С. 70-86.

5. Сепир Э. Коммуникация // Избранные труды по языкознанию и культурологии. М.: Прогресс, 1993. С. 210-215.

6. Стернин И.А. Понятие коммуникативного поведения и методы его исследования // Русское и финское коммуникативное поведение. Вып. 1. Воронеж: Изд-во ВГТУ, 2000. С. 4-20.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]